Tahliye fırsatçıları, 4 milyon TL isteyen var
Kiracılar ile ev sahipleri arasında şimdi de tahliye ücreti tartışması başladı. İstanbul'da bir kiracının, evi boşaltmak için 4 milyon TL istemesi pes dedirtti. Bu para ile megakentte bir daire sahibi olunabiliyor. Hukukçular, tahliye davalarının uzun yıllar sürdüğünü söylüyor.
Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilim bitmek bilmiyor. Son yıllarda ev sahipleri kiracılarından evlerini boşaltması için para teklif ederken, bu durum tersine döndü. İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde kiracılar, evden çıkmak için taşınma maliyetini de aşan rakamlar istemeye başladı. Ancak İstanbul'da bir kiracının tahliye edeceği her tarih için ev sahibinden farklı rakamlar istemesi ve bu rakamın 4 milyona kadar çıkması tartışmaları da beraberinde getirdi.
İŞ YÜKÜ ARTIYOR
Tahliye davalarının uzun yıllar sürdüğü için sınırların ütopik rakamlarla zorlandığını söyleyen Avukat Sinan Keskin, "Bu durum, halihazırda iş yükü ağır olan sulh hukuk mahkemelerinin iş yükünü daha da artırıyor. Yargı sürecinin uzun olmasını fırsata çeviren kiracılar, 'yargılama süreci boyunca evi kullanırım' mantığıyla hareket ediyorlar. 4 milyon TL ile küçük bir ilçede ev sahibi olmak mümkün" dedi.
HUKUKİ GEÇERLİLİĞİ YOK
Taşınma masraflarının da giderek arttığını kaydeden Keskin, "Taraflar anlaşarak kiracının taşınma masraflarının ev sahibi tarafından karşılanacağını kararlaştırabilirler. Ancak bu masrafın milyonlara varması hayatın olağan akışına aykırıdır. Dolayısıyla ütopik oranlarda talep edilen taşınma masraflarının hukuki bir geçerliliği yoktur" uyarısında bulundu.
"İLK 5 YIL İÇERİSİNDE..."
Avukat Kevser Yıldırım ise ev kiralarında yüzde 25 zam sınırı olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Unutmamak gerekir ki; mülk sahibinin 5 yıldan sonraki emsal kira değerleri dikkate alarak kira bedelini güncel kira bedelleri oranında belirlenmesi talep hakkı bulunuyor" diye konuştu.
TAZMİNAT DETAYI
"Kira sözleşmeleri kapsamında kiracıların kanuna göre bazı durumlarda tazminat hakkı bulunmaktadır" diyen Yıldırım, şu bilgileri veriyor: "Örneğin ihtiyaç sebebiyle veya yeniden imar ve inşa amacıyla tahliyenin gerçekleşmesi halinde; 3 yıl boyunca mülk sahibi taşınmazı başka bir kiracıya kiralayamaz. Aksi halde 1 yıllık kira bedelinden az olmamak kaydıyla tazminat ödemesi gerekir."
TEHDİT EDEMEZ
"Yine üçüncü bir kişinin kiralananda kiracının hakkıyla bağdaşmayan bir hak ileri sürmesi durumunda kiraya veren, kiracının bildirimi durumunda davayı üstlenmek ve kiracının uğradığı her türlü zararı gidermekle yükümlüdür. Tüm bunlarla birlikte; kiracının ciddi kira artışlarına rağmen taşınmazı düşük bedellerle kullanması üzerine, tahliye için ciddi meblağlar talep etmesi ve bu durumu tehdit olarak kullanması hukuk kuralları çerçevesinde düzenlenen ve kabul gören bir durum değildir."
Kaynak: Web Özel