Ev işi yapmayan erkeklere bilimsel yaklaşım: Aksiler ve çok para kazanıyorlar
Yapılan bir araştırmaya göre ev işlerinde eşleri ile birlikte sorumluluk paylaşmayan erkekler eşleri ile birlikte ev işi yapan erkeklerden daha fazla para kazanıyor. Ev işi yapmayan erkeklerin empati duygusundan da yoksun oldukları gözlendi...
Birlikte yaşayan çiftler için ev işleri zaman zaman büyük bir soruna dönüşebilir. Bulaşıkları kim yıkayacak? Bu sefer çamaşır sırası kimde? Bu gibi sorular evlerde amansız tartışmalarla sonuçlanabilir. ABD’deki Notre Dam Üniversitesi’nde Doktor Brittany Solomon tarafından yapılan bir araştırmaya göre ev işlerinde eşleri ile birlikte sorumluluk paylaşmayan erkekler paylaşanlara göre daha fazla para kazanıyor.
Araştırma için 1700 evli çift ile görüşülürken eşleri ile birlikte ev işi yapmayan erkeklerin ev işi yapanlara göre daha fazla para kazandığı sonucu ortaya çıktı. Aynı zamanda bu erkeklerin daha ‘uzlaşılmaz’ bireyler oldukları ve empati duygusundan da yoksun davrandıkları gözlendi.
Araştırmayı yapan Doktor Solomon, “Karıları ile birlikte ev işi yapan erkeklerin daha makul davranışlarda bulunduğunu görüyoruz” diyor.
Solomon, “Uzlaşılamaz karakterde olan erkeklerin cinsiyetçi rollere bağlı olduğu aynı zamanda eşlerinin evi çekip çevirdiğini görüyoruz” değerlendirmesinde bulunuyor.
KİŞİLİĞİ BELİRLEYEN BEŞ UNSURDAN BİRİ
Psikolojide ‘makul’ biri olmak insanın kişiliğini belirleyen beş temel unsurdan sayılıyor. Makul insanlar ‘sıcak, sempatik, ve iş birlikçi’ olarak tanımlanıyor. Makul olmayan kişilerin ortak özelliği ise iş birliğinden kaçmaları ve ben merkezli olmaları.
Ankete katılan erkeklerin büyük bir bölümü 40 yaş ve üzerinde olurken erkeklerin ev işlerinde harcamadıkları zamanı ve enerjiyi kariyerlerine olumlu bir şekilde yansıttıkları belirtiliyor.
Ev işlerini eşi ile aynı oranda yapan evli erkeklerin ise kariyerlerinde daha başarılı olup olmadığına ilişkin bilimsel bir bulguya rastlanmadı.
'İKRAMİYE VERMEYİN BAKICI TUTUN'
Doktor Solomon pek çok kadının evde erkeklerden daha fazla ev işi yaptığı için yorgun olduğunu ve şirketlerin bu kadınlara yardımda bulunması gerektiğini söylüyor.
Bu yardımlara örnek olarak çocuk bakım yardımı, bakıcı yardımı gibi paketler veriliyor. Solomon’a göre bu tip yardımların kadın çalışanlara ikramiye vermekten daha önemli bir motivasyon olur.
Doktor Solomon erkekler ve kadınların birlikte yaşama kararı aldıktan sonra hangisinin kariyerinin ön planda olduğuna ilişkin de bir sessiz anlaşma olduğunu söylüyor.
Solomon’a göre bir ödül alan erkekler önce eşlerine teşekkür ederler, akademisyen “Uzlaşılamaz adamlar en çok bu teşekkürü edenlerdir” diyor.
2018 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden Doktora Öğrencisi Hülya Öz’ün kadınlar ve erkeklerin iş dışı zamanlarını nasıl geçirdiğine ilişkin araştırmasına göre kadınların ve erkeklerin evdeki rolleri şöyle dağılıyor:
Ev içi iş paylaşımına yönelik bazı aktiviteleri (yemek pişirme, temizlik yapma vb.) çoğunlukla kadınların, bazı aktiviteleri (fatura ödeme, tamirat ve onarım işleri gibi) çoğunlukla erkeklerin, bazı aktiviteleri (bütçe planlama ve alışveriş gibi) ise kadınların ve erkeklerin birlikte yaptıkları ortaya çıkmıştır.
BÜTÇE PLANLAMASI BİRLİKTE
Araştırmada yer alan diğer notlara göre ise erkekler ve kadınların son yıllarda ev işlerini daha dengeli bir şekilde paylaştıkları görülüyor. Alışveriş, dayanıklı tüketim mallarını satın alma ve bütçe planlanmasında kadınlar ve erkeklerin eşit iş paylaşımı yaptıkları söylenebilir.
PANDEMİDE EV İŞİ KADINLARA YIKILDI
Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptığı araştırmaya göre koronavirüs salgını döneminde Türkiye'deki kadınların erkeklere oranla 4 kat daha fazla ev işi yaptığı ortaya çıktı.
BM Kalkınma Programı mayıs ayında Türkiye'de 2 bin 400 kişiye ile görüşerek bir anket çalışması yaptı.
Sonuçlara göre Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi Batılı devletlere benzer şekilde Türkiye'de de Covid-19 salgını döneminde kadınlar ev işi gibi "ücretsiz çalışma" diye tabir edilen işlerde erkeklerden çok daha fazla mesai yaptı. Türkiye'deki kadınlar salgın sürecinde erkeklere nazaran 4 kat daha fazla ev işi yaparken, hasta ve çocuk bakımı gibi işlere de yine aynı oranda uzun mesailer harcadı.
Salgın sebebiyle uygulanan karantina döneminde erkeklerin evde geçirdiği zaman ve evden çalışma süreleri artarken, bu durum ev işi yapma ya da hasta ve çocuk bakımı gibi işlere yansımadı.
Kaynaklar: The Telegraph, Psych News Daily, Euronews, “Why disagreeableness (in married men) leads to earning more: A theory and test of social exchange at home”, Toplumsal Cinsiyet Bağlamında İş Dışı Zaman Kullanımı: Kamuda Çalışanlar Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme