Türkiye'nin Afrika'daki varlığı giderek artıyor: Bölgedeki 4. diplomatik güç

HaberGlobal.com.tr
Afrika Türkiye
Türkiye'nin Afrika'daki varlığı giderek artıyor: Bölgedeki 4. diplomatik güç
Fotoğraf: AA

Türkiye'nin Afrika'da nüfuzunun giderek artması rakamlara da yansıdı. Türkiye; diplomatik anlamda Çin, ABD ve Fransa'nın ardından bölgedeki 4. güç konumuna geldi.

Türkiye Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi'nin (DEİK) geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilere göre, 2023 yılında Türk şirketleri Afrika'da toplam değeri 85,4 milyar dolar olan 1.864 altyapı projesini tamamladı.

Türkiye ile Afrika arasındaki ticaret hacmi de 2003'te 5,4 milyar dolardan 2022'de neredeyse 41 milyar dolara yükseldi. İlk tahminlere göre bu rakamın 2023'te 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Türkiye, Afrika'daki varlığını ve nüfuzunu artırmak için çeşitli kanalları kullanıyor. Her şeyden önce, bazen Müslüman kardeşlik dokusunu, bazen de sömürgecilik karşıtı tavrını kullanarak kıta ülkeleriyle diplomatik ilişkilerini güçlendiriyor.

Günümüzde Afrika'da 44 Türk büyükelçiliği var ve Türkiye şu anda diplomatik açıdan dördüncü sırada yer alıyor. Kıtada Çin, ABD ve Fransa'dan sonra en çok temsil edilen 4. ülke. Türkiye-Afrika Ekonomi Zirvesi de üç kez düzenlendi ve son yirmi yılda Afrika'nın çeşitli ülkelerine üst düzey Türk yetkililerin 40'a yakın resmi ziyareti gerçekleşti.

Afrika'daki Türk varlığı askeri olarak da mevcut. Türk ordusu, Libya ve Somali örneğinde olduğu gibi, bazı Afrika güvenlik güçlerine eğitim veriyor. Aynı zamanda  Somali'de askeri eğitim merkezi inşa etti. Ayrıca kıtadaki bazı ülkelere silah ihraç ediyor.

Türkiye'ye bağlı olan Maarif Vakfı, yaklaşık otuz Afrika ülkesinde 180'e yakın okul açtı ve her yıl yüzlerce Afrikalı öğrenciyi eğitiyor. Ayrıca onlara Türk üniversitelerinde eğitimlerine devam etmeleri için destek olunuyor. 

Ayrıca THY vasıtasıyla birçok Afrika ülkesinde Türkiye'den direkt uçuşlar düzenleniyor.

Türkiye'nin Afrika'daki varlığı giderek artıyor: Bölgedeki 4. diplomatik güç - Resim : 1
AA'nın 2021'deki verilere göre düzenlediği Afrika'da Türkiye varlığı grafiği