Türkiye, koronavirüsle mücadele kapsamında şimdiye kadar hangi ülkelere yardım etti?

koronavirüs
Türkiye, koronavirüsle mücadele kapsamında şimdiye kadar hangi ülkelere yardım etti?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, koronavirüsle mücadelede Türkiye'nin en çok tıbbi destek sağlayan üçüncü ülke olduğunu duyurdu. Peki Türkiye, şimdiye kadar hangi ülkelere yardımda bulundu? İşte yanıtı...

Çin'in Vuhan kentine ortaya çıkan koronavirüse bağlı hasta sayısı dünya genelinde 3 milyonu aştı. Koronavirüs tedavisi görüp iyileşen hasta sayısı ise 1 milyona yaklaştı. Koronavirüs kaynaklı vefat sayısı da dünya genelinde 213 bin 280. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, birçok ülke zor durumda kaldı. Türkiye de bu kapsamda birçok ülkeye koronavirüs yardımında bulundu. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Dünyanın en fazla insani yardım yapan ülkesi olmamızın yanı sıra, en çok tıbbi destek sağlayan üçüncü ülkesi de Türkiye! Şimdi birlik olma zamanı" ifadesini kullandı. 

İşte Türkiye'nin yardım ettiği ülkeler....

İSPANYA VE İTALYA

Dünyada koronavirüsten en fazla etkilenen ülkelerden olan ve aynı zamanda salgının Avrupa'daki merkez üssü haline gelen İspanya ve İtalya'ya Türkiye'den yardım eli uzandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) bünyesindeki askeri fabrikalarda, dikimevleri ile Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunda, yerli ve milli imkanlarla üretilen, koruyucu önlem sağlayan maske ve kıyafet, antibakteriyel sıvı gibi binlerce tıbbi yardım malzemesi İspanya ve İtalya'ya gönderildi.

Gönderilen malzemelerin yer aldığı sandıkların üzerinde İtalyanca ve İspanyolca, Mevlana'nın "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var." sözü ve "Türkiye'den İspanyol halkına sevgilerle" ifadesi yer aldı.

5 BALKAN ÜLKESİNE YARDIM

Türkiye Balkanlar'da da Sırbistan, Kosova, Bosna Hersek, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan'a yardımda bulundu. Türkiye, Kovid-19'la mücadeleye destek amacıyla, yardım talebinde bulunan 5 Balkan ülkesine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla tıbbi yardım malzemesi gönderdi. 

Sağlık Bakanlığınca hazırlanan maske, tulum ve hızlı tanı kitinden oluşan malzemeler, ilk olarak Sırbistan'a gitti. Yardım malzemeleri daha sonra diğer ülkelere dağıtıldı.

İNGİLTERE 

Türkiye, Kovid-19'la mücadeleye destek amacıyla dünya genelinde salgından en fazla etkilenen ülkelerden olan İngiltere'ye tıbbi yardım malzemesi gönderdi. Sağlık Bakanlığınca hazırlanan maske, N95 maske ve tulumdan oluşan yardım malzemesi İngiltere makamlarına teslim edildi.

AZERBAYCAN

Türkiye adına destek amacıyla başlatılan proje kapsamında yağ, şeker, tuz, un, makarna, salça, mercimek, pirinç başta olmak üzere temel gıda malzemeleri ile sabun, deterjan, çamaşır suyu, peçete gibi temizlik malzemelerinden oluşan yardım kolileri hazırlatıldı. Azerbaycan Kızılayı ve Gençliğe Yardım Fonu iş birliğinde yürütülen proje kapsamında, özellikle 65 yaş üstü, yalnız yaşayan, emekliler, günlük ve vasıfsız işlerde çalışan dar gelirli kişilerin bulunduğu 2 bin aileye yardım kolisi ulaştırıldı. 

IRAK'TAKİ TÜRKMENLERE YARDIM 

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında Irak'ın Kerkük kentinde ihtiyaç sahibi 2 bin Türkmen aileye gıda kolisi dağıttı. Irak Türkmen Cephesi Kerkük il Başkanı Hişam Bayraktar, yaptığı açıklamada, TİKA'nın Kerkük'te ihtiyaç sahibi 2 bin aileye gıda yardımı yaptığını söyledi. Bayraktar, bu yardımlardan en çok Kovid-19 ile mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağından etkilenen geliri düşük ailelerin faydalandığını aktardı.

