0.99 faizli konut kredisinden sonra emlakta nasıl bir piyasa oluştu? 'Bu paraya apartman dikerdik...'

ÖZEL HABERLER
0.99 faizli konut kredisinden sonra emlakta nasıl bir piyasa oluştu? 'Bu paraya apartman dikerdik...'
Artan inşaat maliyetleri yeni konut arzında sorunlara yol açıyor. Bu da kiralık ev fiyatlarını ciddi şekilde artırıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Geçen hafta 0.99 faizle konut kredisi verileceğinin duyurulmasından sonra fırsatçılar ev fiyatlarında astronomik artışlara gitti. Peki bir anda 200 bin TL zamlanan evlerin fiyatları bir süre sonra iner mi? Kampanyadan faydalanmayacak vatandaşlar için bundan sonrasında nasıl bir piyasa oluştu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta kabine toplantısının ardından konut sektörünü canlandıracak 3 yeni paketi açıklamıştı. Açıklanan paketlerle, ilk defa konut sahibi olacaklara 10 yıl vade ve 0,99 faiz oranıyla 2 milyon TL'ye kadar krediyle ev sahibi olabileceği ifade edilmişti. 1 Nisan'dan önce konut miktarının yarısı döviz hesabında olanlar ve altınlarını Merkez Bankası'nda bozduranlar ise ise 0.89 faizle ev kredisi alabilecek.

Kredi paketlerinden sonra fırsatçılar başta İstanbul olmak üzere birçok ilde önceki güne göre, ev fiyatlarında büyük artışa gitmişti. Bazı fırsatçılar konuta 200 bin TL, bazıları ise daha düşük veya yüksek tutarlarda zam yaptı. Düzenli olarak artan konut fiyatlarına bir de bu fırsatçılık eklenince, ev sahibi olmak isteyenler iyice düşünmeye başladı.

0.99 faizli konut kredisinden sonra emlakta nasıl bir piyasa oluştu? 'Bu paraya apartman dikerdik...' - Resim : 1

'BU PARAYA APARTMAN DİKERDİK'

Zeytinburnu'nda oturan ve geçtiğimiz yıl Eylül ayında evlenen kuaför Mehmet Bağcı, uzun zamandır ev baktığını söylüyor. Ev almak için arabasını sattığını aktaran Bağcı, "Fiyatlar zaten uçmuş durumdaydı. Ama geçtiğimiz hafta baktığım ev, bu kredi kampanyasıyla birlikte 50 bin TL fiyat artırmış. Şikayet edeceğimi söyledim umursamadı bile. Gün geçtikçe ev almaktan uzaklaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bağcılar'da oturan Muzaffer Sert ise, ev almak için yılbaşından beri ilanlara bakıyor. Bekledikçe ev fiyatlarının arttığını belirten Sert, "500 bin TL'ye baktığım ve düşündüğüm ev 600 bin TL'ye yaklaştı. Her gün belki fiyatlar iner diye beklerken tam tersi oluyor. İnsanların ev alma ümidini ellerinden aldılar" dedi. 

Esenyurt'ta ev bakan Emrah B., "Eskiden Esenyurt çok uzak gelirdi. Şimdi Esenyurt dışında ev alma şansım kalmadı. Gerçi orada da fiyatlar yükseldi. Kredi fiyatları düşse ne olur? Anında ev fiyatları yükseldi. 700 bin liraya daire bakıyorum. Bu parayla eskiden apartman dikerdik" şeklinde konuştu. 

5-6 AY SONRA GERÇEK FİYATLARA DÖNÜŞECEK"

Tüm Girişimci Emlak Müşavircileri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, enflasyonun yüksek olduğu böyle bir dönemde yeni konut üretiminin yavaşladığını söylüyor. Akdoğan, "Karşılığında ise düzenli olarak artan bir talep var. Böyle olunca da fiyatlar yukarı doğru baskılanıyor. Alım gücünün zayıfladığı böyle bir dönemde fiyatlar çok yüksek" diyor.

Destek paketleriyle birlikte artan fiyatların ekonomik bir gerekçesi ve izahının olmadığını söyleyen Akdoğan, "Bu zamların altı dolu değil. Karşılık bulmayacak. Zaten ciddi anlamda fiyatlar artmış üzerine artışların çok suni olacağını düşünüyoruz" dedi.

Şişirilen bu fiyatların 6-7 ay sonra artan enflasyonla gerçeğe dönüşebileceğini dile getiren Akdoğan, "Enflasyon yüzde 70'lere varmış. Kiraya yüzde 30 zam yapılıyor. Ancak enflasyon böyle yüksek devam ettiği sürece yapılan zamlar 5-6 ay sonraya normal gibi geliyor" şeklinde konuştu.

0.99 faizli konut kredisinden sonra emlakta nasıl bir piyasa oluştu? 'Bu paraya apartman dikerdik...' - Resim : 3
Ahmet Büyükduman (solda), Hakan Akdoğan (sağda)

"FİYATLAR TEKRAR AŞAĞIYA ÇEKİLECEK"

Akdoğan, "Konut kredisi kampanyasından faydalanmayacak kişilerin de ev alma ümidi azaldı mı?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Konut fiyatlarının geldiği noktada orta-düşük gelirlilerin ev alması durumu çok zorlaştı. 'Ev alma ümidi bitti' demek de yersiz ama bir gerçek var ki geldiğimiz noktada yeni bir konut alma, edinme, bu fiyatlarla gün geçtikçe zorlaşıyor."

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, açıklanan konut paketinin detaylarının açıklanmasıyla aslında piyasaya etkisinin büyük olmadığını belirtiyor. Büyükduman, "Bu krediyi kullanacak kişinin kendisi, eşi veya çocuklarının üzerinde ev veya konut kredisi olmaması gerekiyor. Bu haliyle etkisinin sınırlı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Büyükduman, beklenen taleple karşılaşılmadığını belirterek, "Sınırlı bir kitleye hitap edecek. Bu yüzden piyasaya etkisi düşünüldüğü kadar yüksek olmayacak. Şişirilen, balon konut fiyatları tekrar aşağıya doğru revize edilecektir. 'Kampanyadan faydalanmayacak kişilerin ev alma ümidi bitti' diyemeyiz" şeklinde konuştu.

cihat.aslan@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

özel haberler