Türk hekimlerin büyük başarısı, karın içi zarından üreme organı

Sağlık Sağlık Haberleri dünya sağlık örgütü Yaşam Haberleri Gündem haberleri başka gündem Kocaeli Balıkesir Kadın erkek ilişkileri
Türk hekimlerin büyük başarısı, karın içi zarından üreme organı

Türk hekimler büyük bir başarıya imza attılar. Doğuştan kadın üreme organı olmayan 20 yaşındaki K.C'ye karın içi zarından üreme organı ve rahim yapılırken, K.C, 3 günlük kontrol süresinden sonra taburcu oldu.

Türk tıp dünyasında literatüre girecek cerrahi işlemler her geçen gün artıyor. Son önemli başarı ise Kocaeli'de gerçekleştirildi. Şöyle ki; talihsiz K.C., 15 yaşında hayatının şokunu yaşadı. Balıkesir’de yaşayan K.C., 15 yaşında adet olamaması sebebiyle doktora başvurduğunda yapılan muayene ve tetkikler sonucu doğuştan kadın üreme organı ve rahminin olmadığını öğrendi. 5 yıl boyunca büyük bir yıkım yaşayan K.C, 20 yaşına geldiğinde son çare olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hasan Terzi'nin kapısını çaldı. 

Türk hekimlerin büyük başarısı, karın içi zarından üreme organı - Resim : 1
Türk hekimler, 20 yaşındaki K.C'ye umut oldular. 

 72 SATTE TABURCU OLDU 

Prof. Dr. Terzi, yaptığı kontroller sonrası 5 yıl boyunca adeta kabus yaşayan genç kadına umutlu haberi verdi ve hastaya ameliyat olabileceğini iletti.20 yaşındaki talihsiz genç kadının imdadına yetişen Türk hekimler büyük bir başarıya imza attılar. Doğuştan kadın üreme organı olmayan 20 yaşındaki K.C'ye karın içi zarından üreme organı ve rahim yapılırken, K.C, 3 günlük kontrol süresinden sonra taburcu oldu.

3 FARKLI TEKNİK 

Prof. Dr. Terzi ise K.C'yi adeta yeniden yaşama döndüren operasyon hakkında şunları söyledi: "Doğuştan kadın üreme organı olmayan genç kadınlarda dünyada uygulanan 3 farklı teknik mevcut. Bunlardan biri, kalın bağırsak kullanılarak yapılan, ikinci teknik ise deri yamaları kullanılarak yapılan operasyondur. Dünyada son 5 yıldır ise ön plana çıkan yeni bir operasyon mevcuttur. Bu yeni teknikte ise karın içi zar kullanılır ve kapalı yöntemle (laparoskopik) olarak uygulanır" dedi.

LAPAROSKOPİK YÖNTEM

K.C'ye cerrahi operasyon öncesi tüm bilgileri verdiklerini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Terzi, "Üreme organı yapılması için uygulanan cerrahi yöntem ve bizim uyguladığımız cerrahi teknik detaylı olarak anlattık. Hastamızı detaylı değerlendirme ve analizler sonrası karın içi zarın kullanılarak kapalı (laparoskopik) yöntem ile ameliyat etmeye karar verdik. Operasyon sonrası hastamız hızla iyileşti" diye konuştu.

Türk hekimlerin büyük başarısı, karın içi zarından üreme organı - Resim : 2
 Prof. Dr. Terzi, "Başarılı operasyonu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlarımız Doç. Dr. Ünal Turkay ve Op. Dr. Gizem Başbay ile birlikte gerçekleştirdik" dedi.

HER 5 BİN DOĞUMDA BİRİ... 

Kadınlarda doğuştan üreme organı yokluğunun nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Terzi, şu bilgileri de paylaştı: "Bu durum 5 bin doğumda bir ortaya çıkar. Hastalar genellikle 13-14 yaşlarında adet olamama şikayetiyle doktora başvurur. Bu şikayetle doktora gittiklerinde tanı konur ve hastalar büyük şok yaşarlar. Geleceğe dair annelik, kadınlık endişesi ve özgüven algısında bozulmalar olabilir. Operasyonların uygulanmasında tecrübeli ekip çok önemlidir." 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel