Tanju Özcan: Avrupalıları ‘Mamma Mia! Suriyeliler, Afganlılar’ diye bir bağırtalım!

Ajans Bizim
Tanju Özcan göçmen krizi göçmen Avrupa Birliği
Tanju Özcan: Avrupalıları ‘Mamma Mia! Suriyeliler, Afganlılar’ diye bir bağırtalım!

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Türkiye’nin, AB ile imzalanan “Geri Kabul Anlaşması”ndan geri çekilmesi çağrısı yaptı. 

Özcan, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik çağrısında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanım @RTErdogan. Onurumuzu çok zedeleyen, Türkiye’yi sığınmacı çöplüğüne çeviren Geri Kabul Anlaşması’ndan tek taraflı olarak çekilelim. Burnu havada, Türk Milleti’ni hakir gören Avrupalıları ‘Mamma Mia! Suriyeliler, Afganlılar’ diye bir bağırtalım. Dünya’nın 5’ten büyük olduğunu herkese gösterelim.”

Geri kabul anlaşması

Türkiye ile AB arasında, Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşması 16 Aralık 2013 tarihinde Ankara’da düzenlenen bir törenle imzalandı. 

Anlaşmaya Türkiye adına dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB İçişleri Komiseri Cecilia Malmström imza koydu. 

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Davutoğlu, yaptığı konuşmada, "Önümüzde üç aşama var. Birincisi bugünden başlayacak olan psikolojik devrim aşamasıdır. Algılar değişecek, vize serbestisi ile Türkiye ve AB halkları arasında iletişimde yeni dönem başlayacak. İkinci aşamada, önümüzdeki 3-3,5 yıl boyunca kurumlar arasındaki çalışmalar hızlanacak ve kapasitemiz artacak. En önemlisi ise uzun vadede Türkiye ve Avrupa halkları, yoğun bir etkileşim içine girecekler" dedi.

Cecilia Malmström ise Türkiye ile AB arasındaki işbirliği için önemli bir adım atıldığını belirterek, "Paralel olarak iki önemli girişim başlatıyoruz ve böylece halklarımızı birleştiriyor, karşılıklı güven inşa ediyoruz. Bunların ikili ilişkilerimize son derece önemli etkileri olacak ve vatandaşlarımız bunun pozitif etkilerini yakın dönemde görebilecekler" diye konuştu. 

İmza Törenine katılan ve o tarihte başbakan olan Erdoğan, “önümüzdeki dönemde vatandaşlara en kısa sürede vize muafiyetinin sağlanmasını teminen geri kabul anlaşmasının uygulanmasına ilişkin sürecin kararlılıkla sürdürüleceğini” söyledi. Türkiye ve AB arasında yeni bir sürecin başladığına anlatan Erdoğan, vizelerin kalkmasıyla Türk vatandaşlarının Avrupa’ya daha rahat seyahat edeceğini ve  bunun AB'ye çok önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Erdoğan, “Yük olmaya değil yük almaya gidiyoruz” dedi.