'Pardon, sizinle Tinder'dan buluşmadan önce sabıka kaydınıza bakabilir miyim?'

'Pardon, sizinle Tinder'dan buluşmadan önce sabıka kaydınıza bakabilir miyim?'

Az sonra okuyacağınız cümleyi 30 yıl önce biri duymuş olsaydı kendini bir bilim kurgu filminde hissederdi: Buluşma kararı alan çiftler birbirlerinin sabıka kayıtlarına bakabilecek.

Derleme: Haberglobal.com.tr

Dünyada pek çok insan internet üzerinden tanışıp romantik bir birlikteliğe veya yeni bir hayal kırıklığına yelken açarken çöpçatanlık uygulamalarında yaşanan asayiş sorunları gündem olmaya başladı.

Geçen yıl 11 ABD senatörü Tinder ve OkCupid’in sahibi olan dünyanın en büyük çöpçatanlık uygulaması firması Match Group’un CEO’su Shar Dubey’e gönderdikleri mektupta, “Kullanıcıların güvenliğini sağlamak için her şeyi yapmalısınız. Gerekiyorsa bazı servisleri kullanıcılarınıza zorunlu tutun” ifadelerini kullanmışlardı. 

Bu noktadan hareketle, Tinder, Garbo isimli kâr amacı gütmeyen ve kadınlara karşı şiddet uygulayan, cinsel suçlara karışmış kişilerin sabıka kayıtlarını toplayan bir platforma ortak oldu. Platformun bu yılın sonuna doğru Tinder’ın ABD versiyonuna entegre edilmesi bekleniyor. 

SABIKA KAYDI İÇİN PARA

Söz konusu uygulamadan önce ABD'de özellikle kadın kullanıcılar buluşacakları kişinin sicil kaydını bulmak için aracı kurumlara para ödüyor veya buluşacakları kişinin tam ismini tahmin etmeye çalışıp kişiyi Google’lıyorlardı. 

Böylece Tinder’da eşleşen çiftler cep telefonları ve gerçek isimleri ile profil oluşturdularsa karşı taraf tarafından sabıka kayıtlarına erişilebilecek. Garbo kişilerin sadece uyuşturucuya karşı işlenen suçlara dair sabıka kayıtlarını Tinder kullanıcıları ile paylaşmayacak. 

Eşleşen çiftlerin sabıka kayıtlarına erişimi ücretli bir özellik olacak fakat Tinder’ın bunu ayrıca mı satacağı yoksa abonelik modellerinin içine koyarak mı kullanıma sunacağı henüz bilinmiyor. 

Match Group güvenlik biriminin başındaki isim Tracey Breeden, “Sektör için bir ilki gerçekleştiriyoruz” diyor. 

Garbo platformunun CEO’su Kathryn Kosmides ise “Amacımız mahremiyet ve güvenlik arasında bir denge kurmak. Tinder, kullanıcılarının güvenliğini sağlamak durumunda” ifadelerini kullandı. 

SABIKA KAYDI İÇİN 6 HAFTA BEKLİYORLAR

Kosmides geliştirdikleri uygulamadan önce bir kişinin sabıka kaydına ulaşma sürecini zahmetli ve pahalı olarak değerlendiriyor. Platformun yaratıcısı, “Eğer güvende olduğunuzu hissetmek istiyorsanız 95 dolar ödemezsiniz ve sonucun gelmesi için 6 hafta beklemezsiniz” diyerek sabıka kaydına ulaşma sürecinin zorluğundan dem vuruyor.

'Pardon, sizinle Tinder'dan buluşmadan önce sabıka kaydınıza bakabilir miyim?' - Resim : 2

Hali hazırda bir Tinder kullanıcısı hakkında cinsel istismar veya cinsel şiddet suçuna imza atmış kişilerin sabıka kayıtları gönderildiğinde Tinder söz konusu kişilerin profillerini askıya aldığını söylüyor. 

Uygulama bazı ülkelerde görüntülü konuşma özelliği de ekleyerek kişilerin buluşmadan önce profillerinin birbirlerine ait olduğundan emin olmalarını istiyor. 

Ocak 2020’de uygulamadan tanışan insanların güvenliğini sağlamak adına Tinder panik butonunu devreye almış; butona basan kullanıcıların bilgileri en yakın emniyet güçlerine gönderilmişti. 

ISRARCI ERKEKLER KADINLARI BIKTIRDI

Geçen aylarda UBER de şoförleri hakkında daha fazla bilgi paylaşmaya başlayacağını söylemiş, müşterilerinin güvenliğini ön plana aldıklarını açıklamıştı.

Pew Research tarafından yapılan bir araştırmaya göre pek çok kadın çöpçatanlık uygulamalarında duygusal şiddete maruz kalıyor. 35 yaşın altındaki kadınların yüzde 60’ı ilgilenmediklerini söylemelerine rağmen erkeklerin sürekli kendilerini mesaj atarak rahatsız ettiklerini söylüyor. Kadınların yüzde 57’si ise erkeklerin kendilerinin mesafeli bir sohbet sürdürmesine karşı cinsel içerikli mesajlar gönderdiğini ifade ediyor. 

TINDER'IN TÜRKİYE'DE KAÇ KULLANICISI VAR?

Dijital medya ölçümleme şirketi Gemius tarafından sonuçları Aralık 2019’da paylaşılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 1 milyon 78 bin kişi Tinder kullanıyor. Kurum tarafından yapılan ölçüme göre uygulamayı kullananların yüzde 80’i erkek. Match Group bilançosunda tam rakamları paylaşmasa da 100 milyondan fazla kişinin dünyada Tinder kullandığı tahmin ediliyor…

PANDEMİ ONLINE DATING’İ NEREYE GÖTÜRDÜ? 

Dünyanın en büyük online dating (çevrimiçi buluşma) platformu Match Group’un 2020 üçüncü çeyrek gelirleri önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 639 milyon dolara çıktı. Nasdaq’ta işlem gören grubun piyasa değeri 41 milyar dolar (Türkiye’de bu piyasa değerine sahip bir şirket yok)

Editörün notu: Türkiye'de yasalar gereği başka bir kişinin sabıka kaydına, başka biri tarafından erişim imkanı yok. Adli makamlar dışında kişiler kendi sabıka kayıtlarına e-devlet üzerinden ulaşabiliyor. 

Kaynaklar: The Washington Post, BBC, The Verge

Kaynak: Web Özel