Tunceli'de 'sokak hayvanları uyutulmasın' eylemi

DHA
Sokak köpekleri Köpek Tunceli Hayvana Yönelik Şiddet

Tunceli'de hayvanseverler, sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde 'uyutulmasına' yönelik hazırlık aşamasında olan yasal düzenlemeye tepki gösterdi.

Dersim Hayvanları Koruma Derneği (DERHAYKO) Başkanı Ezgi Doğan, “Sahipli sahipsiz tüm kopeklerin kısırlaştırılması ve üretimin engellenmesi, sorunun asıl ve yegane çözümüdür” dedi.

DERHAYKO'nun gövdesiyle birçok hayvansever, Seyit Rıza Meydanı'nda toplandı. Hayvanseverler sık ​​sık 'uyuma, yaşat' sloganı attı.

Dernek Başkanı Ezgi Doğan, yasanın devam ettirilmesinin 1 yıl sonra yeniden artacağını belirterek, şunları söyledi: “Son günlerde gündemde olan sokak hayvanlarının toplatılıp uyutulması, tüm sosyal mecralarda ve Mecliste normal ve uygar bir çözümmüşçesine lanse edilmektedir. Halk ve hayvanlar, iki tarafın da mağdur olduğu hale geldi ve bunun sonucunda çözüm mağdur taraflardan biri olan sokak hayvanlarının tedavisinde vardı, toplumsal kutuplaşmalara neden oldu.

Bu nefret çağrıları, uzun yıllardır aşılama, kısırlaştırmanın yerine devam eden belediyelerin ve bunların arızalanması gereken bakımın ihmalini örtmeye yönelik bir nefret politikasının ürünüdür. 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu'nda belediyelere ve devlet kurumlarına düşen görev kısırlaştırılıp, aşılatıp, yerinde yasatılmasına yöneliktir. Ancak hızla artan bu köpek dağıtımları 5199'u uygulamayan, yıllarca süren hataların yapılması, sorumluluklarını üstlenmeyen belediyelerin kimlikleri yanlış ve eksik uygulanan politikaların bir projesidir. Belediyelerce yıllardır gizli olarak yürütülen bu katliamlar gerçekleştirilmekte ve asla çözümün parçası değil, vahşetin parçası olmuşlardır."