Tayvan'dan kritik karar! Çin'e karşı Türk İHA'lı koruma

İHA SİHA Tayvan Çin Türk Savunma Sanayii Dünya haberleri
Tayvan'dan kritik karar! Çin'e karşı Türk İHA'lı koruma

Tayvan'ın önde gelen havacılık şirketi GEOSAT ile Türk firması Fly BVLOS Technology arasında kritik bir anlaşma imzalandı. Tayvan Türk İHA'sı 'Jackal'dan 160 adet satın alıyor. Tayvan'ın Çin'e karşı denizden ve havadan koruma-keşif görevlerini Jackal sürdürecek.

Asya Pasifik bölgesindeki en önemli savunma fuarlarından Taipei Havacılık ve Savunma Teknoloji Fuarı 2023 (TADTE 2023) Türkiye'nin öncü olduğu İHA ve SİHA ürünlerindeki başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Tayvan'ın önde gelen havacılık şirketleri arasında bulunan GEOSAT Aerospace Technology, Türk firması Fly BVLOS Technology firması tarafından üretilen Jackal İHA'dan 160 adet satın alarak önemli bir anlaşmaya imza attı.

Tayvan'dan kritik karar! Çin'e karşı Türk İHA'lı koruma - Resim : 1
Türk Jackal İHA'sının Tayvan'daki üretimine önümüzdeki yıl başlanacak ve 2024 yılı sonunda üretilen İHA'lar Tayvan ordusuna teslim edilecek.

2024'DE TAYVAN ORDUSUNA TESLİM EDİLECEK

Türk Fly BVLOS Technology firmasının İngiliz ortağı Flyby Technology ile GEOSAT Aerospace Technology şirketleri arasında fuarda bir ön satış sözleşmesi de imzalandı. Küresel savunma medyasının en saygın yayın organı olarak kabul edilen İngiliz Jane's Report'un elde ettiği bilgilere göre anlaşma çerçevesinde iki firma arasında teknoloji transferi gerçekleştirilmesi konusunda da işbirliğine varıldı. Yine fuar kulislerinden yansıyan bilgilere göre Türk Jackal İHA'sının Tayvan'daki üretimine önümüzdeki yıl başlanacak ve 2024 yılı sonunda üretilen İHA'lar Tayvan ordusuna teslim edilecek.

TAYVAN ÇİN'E KARŞI BÖYLE KORUNACAK

Jane's Report'un fuarda bulunan yetkililer ve Tayvan ordusu üst düzey askeri personelinden elde ettiği bilgilere göre Türk İHA'sı Jackal, Tayvan kara ve deniz kuvvetleri tarafından Çin'e karşı kullanılmak üzere yüklü miktarda temin ediliyor. Çin'in son dönemde Tayvan hava ve deniz sahanlığını sıklıkla ihlal etmesi Çin ile Tayvan-Japonya ve ABD deniz güçlerini karşı karşıya getirmekte. ABD Savunma Bakanlığı ve CIA raporlarında da Birleşik Devletler'in savunma bütçesinin ve gücünün son iki yılda Çin'e karşı Asya Pasifik bölgesine kaydırıldığı ifade edilmekte. ABD Kongresi'nden geçen 2024 yılı bütçe tasarısında da savunma ve istihbarat faaliyetlerinin Çin'e karşı odaklandığı ifadelerine yer verilmişti.

Tayvan'dan kritik karar! Çin'e karşı Türk İHA'lı koruma - Resim : 2
Jackal İHA'sı hem havada hem de denizde Çin unsurlarının önceden yerinin ve rotasının tespit edilmesi amacıyla kullanılacak.

İSTİHBARAT VE GÖZLEM YAPACAK

Jane's Report'un temin ettiği bilgilere göre Jackal İHA'sı hem havada hem de denizde Çin unsurlarının önceden yerinin ve rotasının tespit edilmesi, çatışma anında SİHA olarak görev yapması, istihbarat-gözlem ve keşif görevlerinde kullanılması amacıyla kullanılacak. Jane's Report Türk İHA'sının satışı için “Tayvan Çin'e karşı kendisini böyle koruyacak” ifadesine yer verdi. Jackal'ın sabit platformlardan dikey kalkış yapabiliyor olması ve radar sınırları ötesinde faaliyet göstermesinin Tayvan'ın seçiminde çok etkili olduğu da yayın organı tarafından iddia edildi.

TÜM DÜNYADAN İLGİ GÖRÜYOR

İlk başarılı test uçuşunu 23 Nisan 2022 tarihinde gerçekleştiren Jackal İHA, 25 Nisan 2022 tarihinde İngiltere'ye ihraç edildi. İngiltere'de SİHA haline getirilen Jackal ilk başarılı SİHA füze atışını da Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirdi. Farklı stratejik kullanımlara elverişli olan Jackal bir yandan dünyanın dört bir yanından ilgi görüyor diğer yandan da Fly BVLOS firması Jackal'in Ankara Kalecik'teki tesislerinde yeni tasarım ve testlerine devam ediyor.

3 FUARDA BİRDEN SERGİLENDİ

Jackal'a son olarak 6 adet itici EDF motoru entegre edildi. Türkiye'nin yeni gözde İHA'sı Jackal yalnızca geçtiğimiz hafta üç uluslararası savunma fuarında da (İngiltere'de DSEI, İstanbul'da ISAF2023 ve Tayvan'da TADTE) kendisini gösterdi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel

Tayvan Çin İHA türkiye Türk Savunma Sanayii istihbarat SİHA gözlem keşif