FİLİSTİN VE GAZZE ŞERİDİ'NE YARDIM 

TİKA, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında Filistin'e dezenfektan ve temizlik malzemeleri yardımında bulundu.

Ramallah'taki Filistin Sağlık Bakanlığı binasında düzenlenen yardım teslim töreninde, Filistin Sağlık Bakanı Mey Keyle ve TİKA Filistin Koordinatörü Ahmet Refik Çetinkaya da katıldı. Keyle, burada yaptığı konuşmada, "TİKA'dan merkez laboratuvarlarımız ve burada çalışan personelimizin güvenliğini sağlamak için temizlik malzemeleri ile dezenfektan yardımlarını teslim aldık." dedi. Türkiye ile Filistin arasındaki tarihi ilişkilere dikkati çeken Keyle, yardımlarından dolayı Türk hükümetine ve halkına teşekkür etti. 

TİKA Filistin Koordinatörü Çetinkaya da konuşmasında Türkiye'nin her daim Filistin halkının yanında olacağını ve iki ülkenin dostluğunun ebedi olduğunu vurguladı. Çetinkaya ayrıca teslim edilen yardımların önümüzdeki günlerde Filistin'in Kovid-19 salgınıyla mücadelesi kapsamında ulaştırılacak yardımların bir parçası olduğunu aktardı.

TİKA, Gazze Şeridi'ndeki ihtiyaç sahibi 2 bin aileye de sağlık paketi ve dezenfektan dağıttı. İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "zekat komiteleri" ile işbirliği içinde yapılan dağıtımlarda yardımlar ailelere ulaştırıldı. 

TİKA'nın Filistin'de inşa ettiği en büyük sağlık merkezi Gazze Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Kovid-19 salgını ile mücadele kapsamında "geçici karantina hastanesi" olarak kullanılması için 26 Mart'ta yetkililere devredilmişti. Hastane, 31 Mart'ta hizmet vermeye başlamıştı. 

SOMALİ

Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılay tarafından hazırlanan yardım malzemeleri, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait A400M tipi kargo uçağına yüklenerek, Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gönderildi.

KOLOMBİYA

TİKA, Kolombiya'ya  da yardım eli uzattı. Salgınla mücadelede kullanılması amacıyla gıda paketlerinin yanı sıra 250 hastane yatağı ve tıbbi malzeme teslim edildi. 

GÜRCİSTAN

TİKA, Gürcistan'da Abhazya'dan yerinden edilmişlere 15 bin maske ve 30 bin ekmek dağıttı. Başkent Tiflis'e yakın, Abhazya göçmenlerinin topluca yaşadığı Vaziani kasabasında TİKA tarafından daha önce açılan ayakkabı ve dikiş atölyesi ile TİKA'nın burada yeni kurduğu ekmek fırınında üretim başladı. 

Yazgan, salgın nedeni ile ülke genelinde uygulanan yasaklamalardan dolayı zor durumda olanlara yardım etmek için toplam 15 bin olmak üzere günde 500 maskenin dikileceği bilgisini paylaştı. 

BANGLADEŞ

Türkiye'nin Dakka Büyükelçiliği koordinasyonunda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle zor durumdaki Bangladeşli ihtiyaç sahibi 3 bin aileye yardım kolisi dağıtıldı.

ABD

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine Türkiye, Kovid-19'la mücadeleye destek amacıyla dünya genelinde salgından en fazla etkilenen ülkelerden ABD'ye, cerrahi maske, yüz koruyucu siperlik, N95 maske ve tulum olmak üzere çok sayıda önleyici sağlık malzemesi gönderdi. 

Yardım malzemesi kolilerinin üzerinde Cumhurbaşkanlığı forsunun yanı sıra Mevlana'nın, "Ümitsizliğin ardında nice ümitler var. Karanlığın ardında nice güneşler var." sözlerine Türkçe ve İngilizce yer verildi. 

PAKİSTAN

TİKA yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik zorluklar yaşayan 2 bin Pakistanlı aileye gıda yardımında bulundu. TİKA, ramazan boyunca Pakistan'ın Sindh ve Belucistan eyaletlerinde 3 bin aileye gıda dağıtmayı planlıyor.  

koronavirüs yardım türkiye