Sosyal hayata dönüş bileklikleri çıktı! ?: Bana dokunma | ?: Gel sarılalım

Sosyal hayata dönüş bileklikleri çıktı! ?: Bana dokunma | ?: Gel sarılalım

Sosyal hayata dönüş başlıyor. Kimin sosyal mesafe kuralları konusunda çok katı kimin esnek olduğunu nereden bileceğiz? Sosyal mesafe bileklikleri bu sorunu ortadan kaldırabilir...

17 Mayıs itibarıyla evlerimizden çıkarak sınırlı da olsa sosyal hayata adım attık. Eş, dost, ahbap ile uzun süre sonra bir araya geldik ama yine de salgın döneminden kalma el sıkışma yerine yumruk tokuşturma alışkanlığımız devam ediyor.

Aşılamanın hızlanmasıyla birlikte yeniden el sıkışacağımız günler de gelecek. Amerika Birleşik Devletleri’nde aşılamanın hızlanmasıyla, özel etkinlikler, partiler ve iş toplantıları da yeniden düzenlenmeye başladı. Bu toplantılara katılan kişilere dağıtılan bileklikler ise dikkat çekiyor.

Toplantılarda dağıtılan plastik bilekliğin rengi kırmızı ise o kişi sosyal mesafeye aşırı dikkat ediyor demek. Eğer bileklik sarı ise kişi dirsek tokuşturma gibi Covid-19’a uygun temas şekillerini benimsiyor. Eğer bilekliğin rengi yeşil ise o kişi ‘sarılmaya bile açık’.

Virginia eyaletindeki bir iş örgütünün başkanı Danielle Fitz-Hugh, “Yeşiller parti yapmaya hazır” değerlendirmesinde bulunuyor.

'KIRMIZILARIN SİNİRLERİ BOZULUYOR'

Başka etkinliklerde ise kişiler sosyal mesafeye ne kadar önem verdiklerini gösteren yapışkanları üstlerine asıyorlar. Kırmızı bileklik takan sosyal mesafe fanatikleri yeşillerin sayısının çok olduğunu görünce sinirleri bozulabiliyor. Sarılar kırmızıların yanında kırmızı gibi yeşillerin yanında da yeşil gibi davranabiliyorlar.

Sık sık iş toplantılarına katılan Patrick McFadden bazılarının taktığı bilekliklerin rengini hiç önemsemeden gelip sarılmaya kalktığını söylüyor. Kırmızı bileklik takanlarla konuşmanın çok zor olduğunu aktaran McFadden, “Sohbet ederken ‘EE NASIL GİDİYOR’ diye bağırmak zorunda kalıyorum.” değerlendirmesinde bulunuyor.

'2019'MUŞ GİBİ KUTLA'

Mart sonunda düzenlenen bir sivil havacılık konferansında yeşil bilekliklerin üzerinde ‘2019’muş gibi kutla’, kırmızıların üzerinde ise ‘Beni 2022’de uyandırın’ yazıyordu. Sosyal mesafe için kişilerin bulunduğu tavrı gösteren ürünler de başlı başına bir pazara dönüşmüş durumda.

Sosyal mesafe ürünleri tasarlayan, pandemide kuaförler için hapşırma koruyucusu satan Ron Pollvogt, “Sosyal mesafe ürünleri satacağımızı da biliyordum kısa sürede üretim şeklimizi değiştirdik” değerlendirmesinde bulunuyor.

Pollvogt’un şirketi kişilerin sosyal mesafe tavırlarını anlatan bileklikler de düzenliyor. Bazılarının üzerinde  “Konuşmaya varım dokunmaya yokum" yazıyor.

Bazıları ise düğünlerde dağıtılmaya başlanan sosyal mesafe bilekliklerinin işe yaramayacağını alkol alıp gevşeyen insanların her şekilde birbirlerine sarılacağını söylüyor.

Sosyal hayata dönüş bileklikleri çıktı! ?: Bana dokunma | ?: Gel sarılalım - Resim : 1

ELEKTRONİK BİLEKLİKLER DE VARDI

Türkiye’de henüz sosyal hayat ABD’deki kadar canlanmadı. Kademeli olarak o noktaya gelmeyi bekliyoruz. Bu sebepten ötürü de etkinliklerde nasıl davrandığımızı anlatan bilekliklerimiz yok ama salgının ilk çıkış zamanlarında sosyal mesafe uyarısı veren bileklikler ortaya çıkmıştı.

Hala satışta olan bu bileklikler bireyler sosyal mesafe kuralını ihlal ettiği zaman içindeki sensorlar sayesinde titreşim yayıyor. Söz konusu bilekliklerin boyna asılan bir versiyonu da fabrikalar tarafından kullanılmaya başlanmıştı.

Bilekliklerden birini üreten şirket yetkilisi, “Personel 1 buçuk metreyi ihlal ettiği zaman akıllı bileklik uyarı veriyor. Herhangi iki personel birbirlerine yaklaştığında bir uyarıyla karşılaşıyorlar.

Kullanıcıların kollarında olan akıllı bileklik hem sesli uyarı hem de titreşim olarak uyarı veriyor. Bütün mesafe uyarıları bir sistem üzerinden raporlanıyor. Kullanıcılar koronavirüse yakalanması durumunda kimlerle temas ettiğini ve ne kadar süreyle aynı ortamda bulunduğu bu raporlar sayesinde görülüyor.” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynaklar: The Wall Street Journal, İHA

dsaads