Savcılık AYM'nin Berberoğlu kararına uyulması yönünde mütalaa sundu

anayasa mahkemesi

Savcılık, Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararına uyulmasına yönünde mütalaa sundu. Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanması yönünde görüş bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararına ilişkin mütalaasını sundu. Savcılık, AYM'nin Berberoğlu kararına uyulması görüşünü bildirdi. Ayrıca, Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanması yönünde de görüş bildirildi.

AYM KARARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen mütalaada, Enis Berberoğlu'nun Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruya dikkat çekilerek, "Anayasa Mahkemesi, başvuruyu 21 Ocak 2021 tarihinde karara bağlamış ve oy birliği ile sanık Kadri Enis Berberoğlu'nun başvurusunu kabul edilebilir bulmuştur" denildi.

BERBEROĞLU İÇİN AYM'NİN "SEÇİLME HAKKI İHLAL EDİLDİ" KARARI HATIRLATILDI

Mütalaada, Anayasa Mahkemesi'nin kararında Enis Berberoğlu'nun Anayasa'nın geçici 20. Maddesi'nin yürürlüğe girmesinden sonra yapılan seçimlerde milletvekili seçilmesi nedeniyle tekrar yasama dokunulmazlığını elde ettiği, ancak yargılamaya devam edilmesi nedeniyle Enis Berberoğlu'nun Anayasal siyasi faaliyette bulunma ve seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verildiği belirtildi. 

YENİDEN YARGILAMANIN KABULÜ, İNFAZ İŞLEMLERİNİN DURDURULMASI, TBMM'DE FEZLEKE DÜZENLENMESİ...

Anayasa Mahkemesi kararlarının Anayasal olarak bağlayıcı nitelikte olduğu vurgulanan mütalaada, "Sonuç olarak Anayasa Mahkemesi'nin 21 Ocak 2021 tarihli kararında da belirtildiği üzere sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılamanın kabulü, hakkında verilmiş mahkumiyet hükmüne ilİşkin infaz işlemlerinin durdurulması, sanığın hükümlü statüsü sona erdirilerek hakkında yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi ve sanık Kadri Enis Berberoğlu hakkında TBMM'den dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin fezleke düzenlenmesi, kamu adına talep ve mütalaa olunur" denildi. 

OLAYIN GEÇMİŞİ

MİT TIR'larının durdurulması görüntülerini verdiği iddiasıyla Enis Berberoğlu, "Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, karar Yargıtay'da onanmıştı. Onama üzerine milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu, Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuş ve Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararı verilmişti. Kararı değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığına karar vermişti. Enis Berberoğlu ise avukatları aracılığıyla bir üst mahkeme olan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi sunmuştu. İtirazı değerlendiren İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi de itiraza ilişkin karar verilmesine yer olmadığına hükmetmişti. Mahkeme kararında, "yeniden yargılama ile ilgili ve müteakip işlemlere ilişkin kararı vermekle görevli mahkemenin ihlal kararının kaynağı olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu değerlendirilerek, Anayasa Mahkemesi'nin ihlalin giderilmesine ilişkin görevin İstanbul Bölge Mahkemesi 2. Ceza Dairesi olduğu kanaatine varılarak ve mahkememizin değişik iş talebi olarak geldiği ve görevsizliğe ilişkin mahkememizce gözönünde bulundurularak vaki itiraz hakkında karar verilmesine yer olmadığına" ifadelerine yer verilmişti. Bunun üzerine Berberoğlu'nun avukatları da yeniden Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Berberoğlu hakkında AYM tarafından ikinci kez hak ihlali kararı verilmişti. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Enis Berberoğlu