Tatile çıkarken dikkat! Sosyal medya hırsızlara davetiye çıkarıyor

Haber Merkezi
Sosyal Medya

Sosyal medyada paylaşılan "tatil" fotoğrafları, hırsızlara davetiye çıkartıyor. Uzmanlar tatil fotoğraflarının tatil sonrası sosyal medyada paylaşılması gerektiği konusunda uyardı.

Eskiden fiziki takip yapan hırsızlar, şimdilerde sosyal medyadan iz sürüyor. Hem konum bilgilerini hem de tatil paylaşımlarını inceleyen hırsızlar bu şekilde evlerinin boş mu dolu mu olduğunu çok rahat bir şekilde tespit edebiliyor. Dijital İletişim Araştırmacısı Ali Murat Kırık, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulundu, nasıl önlem alınabileceğini aktardı. Sosyal medya paylaşımlarının dijital iz bıraktığını ifade eden Kırık, "Sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar her zaman dijital bir iz bırakıyor. Dolayısıyla burada çok dikkatli olmamız gerekir. Özellikle konum bilgilerini paylaşırken çok dikkatli olmak gerekir. Fotoğraf video içerikleri daha sonra "TBT" dediğimiz "Throw Back Thursday" şeklinde paylaşabiliriz. Bir de en büyük hatamız hesaplarımızın profillerimizin herkese açık olması. Herkese açık profiller ciddi bir riski bünyesinde barındırmaktadır" diye konuştu.

Sosyal medyada alınan önlemlerin dışında, tatile çıkarken evde de önlem almak gerektiğine işret eden Prof. Kırık, "Bazen bir ışığı açık bırakmak bu noktada önem arz edebilir. bir radyoyu açık bırakmak, posta kutularında çok fazla evrak birikmiş oluyorsa dolandırıcılar hırsızlar önce sanal ortamdan keşif sağlıyorlar sonra posta kutuları fiziksel olarak alanı keşfettikten sonra bu işlemi gerçekleştiriyorlar" dedi.