Su satabilmek için canlarını hiçe sayıyorlar

Yaşam Haberleri
Su satabilmek için canlarını hiçe sayıyorlar

İstanbul'da trafiğin sıkışık olduğu saatlerde otoyolları mesken tutan seyyar satıcılar, kazalara davetiye çıkartırken, canlarını hiçe sayıyor. Kuralsızlığı, kural haline getiren kişilere karşı denetimlerin arttırılması gerektiğini belirten uzmanlar ise kazaların artabileceği uyarısında bulunuyor.

İstanbul'da özellikle akşam saatlerinde TEM Otoyolu ve E-5'te trafiğin yoğun olduğu saatlerde su, simit ve çiçek satan kişiler, hem canlarını, hem de trafik güvenliğini tehlikeye atıyor. Türkiye'de otoyolda yürümek, karşıdan karşıya geçmek ise yasak. Aracının içinde bekleyen vatandaşlar ise bir anda ortaya çıkan bu kişileri görünce önce şaşırıyor ardından da genellikle su satın alıyor. Bu kişilerden çiçek satanlar ise içerisinde genelde kadın ve erkek olan araçlara yöneliyor. Bazıları öyle abartıyor ki çiçeği bir anda camdan kucağınıza atabiliyor. Kimisi de su tabancası, oyuncak ayı bile satıyor. Bu kişiler yüzünden neredeyse bir otoyol pazarı oluşmuş durumda. 

KAZA GEÇİRİRLERSE TAZMİNAT HAKLARI YOK

Ulaşım ve Trafik Uzmanı Dr. Suat Sarı, Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre, otobanlarda ve devlet yollarında herhangi bir şekilde satış yapmanın yasak olduğunu ve kaza geçirmeleri durumunda bile tazminat alamadıklarını söyledi.

Su satabilmek için canlarını hiçe sayıyorlar - Resim : 1
Trafiğin yoğun olduğu anlarda çıkıyor ve su satıyorlar. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

DENETİM ŞART

"Bu durumda kazaya uğrayan kişiler tamamen suçlu görünürler" diyen Sarı, "Burada en önemli husus denetim. Gerek devlet yollarında gerek otoyollarda, ana arterlerde emniyet trafiğin yeteri kadar denetimi yok. Seyyar satıcılar İstanbul'da hem trafik güvenliğini zora sokuyo, hem kaza riskini arttırıyor, hem de sürücünün dikkatini dağıtıyor" ifadelerini kullandı.

Sarı, bu kişilere caydırıcı cezalar verilmesinin altını çizerken, bu bölgelere girişlerde mutlaka uyarıcı levhaların konulması gerektiğine de dikkat çekti. 

Su satabilmek için canlarını hiçe sayıyorlar - Resim : 3
Uzmanlar bu kişiler için caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğini düşünüyor. Fotoğraf: Sibel Gülersöyler

BİR ANLIK DALGINLIK...

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu, bu kişilerin yollarda olmasının tehlikelerine dikkat çekti. Kutlu, yoğun trafikten kaçmak isteyen sürücüler ani şerit değiştirdiklerinde, bir anlık dalgınlıklarında aniden çarpmamak için zincirleme kazalara bile sebebiyet vereceğini vurguladı.

ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR ÇOK ISRARCI

Kutlu, "Bu yollarda sürücü yaya olma beklentisi yoktur bu nedenle refleksleri daha geç tepki verebilir. Çocukların da mendil, su sattıklarını görüyoruz, bu çocuklar zorla mı dilendiriliyor bilemiyoruz" diye konuştu. Bu çocukların araçlara yapıştıkları, ürünü almaları için ısrarcı olduklarını da anlatan Kutlu, satış yapılmadığı sürece bu satıcıların da azalacağını düşünüyor. 

DÜĞÜN KONVOYLARINA ATLAYAN ÇOCUKLAR

Kutlu, çocukların özellikle düğün araçlarının önüne de atlayarak bahşiş toplamaya çalıştıklarını belirtiyor. Kutlu, "Bunu genelde kalabalık gruplar halinde yapıyorlar. O esnada sürücü stresli olabilir, yolu kesildiği için sinirlenebilir. Aracı hızla kullanıp kaçmak isterken çocuklara çarpabilir. Bu noktada  da konuyla ilgili toplumu bilinçlendirmek adına kamu spotlarının yayınlanmasını istiyorum. Tabi ebeveynler de çocuklarına dikkat etmeli" ifadelerini kullandı.

EMNİYET, AKILALMAZ YÖNTEMİ GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİ

Geçtiğimiz yıllarda bu konu yeniden gündeme gelmiş ve Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü ekipleri, otoyollardaki MOBESE ve İBB kameralarını inceleyerek seyyar satıcıların başvurduğu inanılmaz bir yöntemi gözler önüne sermişti. Bazı seyyar satıcılar, trafiğin akıcı olduğu noktaya geliyor. Sürücü, seyyar satıcıları indirdikten sonra 2-3 kilometre ileride aracı trafiğin sıkışmasını sağlayacak şekilde E-5 üzerine bırakıyor. Motor kapağını açıyor ve araca arızalı süsü vererek birkaç şeridi birden kapatıyor. Böylece bir anda trafik karışıyor. Yoğunluğu fırsat bilen seyyar satıcılar da satışa başlıyor. Seyyar satıcıların bu yöntemle, uzayıp giden araç konvoyunda satış yaptığı, ellerindeki ürünlerin bitmesinin ardından ise araçlarını kaldırdıkları tespit edilmişti.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

otoban E-5