Üçlü salgın, 'Pandemi'den sonra en kötü dönem

Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık Sağlık Haberleri corona virüs koronavirüs İstanbul Ankara İzmir
Üçlü salgın, 'Pandemi'den sonra en kötü dönem

Türkiye pandemi döneminden sonra, viral hastalık yükü olarak en kötü dönemi yaşıyor. İstanbul başta olmak üzere özellikle büyükşehirlerde vaka artışı nedeniyle poliklinikler dolup taşarken, Aile Sağlığı Merkezlerinin kapısında kuyruklar oluşuyor. Uzmanlara göre çare kapalı alanda maske zorunluluğu.

İnfluenza başta olmak üzere viral hastalık yükündeki artış endişe yaratıyor. Türkiye pandemi döneminden sonra hastalık yükü olarak en kötü dönemi yaşarken, sağlık merkezlerindeki yük de katlanarak artıyor. Uzmanlar ise özellikle influenzadaki artışın dikkat çekici boyutlarda olduğunu belirtirken, viral salgın bitene kadar kapalı ve kalabalık ortamlarda maske zorunluluğunun getirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, ülke genelinde üst solunum yolu enfeksiyonu vakalarında ciddi artış yaşandığına dikkat çekerek, "İnfluenza, ani başlayan ateşle birlikte, yaygın vücut ağrısı, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bazen burun akıntısı ile kendini gösterebiliyor" dedi.  

Üçlü salgın, 'Pandemi'den sonra en kötü dönem - Resim : 1
 Birçok vakada, zatürre, orta kulak iltihabı, bronşit veya bronşiolitin tablosu oluştuğu uyarısı yapıldı. 

KUYRUKLAR OLUŞUYOR

Vakalardaki artış nedeniyle acil poliklinikleri ile Aile Sağlığı Merkezlerine de yapılan başvurularda çok ciddi oranda bir artış olduğunun altını çizen Nehir, "Öyle ki, artık sistem bu yükü taşımakta zorlanır hale geldi. Hastalar randevu bulamıyor, Aile Sağlığı Merkezlerinin kapsısında uyruklar oluşuyor. Gerçekten tedavi ihtiyacı olan hastalar bekleyemediği için sağlık hizmetine ulaşamadan evlerine dönüyorlar” diye konuştu.

MASKE ZORUNLU OLMALI

İki yaş altı çocuklar ile diyabet, hipertansiyon, kardiyovasküler hastalıklar, astım gibi kronik rahatsızlığı olanları mutlaka korunmaları gerektiğini de dile getiren Nehir, "Kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanması çok önemli. Sağlık Bakanlığı özellikle toplu insan yoğunluğunun olduğu sağlık tesisleri olmak üzere AVM, toplu taşıma araçları, kafe ve kahvehanelerde maske zorunluluğu getirmeli" ifadelerini kullandı.

YATAK SIKINTISI UYARISI

Öte yandan Türkiye Solunum Derneği (TÜSAD) üyesi uzmanlar da, grip enfeksiyonlarında ciddi bir artış yaşandığını belirterek bu yıl vatandaşların üçlü bir salgınla karşı karşıya oldukları uyarısında bulundu. TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Sözcüsü Prof. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “Maske kullanımının azalması nedeniyle bu yıl geçtiğimiz yıldan daha ciddi bir grip salgını ile karşı karşıyayız. Hastane poliklinikleri, aciller doldu ve en önemlisi yoğun bakımlarda yatak sıkıntısı yaşanıyor. Grip salgınında tek etken söz konusu değil, bu yıl influenza, RSV ve COVID-19’un bir arada karma görüldüğü üçlü salgınla karşı karşıyayız” uyarısında bulundu.

Üçlü salgın, 'Pandemi'den sonra en kötü dönem - Resim : 2
COVID-19 vakalarının son günlerde ciddi şekilde arttığı belirtilirken, viral salgının Ocak ayı sonuna kadar süreceği ifade ediliyor. 

GEÇMEYEN SEMPTOMLAR 

Yaşanan salgında enfeksiyonlar direnci düşürdüğünden hastalığın arka arkaya geçirilebildiğini ve semptomların uzun sürebildiğini belirten Kömürcüoğlu, üçlü salgın konusunda şu bilgileri verdi: “Gençlerde ve erişkinlerde İnfluenza, ağır gribe neden olan etken ve yakalanıldığında iyileşme süreci uzun ve zor oluyor. COVID-19 vakaları da son günlerde tekrar artmaya başladı. Hastalık genelde ayaktan geçiriliyor ancak özellikle yaşlı ve ek hastalığı olanlarda pnömoniye sebep olarak ağır seyredebiliyor."

3 GÜNÜ GEÇERSE DİKKAT

"Çocuklarda RSV özellikle trakeit ve bronşit tablosuyla kendisini gösteriyor. Çocuklardan evdeki yetişkinlere de bulaşıp yayılabiliyor. 3 günü geçen ateş, nefes darlığı, artan öksürük ve solunum zorluğunda hekiminize başvurun, hastaysanız okula ve işe gitmeyerek evde dinlenin."

mert.inan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel