Türkiye'ye hava saldırısı!

Küresel ısınma İklim değişikliği Türkiye İstanbul Gündem haberleri Yaşam Haberleri Sağlık son dakika son dakika haber Ankara
Türkiye'ye hava saldırısı!

Havalar ısınırken polen atağı ve çöl tozları aynı anda Türkiye hava sahasına ulaştı. Önümüzdeki 3 gün için çok dikkatli olunması gerekiyor. Hekimler, çöl tozlarının akciğerleri hedef alacağı uyarısını yaparken polenlerin neden olduğu alerjilerin ise hastalıkları tetikleme riski bulunuyor.

Meteoroloji hava sıcaklıklarında ani yükseliş olacağını duyururken, önümüzdeki üç gün Türkiye'nin çöl tozu ve polen atağı ile karşı karşıya kalacağı uyarısı yapıldı. Ege ve Marmara bölgeleri polen yayılımının yüksek olduğu bu mevsimde daha fazla etki altında kalacak. Afrika'dan kalkan çöl tozları güney bölgeleri daha yoğun olmak üzere bütün Türkiye'yi etkisi altına alacak. Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının ise sıcaklıkları 15 derecenin üzerinde artıracağı belirtiliyor. 

DAHA UZUN SÜRÜYOR 

Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, hem polen yayılımının hem de çöl tozlarının son dönemde iklim değişikliği nedeniyle arttığını belirterek şunları söyledi: "Polenler erken başlayınca alerjisi olan hastaların şikayetleri artıyor. Daha önce bir iki ay sürerken şimdi daha uzun sürüyor. Çöl tozları da hava değişikliklerine bağlı olarak görülüyor. Bu biraz da çölleşmeyle ilgili bir şey. Yağışlar azaldıkça arazi yapısı bozuluyor; çöllerin yüzey alanı artıyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da çöl fırtınalarının sıklığı artıyor. Artık daha da geniş alanlara yayılıyor. Geçen sene Alplerin bile kahverengiye döndüğünü gördük.

Türkiye'ye hava saldırısı! - Resim : 1
Uzmanlar küresel ısınmayla birlikte polen yayılımının hem erken ortaya çıktığını hem daha uzun sürdüğünü belirtiyor. 

KLİNİKLERE YANSIYOR

"Solunum sistemi dışında beyin kanamalarının bu dönemde arttığı uyarısında bulunan Prof. Dr. Bayram, şöyle devam etti: "Tozun içerisinde yer alan alerjenler, ağır metaller, kuş pislikleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Klinikte bunları görüyoruz. Tozun yoğun olduğu dönemde hiç rahatsızlığı olmayanlarda nezle, grip gibi hastalıkları daha fazla görüyoruz ama yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan insanlarda daha ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Çalışmalar bu dönemlerde çöl tozu nedeniyle kalp ve akciğer rahatsızlıklarına bağlı ölümlerin arttığını ortaya koyuyor. Hastane yatışları da artıyor. Kamunun erken uyarı sistemleriyle toplumu bilgilendirmesi gerekiyor. Bu zamanlarda en iyi yöntem kapalı alanlarda kalmak. Dışarı çıkmak için cerrahi maskeler etkili oluyor. Kronik hastalığı olanların bu önlemlere daha fazla uyması gerekiyor."

MASKE TAKILMALI

Dahiliye uzmanı Prof. Dr. Osman Erk de polenler ve çöl tozlarının yol açtığı alerjinin ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtirken, "Bu mevsim polen ve küf mevsimi. Özellikle alerjik reaksiyonlar ön plana çıkıyor. Burun tıkanıklığı, hapşırma, gözlerde kızarma daha fazla görülüyor. En önemli önlem alerjik bünyesi olanların maske takması olabilir. Mümkünse kapalı alanda kalmak en doğrusu olur. Dışarıdan geldiğimizde elbiselerimizi havalandırmalıyız" dedi.

Türkiye'ye hava saldırısı! - Resim : 2
Çöl tozlarının içerisinde yer alan ağır metaller ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

BAĞIŞIKLIĞI ETKİLİYOR

Prof. Dr. Erk, alerjik rahatsızların hangi sağlık sorunlarına yol açabileceğiyle ilgili şunları söyledi: "İklim değişikliği, ağaç, çimen polenlerini ve küfleri artırdı. Yaşanan ortamlara daha fazla polen salmaya başladılar. Alerjen rahatsızlıklar bağışıklık sistemini rahatsız ediyor. Vücut aslında rahatsız etmeyecek etkenlere karşı bağışıklık sistemini harekete geçiriyor. Mikropsuz iltihaplanma ortaya çıkıyor. Kronik hastalığı olanların daha da dikkatli olması gerekiyor. Çünkü bu mevsimlerde biliyoruz ki başta kalp krizi olmak üzere bir takım hastalıklar artıyor. Polen ve küf, alerjinin dışında bu tür hastalıklara yol açabilir."

ertan.altan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel