Türkiye turizmde ilk beşte... İstanbul 5 yılın rekorunu kırdı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Turizm Ekonomi haberleri Kültür Sanat haberleri ÖZEL HABERLER
Türkiye turizmde ilk beşte... İstanbul 5 yılın rekorunu kırdı

Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 Raporu'na göre bu dönemde Türkiye'ye en çok turist Rusya, Almanya ve İngiltere'den geldi. İstanbul son 5 yılın ziyaretçi rekorunu kırarken, seyahat sebepleri arasında kültürel ziyaretler ilk sıralarda yer aldı.

Türkiye'nin turizmdeki sıçraması raporlara da yansıyor. EY (Ernst& Young) adlı araştırma kuruluşu tarafından hazırlanan "Turizm Sektörü Değerlendirmesi 2023 Raporu"nda Türk turizminin potansiyeline yer verildi. Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketinin raporunda turizm sektöründe değişen ilgilerin turistlerin tercihlerini etkilediği vurgulandı. Artık turistler seçimlerinde yeşil konaklamayı ve çevre dostu özellikleri olan yerleri tercih ediyor. Bilinçli ekolojik turistik faaliyetler önem kazanıyor. Turizm sektörü de turistlerin bu tercihlerine uygun bir dönüşümden geçiyor.

TURİZM GELİRLERİ ARTTI

Rapora göre, geride bıraktığımız yılda en çok turist çeken ülkeler Fransa, İspanya, ABD, İtalya ve Türkiye oldu. Raporda Türkiye'nin 51 milyon kişi ile en çok turist ağırlayan 5. ülke olduğu belirtildi. Türkiye’ye en çok turist ise Rusya, Almanya ve İngiltere’den geldi. Öte yandan 2023'ün ilk yarısında ise İstanbul son 5 yılın rekorunu kırdı. Turizm gelirleri de aynı doğrultuda yükseldi. Türkiye'nin turizm gelirleri 2023 yılının ilk yarısında yıllık bazda yüzde 27 artışla 21,7 milyar ABD dolarına çıktı. 

RUSLAR REKOR KIRDI

Raporda İstanbul'da 10 Haziran’da Inter Milan ile Manchester City arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finalinin, 75 milyon Euro (80 milyon ABD doları) ekonomik katkı sağladığı belirtildi. 2023 ilk yarısında Türkiye’ye en çok turist 5,2 milyon kişiyle Rusya'dan geldi. İstanbul da, 2023 yılının ilk yarısında 11 milyon 524 bin yabancı ziyaretçi ağırladı. Rusya, Almanya, İran, ABD ve Suudi Arabistan, İngiltere İstanbul'a turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.

ANTALYA VE EDİRNE LİSTEDE

Rapora göre İstanbul 2022'de 16,02 milyon yabancı turisti ağırlamıştı. Bu turistler arasında Ruslar ilk sırayı alırken onu Almanya ve İran takip etmişti. İstanbul'u 12,82 milyon yabancı ziyaretçiyle Antalya takip ederken dördüncü sırada Bulgaristan ve Yunanistan'la sınırı olan Edirne yer aldı. Bodrum ve İzmir de turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında.

SAĞLIK TURİZMİ DE ARTTI

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY (Ernst & Young), raporunda Türkiye'nin sağlık turizmindeki oranın da geçmiş yıla kıyasla yüzde 88 oranında arttığını bildirdi. 2023 yılının ilk yarısında Türkiye'yi sağlık hizmeti amacıyla ziyaret eden 746.290 kişi ağırlandı ve sağlık turizminden elde edilen gelir 1 milyar 33 milyon ABD dolarına ulaştı.

KRUVAZİYERE BÜYÜK İLGİ

2023 yılının ilk yarısında kruvaziyer yoluyla Türkiye'yi 483 binden fazla kişi ziyaret etti. Bu dönemde limanlara yanaşan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %32 (420 gemi), yolcu sayısı ise %107 (31.057 yolcu) arttı. Kuşadası, 191 seferle en fazla kruvaziyerin yanaştığı il oldu ve 258.719 ziyaretçiyi ağırladı. Kuşadası'nı 115 bin 760 ziyaretçi ve 72 sefer ile Galataport takip etti.

ertan.altan@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel