Türk donanmasından büyük atılım

TSK Askeri teknoloji TCG Anadolu Gündem haberleri Yaşam Haberleri Ekonomi haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri Akdeniz
Türk donanmasından büyük atılım

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmeye hazırlanan yerli fırkateyn, denizaltı, ikmal muharebe destek gemisi ile milli torpido sayesinde Türk donanmasının Yunanistan'ı katladığı belirtildi. Bir sonraki aşamanın nükleer denizaltı proje olup olmayacağı da merak konusu...  

Denizkurdu 2024 Tatbikatı, Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de devam ederken, Türk Donanmasının gücüne güç katacak projeler ise "denizlerde" boy göstermeye hazırlanıyor. Denizlerde bölgesel güç hedefini pekiştirecek projeler arasında yerli fırkateynler ile yerli mühimmatlar en önemli basamakları oluşturuyor. Ocak ayı bitmeden donanmanın envanterine katılacak yerli ve milli projeler arasında MİLGEM Projesi’nin 5’inci, İSTİF Sınıfı Firkateynlerin ilki olan TCG İSTANBUL (F-515), Yeni Tip Denizaltı Projesi ile Reis Sınıfı Denizaltıların ilk gemisi TCG Pirireis (S-330) ve TCG DERYA (A-1590) Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi yer alıyor. 

Türk donanmasından büyük atılım - Resim : 1
ABD'nin; Türkiye'ye bir türlü vermediği F-35 ve F-16 Block 70 savaş uçakları dolayısıyla Hava Kuvvetleri'ndeki ihtiyaçlar tartışılırken, Türk Donanmasından önemli hamleler gelmeye devam ediyor.

İZMİR, İZMİT, İÇEL... 

Şimdiye kadar MİLGEM Projesi kapsamında 5 adet savaş gemisi üretilirken, envanterde bulunan 4 adet ADA Sınıfı Korvete, bu yıl 1 adet İSTİF Sınıfı Firkateyn dahil edilecek olması, donanmanın Mavi Vatan konsepti açısından hayati olarak nitelendiriliyor. Donanmanın envanter planlaması kapsamında MİLGEM 6. 7. ve 8’inci gemilerinin üretimine ilişkin karar, Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından alınırken, 3 İSTİF Sınıfı Firkateyn üretilmesi batı medyasında da zaman zaman geniş yer buluyor.  TCG İSTANBUL (F-515)’a ilaveten; TCG İZMİR (F-516), TCG İZMİT (F-517) ve TCG İÇEL (F-518) Firkateynlerinin üretimi de tıpkı diğer MİLGEM projeleri gibi İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda milli imkanlarla hayat bulacak.

Türk donanmasından büyük atılım - Resim : 2
AKYA'nın atış testlerinde belirlenen hedefler yüzde 100 başarı ile vuruldu. 

ÇARPAN ETKİSİ YAPACAK

Öte yandan donanmanın güçlendirilmesine yönelik MİLGEM ADA Sınıfı Korvet tasarımı baz alınarak hayata geçirilen TCG UFUK İstihbarat Gemisinin yanı sıra HİSAR Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemilerinin inşa faaliyetleri de hız kesmeden devam ediyor. 19 Ocak'ta düzenlenecek törende İSTANBUL Fırkateyni, DERYA ve ARİF Ekmekçi lojistik destek gemileri ile MARLİN SİDA, Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilecek. Yerli mühimmat konsepti kapsamında Türk Donanması'nın stratejik güç çarpanı olarak tanımlanan ilk milli ağır torpido AKYA'nın atış testleri de geçtiğimiz günlerde başarıyla gerçekleştirildi.

DENGE DEĞİŞTİRECEK

AKYA ağır torpido için seri üretim dönemi başlarken, böylelikle ABD, Almanya ve İngiltere gibi ülkelere bu alandaki bağımlılığın sonlanması sağlanacak. 50 kilometre menzil, 45 knot sürat, güdüm ve arayıcı başlıkları ile sualtı şok tesirli duyarsız harp başlığı özelliğiyle dikkat çeken AKYA ve Türk Donanması’nın ilk milli firkateyni TCG İstanbul'un özellikle Akdeniz'deki dengeleri değiştireceği belirtiliyor.

Türk donanmasından büyük atılım - Resim : 3
Çiçek; "Orta vadede mutlaka nükleer denizaltı projesini de hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu alanda Pakistan'dan destek alabiliriz. Nükleer denizaltı donanmaya katıldığında, bölgesel güçten küresel deniz gücüne geçiş yapmış olacağız" 

DONANMA EN ÖNDE

Türk Donanmasındaki son yatırım ve planlamaların önemine değinen Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek ise "Savunma sanayinde Deniz Kuvvetleri, kara ve hava birliklerine göre en önde. Gelişmişlik ve milli üretimin anlamında devrim niteliğinde işler yapılıyor. Maalesef ABD'nin tavrı nedeniyle Hava Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan 40 savaş uçağı ile ALTAY tankı projemiz henüz envantere girmiş değil. Donanmaya katılan yeni gemilerin yanı sıra yerli mühimmat konsepti ile dışa bağımlılığı bitirmeye çalışıyoruz. Torpido ve güdümlü füze denemelerinde isabet ve yeterlilik oranı, batının da radarında" dedi.

YUNANİSTAN'A FARK ATTIK 

Donanma gücü olarak Karadeniz'de Rusya ile çekişiyoruz" diyen Çiçek, güç kıyaslaması için şunları söyledi: "Akdeniz'de bizim gücümüze denk ülkeler, İtalya, Fransa ve İspanya. Donanma gücü olarak Yunanistan'a fark atmış durumdayız. Yunanistan, ABD'nin ikircikli tavrı nedeniyle kendi Hava Kuvvetlerinin envanterine önemli katkılar sağladı. TGC Anadolu da Mavi Vatan stratejisi açısından önemli hamleler. Akdeniz'de İsrail'in donanma gücü hücum bot ve korvet ağırlıklı. Hızlı ama daha küçük bir donanmaya sahipler."

 mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel