Temizlikçilerin işleri düştü! 'Ütüde ustalaştım ama cam silemiyorum'

ÖZEL HABERLER
Temizlikçilerin işleri düştü! 'Ütüde ustalaştım ama cam silemiyorum'
Temizlikçilerin en büyük sorunlarından biri günlük işlerde çalıştıkları için sigortalarının olmaması. Fotoğraf: Shutterstock

Yükselen enflasyona paralel artan hayat pahalılığı bazı alışkanlıkların da değişmesine sebep oldu. Eskiden aylık veya haftalık olarak evine temizlikçi çağıran vatandaşlar şimdi ya bu alışkanlıklarını terk etti ya da seyrekleştirdi.

Türkiye uzun süredir görmediği bir enflasyon ile mücadele ediyor. Çarşı pazardaki fiyatlar her geçen gün değişirken mart ayında yıllık enflasyon yüzde 61’i aştı. Kırmızı et fiyatları için hükümet devreye girdi, ulaştırma maliyetleri artıyor. Vatandaşlar ay sonunu getirmek için ciddi bir çaba harcarken evine temizlikçi alanlar da ya bu alışkanlığından vazgeçti ya da sıklığını düşürdü.

Ev İşçileri Dayanışma Sendikası (Evid-Sen) Başkanı Gülhan Benli, pandemi döneminde ev işçisi kadınların işsiz kaldığını belirterek, "Tam pandemi bitti derken bu seferde ekonomik sıkıntılar çıktı. Haftanın 4-5 günü gidilen evlere artık, haftanın 1 günü gidiliyor. Haftalık çağıranlar ayda bire döndü. Bazı evleri ev işçisi yerine evin sakinleri kendileri temizliyor" dedi.

2+1 100 METREKARE 250 TL'DEN 400 TL'YE ÇIKABİLİYOR

Gidilen evlerde ev sahiplerinin 'Geçinmek zorundayım' dediğini ve ilk olarak temizlikçilerin işlerine son verdiğini belirten Benli, "Ekonomik krizin getirdiği yükler, yine kadınların üstüne biniyor" ifadelerini kullandı.
Temizliğin fiyatının metrekareye, evdeki iş durumuna göre değiştiğini vurgulayan Benli, "2+1 100 metrekarelik evin temizliği 250 TL'den 400 TL'ye kadar çıkabiliyor" dedi.

Bir ilan şirketi üzerinden İstanbul Sarıyer'deki evine 250 TL'ye 'Temizlik+yemek+ütü için yardımcı kadın aranıyor' ilanı veren Sedef Ertuğan, henüz bu fiyata birini bulamadığını söylüyor. Ertuğan, "Arayan, soran oldu ama değişik sebeplerden dolayı maalesef aradığım gibi birini bulamadım. Arayanlar da verdiğim fiyatın üzerinde teklif veriyor. Ev temizlikçilerine de hak veriyorum. Ama her tencereye uygun bir kapak vardır umuduyla bakıyorum" şeklinde konuştu.

'300-350'DEN AŞAĞIYA GELMİYORLAR'

Eve temizlikçi ve yardımcı için ilan açan Oğuz Engin de, "Normalde 300-350 TL'den aşağı gelmiyorlar. İşim nedeniyle çok fazla vaktim olmadığı için temizlikle uğraşamıyorum. Ama vaktim olsa bu parayı vermek yerine kesinlikle kendim temizlik yapardım. Tabi temizlikçilere de hak vermek gerekiyor, memlekette şu an domatesin kilosu bile 25 TL oldu" şeklinde konuştu.

Şubat ayında ilan veren Murat D. ise artık kendi ev işlerine kendisi bakıyor. Tuzla'daki 2+1 evine 300 TL'ye ev temizliği-ütü çamaşır işleri için kadın işçi arayan Durmaz, "O kadar aradım bulamadım. İlanda verdiğim fiyatlar da düşük geldi. Akşam işten geldikten sonra evde temizliğe koyulmaya başladım. Ütüde ustalaştım diyebilirim. Camları silemiyorum, evim 5'inci katta maazallah düşebilirim" dedi.

'ÖDEME YAPMAKTAN YORULDUM'

Şişli'de oturan ve artık eve temizlikçi çağırmadığını söyleyen Esin K. ise, "Haftada bir gelen temizlikçi abla vardı. Ama artık zamanla oraya ödeme yapmaktan yoruldum. O yüzden izin günlerimde tüm evi baştan aşağı temizliyorum" diye konuştu.

Pandeminin başladığı ilk günde 12 sene boyunca temizlik yaptığı evden işine son verildiğini aktaran Hatice Sedefoğlu, haftada 5 gün gittiği evin, işini ayda bir güne düşürdüğünü söylüyor. Pandemi dönemi epey işsiz kaldıklarını söyleyen Sedefoğlu, "Günlükçü giden arkadaşlarımla bazen konuşuyoruz. Haftalık gidilen evler ayda bire düşürüldü, her gün gidilen evler haftada bire düşürdü. Şimdi yarım gün, yarım gün istiyorlar" şeklinde konuştu.

Sigortalarının da yapılmadığını aktaran Sedefoğlu, "Cam silerken ya düşsem, ya başıma bir şey gelse ne olacak. Ev sahibim sigorta yaptırma gibi bir hakkımın olmadığını söylüyordu. Ertesi gün araştıracağım dedi. 'Ben eşinizle bu şekilde anlaştım' dedim zorla yaptırdım" dedi.

Fatih'te 7 yıldır evlere temizliğe giden Hanife D. ise, "Aylardır gittiğim evdeki çift, artık birlikte temizlik yapabildiklerini söylüyor. Bu süreçte elimdeki o evi kaybettim. Ücretler pahalı deniliyor, hayat ne kadar pahalı sanki bilmiyorlar mı? Biz orada ne şartlarla çalışıyoruz. Kat önemli değil, çıkıp o kadar yükseklikten cam siliyoruz. Ama aldığımız para bazen göze geliyor" dedi.

Kaynak: Web Özel

özel haberler