Tarihe geçen zafer: 18 Mart Çanakkale Zaferi

Haberglobal.com.tr
Çanakkale Çanakkale Boğazı

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 109. yıl dönümü kutlanıyor. İngilizlerin yenilmez armadası ve güçlü Fransız donanması karşısında o dönem zayıf kalmış Osmanlı tarihin en şanlı zaferlerinden birini kazandı.

Bugün 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 109. yıl dönümü. I. Dünya Savaşı'nın en önemli kırılma noktalarından biri olan Çanakkale Cephesi'nde Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk ordusu karşısında sayıca son derece üstün görünen İtilaf Devletleri'ne karşı tarihte eşi benzeri görülmeyen bir zafere imza attı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN İŞARET FİŞEĞİ

Çanakkale büyük bir direnişin başlangıcı oldu ancak zafer o kadar kolay kazanılmadı. Boğazı önce deniz sonra karadan saran düşman birliklerine karşı 9 ay süren kararlı direniş ve 10 gün önceden Nusret Mayın Gemisi'nin döşediği 26 mayın sayesinde İngiltere liderliğindeki İtilaf kuvvetleri geri çekilmek zorunda kaldı. Osmanlı'nın son büyük zaferi olan Çanakkale Zaferi, peşinden gelen Kurtuluş Savaşı ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulmasına giden yolda bir işaret fişeği oldu.