Türkiye'nin kuruyemiş haritası
Türkiye'nin kuruyemiş haritası çıkartıldı. Buna göre, Türkiye en çok siyah kavrulmuş çekirdek tüketiyor. Yılda kişi başı 6,5 kilo kuruyemiş yenilirken, sağlıklı atıştırmalıklar da son zamanlarda oldukça popüler. Osmaniye en çok mesir macunu tüketirken, Bayburt kaju, İzmir ise çikolata seviyor.
Havaların ısınmasıyla açık havada daha çok zaman geçirilmesiyle birlikte çekirdek tüketimi artmaya başladı. Ülkemizde yılda ortalama 120 bin ton ay çekirdeği tüketiliyor ve bu da kişi başı yılda bir buçuk kilograma denk geliyor. Çekirdek sektörü temsilcileri, "Toplum olarak çitlemeyi seviyoruz" derken yaz aylarında kışa göre yüzde 50 daha fazla çekirdek tüketiliyor. Türkiye'nin sahil bölgeleri normal tuzlanmış ay çekirdeği ürünlerini tercih ederken, iç bölgeler daha az tuzlu çekirdek yiyor. Ay çekirdeği bilinenin aksine Trakya'dan değil çoğunlukla güneydoğudan temin ediliyor.
6,5 KİLO ÇEKİRDEK YİYORUZ
Türkiye'de bulunan bir kuruyemiş firması 81 ilin haritasını çıkardı. Türkiye'nin toplam kuru yemiş pazarı yıllık 3,5 milyar dolar seviyelerinde. Türkler yılda kişi başı 6,5 kilo kuruyemiş tüketiyor. Dünyada ise kuruyemiş tüketiminde 5. sıradayız. 85 milyonun ortak tercihi ise kavrulmuş siyah tuzlu çekirdek olurken bazı iller ise şaşırttı.
BAYBURT KAJU, İZMİR ÇİKOLATA
Firmanın verilerine göre, kuruyemiş tüketiminde en ilginç il mesir macunu tüketimi ile Osmaniye oldu. Bitlis ilk sırada Kudüs hurmasını tercih ederken, Bingöl ve Gümüşhane kavrulmuş badem içi tüketmeyi tercih ediyor. Aydın ve İzmir’in tercihi Antep fıstıklı sütlü çikolata olurken, Çankırı ve Bayburt’un ilk tercihi Kaju oldu. Kuruyemişte Ankara’nın, Kocaeli’nin, Kayseri’nin, Kırşehir’in, Karabük’ün, Bartın’ın, Muş’un, Iğdır’ın, Ardahan’ın, Hakkari’nin ilk tercihi ise lüks karışık kuruyemiş oldu.
BURSA KARIŞIK TÜKETİYOR
Türkiye genelinde kuruyemişte ikinci tercih kavrulmuş siyah tuzsuz çekirdek olurken, bazı illerin tercihi ise çok çeşitli oldu. Aydın ili ikinci tercih olarak Antep Fıstıklı Sarma Sadrazam’ı tercih ederken, Bursa, Antalya, Konya, Yozgat, Eskişehir Trabzon, Tokat, Balıkesir, Sivas, karışık kuruyemiş yemeyi tercih etti. Kocaeli, Adana, Gaziantep, Kastamonu, Mersin, Van ve Ordu’nun ikinci tercihi kaju olurken, Erzurum’un ikinci tercihi Badem oldu.
SAĞLIKLI GIDALAR
“Besleyici ve sağlıklı atıştırmalıklar günlük beslenme alışkanlıklarımızın önemli bir parçasını oluşturuyor” diyen kuruyemiş firmasının yetkilisi Abdullah Tunç, “Türkiye olarak kuruyemiş tüketmeyi çok seviyoruz. Ülke genelinde ilk tercihimiz ay çekirdeği. Ay çekirdeği ilk tercih ama özellikle kurutulmuş meyveler ve ülkemizde yetişen ve sağlıklı gıdalarda başı çeken badem, ceviz gibi ürünler sıkça tercih ediliyor" ifadelerini kullandı.
KAJU POPÜLERLEŞİYOR
Son yıllarda uzak doğudan gelen kajunun popülerleşmeye başladığını sözlerine ekleyen Tunç, "Aynı zamanda kurutulmuş meyveler, fındık, antep fıstığı, incir, hurma gibi birçok sağlıklı atıştırmalık da en çok tercih edilen ürünler arasında. Vatandaşlar, pandeminin ardından sağlıklı gıdalara yönelmeye başladı. Çikolata, lokum gibi şeker içeren ürünlerde de etiket okuma alışkanlıkları arttı ve müşteri doğal şeker kullanımı içeren ürünlere yöneldi" diye konuştu.
KURUYEMİŞ FİYATLARI
Öte yandan Eminönü'nde en uygun çerez kilosu 200 TL olan soslu mısır ve İzmir üzüm. Onu kilosu 220 TL ile çekirdek takip ediyor. Tuzlu fıstığın kilosu 250 TL, dağ incirinin kilosu 350 TL, sarı kayısının kilosu 400 TL, badem ile kajunun kilosu 430 TL, cevizin kilosu 440 TL, lüks çerezin kilosu 450 TL, fındığın kilosu 550 TL iken rekor ise kilosu 580 ile Siirt antep fıstığında.
Kaynak: Web Özel