Togg ne zaman satışa çıkacak ve fiyatı ne olacak? Bakan Varank açıkladı

Togg Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Mustafa Varank
Togg ne zaman satışa çıkacak ve fiyatı ne olacak? Bakan Varank açıkladı

Togg'un 2023 yılı hedefinin 17-18 bin araç üretmek olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, aracın fiyatına ilişkin "C segment araçlarla rekabet edecek. Vatandaşlarımız buna göre fiyatı kafalarında oluşturabilirler" dedi. Varank, Togg'un satışa başlayacağı tarihi de açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Habertürk canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Togg'un seri üretiminin yapılacağı kampüsün inşaatının tamamlandığını belirten Varank, cumartesi günü de seri üretim bandından inen ilk aracın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından vatandaşlara tanıtılacağını dile getirdi.

Varank, ilk üretim araçlarda "tip onayı" alma süreci olduğunu ifade ederek, söz konusu onaylardan geçerse veya güncelleme gerekmezse araçların satılmaya başlanacağını söyledi.

Satış anlamında da hedefledikleri tarihin 2023'ün ilk çeyreği olduğunu kaydeden Varank, "Şirketin 2023 yılı hedefi 17-18 bin araç üreterek piyasaya sürmek. Şu an deneme üretimleri gerçekleşiyor zaten. 29 Ekim'de de fabrikanın bitişi ve seri üretimin başlangıcı törenini yapmış olacağız. Şirketin açıkladığı takvime harfiyen uyularak bugünlere gelindi." dedi.

TOGG OTOMOBİLİNİN FİYATI NE KADAR OLACAK?

Dünyada elektrikli otomobillerin başaranların sayısı çok az. Kısa sürede bu işin buraya gelmiş olması başlı başına bir başarı. TOGG'un kampüsünü inşa eden firma BMW'nin Macaristan'daki fabrikasının müteahhitliğini kazandı. Bir ekosistemden bahsediyoruz. Türkiye'nin Otomobili projesi Türkiye'deki endüstriyi değiştirecek işaret fişeği. Bu bir özel sektör yatırımı. Sonuçta firma araç üretiyor ama aslında marka oluşturuyor. Dolayısıyla marka ve şirketin sürdürülebilir olması gerekiyor. Bu manada tabii ki şirket satışıyla ilgili kendi planlamalarını yapıyor. İlk günden beri şirketin söylediği, bizim de onların ağzından dile getirdiğimiz bir husus var, şirket şunu söylüyor biz C segmentle Türkiye'deki pazardan pay almaya çalışacağız. Şu anda benzinli ya da dizel araçlar hangi fiyattan satılıyorsa biz de piyasaya girmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Mart'ta satışlar başlayacak. Bugünden fiyatı söylemek ne kadar mâkul, takdirinize bırakıyorum. C segment araçlarla rekabet edecek. Vatandaşlarımız buna göre fiyatı kafalarında oluşturabilirler. Elektrikli araçların idame ettirilmesi çok daha kolay. Benzinli ya da dizel araçlardaki parçalardan çok daha az parçaya sahibiz. Çok daha az servise götürerek bu araçları idame ettirebilirsiniz. Yakıt masraflarına baktığınızda, eğer akşam eve gittiğinizde standart pile takarak şarj ediyorsanız 10'da 2'ye kadar düşebiliyor. Servise daha az gidecek. Bu manada TOGG burada servisle ilgili anlaşmalarını kendisi şu anda yapabiliyor. Şarj istasyonlarıyla ilgili özellikle yüksek hızlı şarjlarla ilgili destek programı başlattık.

AKŞENER VE KILIÇDAROĞLU'NUN DAVET EDİLMESİ

Varank, ülkeye ait milli projelerinin siyasetin malzemesi yapılmasını istemediklerini, Türkiye'nin Otomobili Projesi'ni gerçekten ülkeyi otomotiv endüstrisinde çağ atlatacak bir proje olarak gördüklerini belirtti.

Projeyi bu yüzden başından beri desteklediklerini ifade eden Varank, şunları kaydetti:

"Herkesin gururla baktığı bu projeye açıkçası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'i davet etmemiz gerektiğini düşündük. Sadece onları değil milletvekillerini de bu törene davet ettik. Gelsinler bu gururu birlikte yaşasınlar, görsünler istedik ama gerçekten gösterdikleri tavır hoş bir tavır değil. Bu noktada tabi şirketle istişare ederek davetiyeleri kendi adımla gönderdim. Şirket yetkilileri 'Bakanım sizin göndermeniz Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak daha şık olur.' dedi. Bu manada da hem Bakanlığın hem de şirketin logosunun olduğu, altında imzamın olduğu bir davetiyeyi kendilerine gönderdik. Bu işin siyasi bir tarafı yok ama bence kendileri bu işi siyasi görüyor olabilirler. Çünkü daha önce Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları vardı. 'Bir araç tanıttılar, bu aracı ne zaman üretecekler, hani bu araç' diye açıklamaları oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanından bir daveti kendine yediremiyorsa gidip bakanlıkların da kapısına dayanmaması lazım."

ÖZTRAK'IN "DAVET" AÇIKLAMASINA CEVAP

Varank, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın "Davet, şirket yönetiminden gelseydi seve seve katılır, seri üretim bandından inecek ilk aracı da ayakta alkışlardık" sözlerine ilişkin, "Bu saatten sonra şirket yönetimi niye davet etsin? Böyle tartışmalar bu işi gölgeliyor. Aslında içlerinden ayakta alkışlıyorlar. Çünkü böyle bir projeyi bu kadar kısa bir sürede hayata geçirebilmek..." diye konuştu.

Kaynak: AA

TOGG Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Mustafa Varank