Taşkın yolcular sebebiyle alkol uçaklara geri dönmüyor

Taşkın yolcular sebebiyle alkol uçaklara geri dönmüyor

Amerika Birleşik Devletleri'nde pandemiden dolayı uçaklarda alkol servisi kaldırılmıştı ve alkol bir süre daha geri dönmeyecek. Gerekçesi ise kabin ekibine saldıran taşkın yolcular...

Amerika Birleşik Devletleri'nde hava yolu şirketleri dertli. Son zamanlarda yolcuların oldukça garip davranışları dikkat çekiyor. Kimileri uçuş görevlilerine saldırıyor, kimileri uçağın içinde avazı çıktığı kadar bağırıyor. Bu sebepten ötürü pandemi dolayısıyla uçaklarda yasaklanan alkol servisinin yeniden başlaması kararı havayolları şirketleri tarafından ertelendi. 

'YOLCULARIN RAHATSIZ EDİCİ DAVRANIŞLARI VAR'

Southwest havayolu şirketi geçen hafta bir kadının uçuş görevlisine saldırmasının ardından alkol satışlarına başlanmasını ikinci bir duyuruya kadar ertelediğini duyurdu. Normal şartlarda havayolu şirketi bu ay Hawaii uçuşlarında ve gelecek ay diğer uçuşlarda alkol satışlarını yeniden başlatmayı planlıyordu. Şirketin yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sektörde son zamanlarda meydana gelen olaylar nedeniyle ve yolcuların rahatsız edici davranışlarındaki artıştan ötürü alkol servisini bir süre daha başlatmıyoruz. Bunun hayal kırıklığı yaratacağının farkındayız ancak herkesin güvenliği ve konforu için doğru olduğunu düşünüyoruz.”

Taşkın yolcular sebebiyle alkol uçaklara geri dönmüyor - Resim : 1

BUSINESS CLAS'TA VAR

American Airlines da tıpkı Southwest gibi alkol satışını yasaklayan şirketlerden. Şirket cumartesi günü uçuş görevlilere ana kabinde alkol satışının yasaklandığı bildirdi. Ancak business class uçuşlarda alkol satışına devam edilecek. Bildiride yolcuların alkol aldıktan sonra rahatsız edici davranışları sergilediklerine ve salgın şartlarında uçuş kurallarına uyum sağlamakta güçlük çektiklerine dair ifadeler yer aldı.

EYLÜLE KADAR ALKOL YOK

American Airlines şirketinin uçuş hizmeti eğitimi ve idaresinden sorumlu genel müdürü Brady Byrnes alkolün uçaktaki yolcuları alışılagelmişin dışında davranışlara ittiğinin farkında olduklarını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Yolcuların ve mürettebatın normale dönmek istediğinin farkındayız ancak normale dönerken dikkatli ve bilinçli hareket etmek zorundayız.”

Diğer yandan havayolu şirketi geçtiğimiz mart ayında alkol satışlarını yasaklamıştı. Fakat satışların yaz aylarında başlayacağı ifade edilmişti. Ancak son olaylardan sonra satışların federal maske yasaklarının kalkacağı tarih olan 13 Eylül’e kadar ertelendiği duyuruldu.

Taşkın yolcular sebebiyle alkol uçaklara geri dönmüyor - Resim : 2

800 MİLİN ÜZERİNDE SERBEST

United Airlines şirketinin salı günü yaptığı açıklamaya göre bira, şarap gibi içkiler 800 milin üzerindeki uçuşlarda serbest olacak. Ancak daha önce yapılan planlamaya göre bu içkilerin satışının 200 milin üzerindeki uçuşlarda serbest olması bekleniyordu. Havayolu bu değişim için bir neden belirtmese de daha temkinli davrandıklarına dair yorumlar yapıldı.

2 BİN 500 KİŞİ KURALLARA UYMADI

Havayolu şirketleri son aylarda çarpıcı verilerle karşı karşıya kaldı. Kendi alkollerini içmek isteyen, görevlilere saldıran ve maske takmayı reddeden vatandaşlar olmak üzere uçaklarda taşkınlık yapan vatandaşların sayılarında artış gözlendi. Federal Havacılık İdaresi’nin geçen hafta elde ettiği rakamlara göre, 2021 yılında maske takmak istemeyen bin 900 kişi de dahil olmak üzere 2 bin 500 kişi taşkınlık çıkardı. Şubat ayından bu yana en az 22 yolcuya karşı para cezası kesildi.

“BUNLARA ALKOL NEDEN OLUYOR” 

ABD Uçuş Görevlileri Derneği’nin Uluslararası Başkanı Sara Nelson Salı günü yaptığı açıklamada, taşkın sorunlarıyla mücadele etmek için alkol satışlarında daha geniş bir eyleme ihtiyaç duyulduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

“Uçaklardaki şiddet olayları kontrolden çıktı ve alkol buna ciddi bir şekilde katkı veriyor. Federal hükümet havayollarına ve havalimanlarına alkol satışlarını durdurma konusunda rehberlik etmelidir.”

Türkiye'de iç hat uçuşlarında alkol servisi yapılmıyor. Dış hat uçuşlarında da lokasyonun kısa olması durumunda alkol servisi yapılmayabiliyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Washington Post gazetesinde Hannah Sampson imzası ile yayımlanan 'Airline passengers are behaving worse than ever. One proposed solution? Ban alcohol' (Yolcular her zamankinden daha kötü davranıyor. Biri çözüm sundu. Alkolü yasaklamak) isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

DSAD