TSK tüm senaryolara karşı hazırlık yapıyor: Ankara'nın Kuzey Irak planı...

Kuzey Irak PKK
TSK tüm senaryolara karşı hazırlık yapıyor: Ankara'nın Kuzey Irak planı...

Haber Global Ankara Haber Müdürü Hasan Uylaş, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin her türlü senaryo için hazırlıklarını sürdürdüğü, Ankara'nın Kuzey Irak planını yazdı...

Ankara Irak'ın kuzeyinde terör bataklığını kurutmada kararlı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Irak sınırlarımızı güven altına alacak çemberi tamamlamak üzereyiz. Bu yazın Irak sınırlarımızla ilgili meseleyi kalıcı olarak çözüme kavuşturmuş olacağız." açıklamasıyla yaz aylarını işaret etti.

Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü senaryo için hazırlıklarını sürdürüyor. Aşama aşama her adım planlandı. Operasyon için seçim sonrası harekete geçilmesi planlanıyor.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in dikkat çektiği Irak ile ortak harekat merkezi için hazırlıklar da tamamlandı, iş sadece imzaya kaldı. Seçim sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyareti sonrası imzaların atılması planlanıyor.

Ortak harekat merkezinin kurulmasıyla birlikte operasyon için düğmeye basılacak.

"KİLİT NOKTA GARA"

Harekat planına göre; birinci aşamada Avaşın- Basyan, Zap ve Metina'da devam eden Pençe- Kilit operasyonu tamamlanarak, sınıra kilit vurulacak.

TSK tüm senaryolara karşı hazırlık yapıyor: Ankara'nın Kuzey Irak planı... - Resim : 1

İkinci aşamada ise terörden temizlenen bölgelerdeki tahkimat güçlendirilerek, kara harekatı Gara'ya doğru genişletilecek.

Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonlarda7 yıl görevli olan Kayseri Dağ Komando Tugayı’nın yeni görev yeri Irak'ın kuzeyi olacak.

Operasyonda kilit nokta ise Gara… Gara bölgesi, Türkiye için kilit rol üstleniyor. Aynı zamanda Türkiye'nin Sincar ve Musul'a açılan kapısı niteliğinde. Operasyon kapsamında Mehmetçik 30 ila 70 kilometre derinliğe inecek. Kara harekatıyla birlikte Irak için büyük öneme sahip "Kalkınma Yolu"nun da güvenliği sağlanmış olacak.

Ankara, Süleymaniye'de KYB'nin terör örgütü PKK/YPG’ye alan açarak destek vermesinden rahatsız. Babasının ölümün ardından KYB'nin başına geçen Bafel Talabani PKK/YPG ile kirli ilişkiler içerisinde…

Talabani, Süleymaniye ile YPG/PKK kadroları arasında koridor kurmayı amaçladı. ABD Talabani ile PKK/YPG arasında iletişimi de sağlayan isimlerden biri…

Bu girişim Ankara tarafından "Beka" sorunu olarak görülüyor. Bafal Talabani, en üst perdeden uyarıldı. PKK'ya verdiği destek devam ederse nokta operasyonlarının Süleymaniye’ye doğru genişlemesi gündemde.

Süleymaniye'de düğümü Türkiye- ABD ilişkileri çözecek. Türkiye, bir taraftan Irak Merkezi Yönetimi ile görüşürken diğer taraftan ABD'ye çıkarma yapmıştı.

MİT Başkanı İbrahim Kalın CIA Başkanı Burns'le yaptığı görüşmede Türkiye'nin rahatsızlıklarını ilk ağızdan muhataplarına iletti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bliken görüşmesinde de Türkiye'nin terörle mücadeledeki kararlılığını anlattı.

Türkiye'nin terörle mücadele alanında ABD'ye çok net mesajı oldu. Türkiye-ABD stratejik ilişkilerinin daha fazla derinleştirilmesinin önündeki en büyük engelin ABD'nin YPG'ye desteği olduğu aktarıldı.

Türkiye'nin beklentisi NATO müttefiki ABD'nin Türkiye'nin terörle mücadelesine destek vermesi.
Olası bir operasyonda ABD “ne der” diye sorulmayacak. Ancak, bu konuda ABD ile anlaşıldığını düşünüyorum.

"IRAK'TA GÜVENLİK ZİRVESİ"

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine yönelik operasyonun konuşulduğu dönemde, Irak'a kritik bir ziyaret gerçekleştirilecek. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın Irak'ı ziyaret edecek.

Güvenlik zirvesinde, güvenlik ve askeri işbirliği konuları öncelikli gündem maddeleri olacak. Terörle mücadelede ortak bir anlayış geliştirilmesi ve atılabilecek somut adımlar masada olacak.

PKK'DA PANİK HAVASI HAKİM

Pençe Kilit operasyonu ile Türkiye sınırında alan hakimiyetini kaybeden PKK terör örgütünde panik havası hakim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın harekat açıklaması, Ankara'da yapılan mini güvenlik zirvesi paniği daha da arttırdı.

Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan 2 kare fotoğraf Irak'ın kuzeyinde yeni bir sayfaya geçildiğinin göstergesi oldu. Masada harita, etrafında 2’nci Ordu Komutanı Korgeneral Metin Tokel ve Iraklı yerel yetkililer.

Görüşmenin yapıldığı yer Pençe Kilit Operasyonu bölgesi yani Irak'ın kuzeyi. Fotoğraf kareleri aynı zamanda Türkiye'nin psikolojik üstünlüğün göstergesi. Artık Türkiye Irak'ın kuzeyinde hem sahada, hem de masada...

Bu adımlarla PKK'nın hem Türkiye hem de Irak halkı için bir tehdit oluşturulmasının önüne geçilecek.