Stoltenberg: Tüm müttefikler anlaşmaya vardığında Ukrayna NATO'ya davet edilecek

Gündem haberleri Dünya haberleri son dakika NATO Ukrayna

NATO Liderler Zirvesinde kameralar karşısına geçen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin, Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştırmak için 3 maddelik planda uzlaştığını açıklayarak; tüm müttefikler anlaşmaya vardığında ülkenin NATO'ya davet edileceğini bildirdi.

Açıklamayı, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptı. 

Stoltenberg, Ukrayna'nın NATO üyeliğine dair sürece ilişkin "Müttefikler Ukrayna'yı NATO'ya yakınlaştırmak için 3 maddelik planda anlaştı. Şartlar yerine geldiğinde Ukrayna'yı davet konusunda mutabık kaldık." ifadelerini kullandı. 

Stoltenberg, "Ukrayna tüm müttefikler anlaşmaya vardığında ve tüm koşulları karşıladığında NATO'ya davet edilecek. Ukrayna'ya desteğimiz devam etmektedir." diye ekledi. 

"Savaş devam ederken Ukrayna üye olamaz"

Ukrayna'nın uyması gereken ancak eksik kaldığı konuların neler olduğu sorulan Stoltenberg, şunları kaydetti:

"İki boyut var. Birincisi savunma ve güvenlik kurumlarını ne kadar modernize edebilecekler, yolsuzlukla mücadele dahil yönetişimi nasıl güçlendirecekler. Bunlar NATO'nun her genişlemesinde değerlendirilen konular. Çünkü iyi yönetişim ve güçlü savunma ve güvenlik kurumları istiyoruz. Ayrıca NATO ile birlikte çalışabilir silahlı kuvvetler istiyoruz. Savunma ve güvenlik kurumlarının modernize edilmesi için çalışıyoruz. Çok yıllık programla da birlikte çalışabilirlik üzerinde çalışıyoruz.

Bir başka boyut da Ukrayna'da devam eden savaş. Ukraynalı askerler tüm dünyayı etkileyen cesaret gösterdiler. Ancak tüm müttefikler savaş devam ederken Ukrayna'yı tam üye yapmama konusunda hemfikir."

 

Kaynak: Haber Global TV

NATO Liderler Zirvesi NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ukrayna