Tarlabaşı ne olacak?

İstanbul Beyoğlu Emlak haberleri Kentsel dönüşüm Gündem haberleri Kiracı Ekonomi haberleri Yaşam Haberleri faiz Konut
Tarlabaşı ne olacak?

Tarlabaşı'nda 2007'de başlayan dönüşüm projesinde, yıllarca süren itirazlar ve davaların ardından ilk etap 2019'da tamamlandı. Ancak konut sektöründeki kriz nedeniyle kira gelirlerinin düşük kaldığı, bu nedenle mülk sahiplerinin kısa süreli kiralamaya yöneldiği belirtiliyor.

İstanbul'un en tartışmalı kentsel dönüşüm projelerinden biri olan Tarlabaşı'nda 2007 yılında başlayan süreç, itirazlar ve davalarla bugün de devam ediyor. Tarlabaşı Bulvarı üzerinde "Tarlabaşı 360" olan adını daha sonra "Taksim 360" olarak değiştiren projede ilk etap 2019 yılında tamamlandı. Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'ne yakın ofis ve konutlardan oluşan yapılar 25 bin metrekarelik alanı kapsıyor. Ancak son dönemde konut sektöründe yaşanan kriz ve kiralık konutlarla ilgili sorunlar bu bölgedeki kiralık piyasasını olumsuz etkiliyor. Semtte faaliyet yürüten emlak danışmanlarının verdiği bilgilere göre şu anda söz konusu alanın ofis bölümlerinde doluluk var ancak konut alanlarında tercih Airbnb tarzı kiralama sistemine kaymış durumda. Projeden ofis ve daire satın alanların uzun kiralama ile ilgili sorunlarla karşılaşmamak için bu şekilde kiralama yapan şirketlerle anlaştıkları belirtiliyor.

Tarlabaşı ne olacak? - Resim : 1
Tarlabaşı'nda 9 ada üzerinde devam eden dönüşüm çalışmalarının 2 yıl içinde tamamlanması bekleniyor. 

İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Tarlabaşı'nda kentsel dönüşüm 9 ada ile başlamıştı. İlk etabın 2019 yılında tamamlanmasının ardından bölgede yaşam başladı. Ancak diğer etaplardaki çalışmalar devam ediyor. Bölgede faaliyet gösteren emlak danışmalarının verdiği bilgilere göre projenin tamamlanması 2 yılı bulabilir. Parsellerin tümünde inşaatlar bitmek üzere. Önce cepheler bütünüyle tamamlandı. Arkada yer alan 2 adada inşaat çalışmaları devam ediyor. Bu çalışmaların iç kısımlarda ince işçilik aşamasına gelindiği belirtiliyor.

İKİ OFİS BLOĞU

Projenin ön cephesinde iki ofis bloğu yer alıyor. Yan tarafta ise Hilton Oteli faaliyete geçecek. Projedeki emlak danışmanları 120 odalı otel projesinde son aşamaya gelindiğini, otelin bu yıl sonunda açılmasının planlandığını söylüyor. Emlak danışmanlarına göre otelin açılması projeyi olan ilgili artıracak.

Tarlabaşı ne olacak? - Resim : 2
Tarlabaşı'nda dönüşüm 2007 yılında başlamıştı. 

KISA SÜRELİ KİRALAMA

Yapının Taksim'e en yakın olan bölümünde konut olarak kiralama yapılıyor. Ancak buradaki kiralama işlemleri Airbnb tarzında günlük ya da kısa süreli olarak gerçekleştiriliyor. Taksim turizm bölgesi olduğu için bu tarzda kiralamalarda doluluk oranı çok yüksek. Arkadaki adada konut satışının tamamlandığı belirtiliyor. Satın alanlar ise genellikle yabancılar. Emlakçılar buradaki satışların genellikle vatandaşlık hakkı tanıyan 400 bin dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtiyor. Satın alan yabancılar da 10 yılı bulan uzun süreli kira sözleşmesiyle uğraşmak istemedikleri için kısa süreli kiralama yapan firmalarla anlaşıyor.

Tarlabaşı ne olacak? - Resim : 3
Tarlabaşı'nın dönüşüm geçirmeyen arka sokakları eski görünümünü koruyor. 

OFİSLER TAMAMEN DOLDU

Emlak danışmanları ofislerdeki doluluk oranının yüzde 80-90 civarında olduğunu bazı bloklarda boş yer kalmadığını söylüyor. 1+1 ofislerde geçen yıl 40 bin TL civarında olan kiralar bu yıl 70 bin TL'ye çıktı. Aidatlar da eklenince bu rakam daha da yükseldi. Bu sebeple bazı firmaların çıktığı belirtiliyor.

2+1 DAİRE 60 BİN TL

Genellikle kısa süreli kiralama tercih edilse de bölgede uzun süreli kiralayanlar da var. Emlakçılar burayı tercih edenlerin genellikle Taksim, Levent gibi yerlerde ofislerde çalışanlar olduğunu; hayatın içinde, şehir merkezinde olmak olmak isteyenlerin kapılarını çaldığını söylüyor. Emlak sitelerine yansıyan fiyatlara göre 2+1 daireler için 60 bin TL ödemek gerekiyor. 1+1 daireler 28-35 bin arasında değişiyor. Dairenin konumuna göre 1+1 daireler de 50 bin TL'ye kadar çıkıyor.

ertan.altan@haberglobal.com.tr  

Kaynak: Web Özel