Türkiye'nin özgün helikopteri için testler devam ediyor. En zor koşullarda görev yapabilecek

Haberglobal.com.tr
Türk Savunma Sanayii

Envantere girmeye hazırlanan Türkiye'nin ilk özgün helikopteri Gökbey'in testleri devam ediyor. Gökbey, eş zamanlı yapılan testlerde zorlu iklim şartları ve coğrafi koşullara adaptasyonunu kanıtlıyor.

Milli savunma sanayiinde olumlu gelişmeler hız kesmiyor. 2013 yılında özgün helikopter programı başlatılmış, Gökbey projesi için de çalışmalar hızlanmıştı. Genel maksat helikopteri Gökbey ilk uçuşunu 2018'de gerçekleştirdi. Envantere girmek için geri sayımı süren helikopterin her koşula adapte olabilmesi için de test çalışmaları devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta sonunda Gökbey için 3 farklı ilde test sürüşü gerçekleştirildi. Ankara, Kocaeli ve Erzurum'daki bu testlerde farklı iklim koşulları için kıyaslandı. Ankara'daki Akıncı testlerinde motor titreşim testleri, Kocaeli'nde deniz seviyesinde olası aksaklık durumunda yapılacaklar ve son olarak da Erzurum da kar testleri gerçekleştirildi.

Gökbey, geniş görev yelpazesine sahip olacak. Taşıma, VIP, kargo, hava ambulans, arama kurtarma ve kıyı ötesi taşıma görevlerinde bulunabilecek. Görevlerini en zorlu iklim ve coğrafyalarda, yüksek irtifa ve sıcaklıkta, gece ve gündüz koşullarında icra edebilecek.