SON DAKİKA Sosyal Medya düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

TBMM Sosyal Medya
SON DAKİKA Sosyal Medya düzenlemesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen, sosyal medya ile ilgili düzenlemeleri de içeren, "Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

"Dezenformasyonla mücadele düzenlemesi" olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Dezenformasyonla mücadele amacıyla hazırlanan yasa, endişe korku ve panik yaratmak amacıyla yanıltıcı bilgi yayanlara bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası getiriyor. kimliğini gizleyerek ya da örgüt kapsamında suç işlenirse ceza yarı oranında artırılacak.

Yasa ile TCK’ya eklenen yeni suç ve ceza tanımı şöyle:

“Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak.

Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu ceza yarı oranında artırılacak.”

Yasa, internet haber sitelerinin de basın kanunu kapsamında süreli yayın sayılmasını, buna göre yeni hak ve sorumluluklar getirilmesini öngörüyor. Yasaya göre internet haber siteleri de resmi ilan alabilecek, çalışanlar basın kartı alabilecek. Yasal yükümlülüklerini yerine getirmeyen siteler mahkeme kararıyla basın kapsamından çıkarılacak.

Muhalefetin, “sansür getirilecek” gerekçesiyle karşı çıktığı yasa, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

TBMM