Son Dakika! Rus işgalinde 12. gün Ukrayna'da bombardıman devam ediyor! Rusya, Kiev'e ilerlerken sivilleri hedef alıyor! Dakika dakika canlı gelişmeler

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı son dakika son dakika haber Dünya haberleri

Rusya-Ukrayna savaşının 12. gününde bölgeden sıcak haberler gelmeye devam ediyor. Rusya Ukrayna'ya yardım eden ülkeleri tehdit ederken Putin yaptığı açıklamada "Zelenski ile görüşülebilir" mesajı verdi. Harkov'da TV kulesi vuruldu. Liman kenti Odesa'ya füze atıldı. İşte dakika dakika yeni gelişmeler

Rus güçleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sadece 5 kilometre uzaklıktayken, insani koridorların açılması için geçici olarak ateşkesin ilan edildiği Mariupol'de Rusya'nın bombardımanları nedeniyle  tahliyelerin gerçekleştirilemediği açıklandı. Rusya ise tahliyelerin durmasından Ukrayna'yı sorumlu tuttu. Diğer taraftan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz" derken, Moskova, çevre ülkeleri havalimanlarınızı Ukrayna askeri uçaklarına açmayın uyarısında bulundu.

*Haberimiz yeni gelişmelerle ilgili anlık güncellenmektedir. Son dakika gelişmelerinden haberdar olmak için lütfen sayfayı yenileyin... 

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞINI 12. GÜNÜNDE DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

RUSYA'DAN 'ATEŞKES' KARARI

 Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.

RUSYA, UKRAYNA'DA YAKIT DEPOSUNU VURDU

 Rusya, Jitomir bölgesinde yakıt deposunu vurdu.

BEYAZ SARAY'DAN 'UÇAK TEDARİKİ' AÇIKLAMASI

Beyaz Saray: ABD Polonya'nın Ukrayna'ya uçak göndermesi konusundaki sorunların çözülmesi için çalışmaya devam ediyor. 

UKRAYNA DIŞİŞLERİ: DİREKT ZELENSKİ-PUTİN GÖRÜŞMESİ OLMALI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Biz direkt olarak Zelenski-Putin görüşmesi istiyoruz çünkü kararları Putin'in verdiğini biliyoruz.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN UKRAYNA'DAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ TAHLİYESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Bugün Ukrayna’dan 372 kardeşimiz daha yola çıktı. Yolunuz açık olsun. Tahliye ettiğimiz vatandaşlarımızın sayısı 12 bin 306 oldu. Vatandaşlarımızın güvenli tahliyesi için planlamalarımız devam ediyor."

RUSYA'DAN 'PETROL' AÇIKLAMASI

 Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rus petrolü üzerindeki ambargo, fiyatları varil başına 300 doların üzerine çıkarabilir. Eğer Avrupa ve ABD Rus petrolünü reddederse, Rusya petrolünü nereye yönlendireceğini biliyor. Kuzey Akım-1 yoluyla iletilen gaza yapılan ambargodan kimse fayda sağlayamayacak. Avrupa'nın Rus petrolünün yerine getirmesi bir yıldan uzun sürer.

ERDOĞAN, MOLDOVA CUMHURBAŞKANI SANDU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısında yaşanan son gelişmeler ile insani yardım ve tahliye konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, barışın yeniden tesisi için ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiklerini belirterek, Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının Perşembe günü Antalya Diplomasi Forumu marjında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştireceği görüşmenin barışa giden yolda önemli bir eşiğin aşılmasına yardımcı olacağına inandığını ifade etti.

DÜNYA ÜLKELERİNDEN 'YAPTIRIMA DEVAM' KARARI

 Biden, Macron, Scholz ve Johnson Ukrayna'ya yönelik sebepsiz ve haksız işgali nedeniyle Rusya'ya yönelik mali yaptırımlara devam etme kararı aldı.

ZELENSKİ, İNGİLTERE MİLLETVEKİLLERİNE HİTAP EDECEK

 Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Salı günü saat 20.00'da İngiltere parlamentosunda İngiliz milletvekillerine video konferans yoluyla hitap edecek.

BM'DEN SİVİL KAYIPLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA

BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 1207 kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Rusya'nın saldırılarında, Ukrayna'da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 406'ya çıktığını ancak bunun daha yüksek olabileceğini söyledi.

ÜLKEDEN AYRILANLARIN SAYISI 1 MİLYON 700 BİNİ GEÇTİ

Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralananların sayısını 1207 olarak paylaşan Dujarric, ülkeden ayrılanların sayısının ise 1 milyon 700 bini geçtiğini belirtti.

Aktif çatışmaların olduğu kentlerde mahsur kalan sivillere erişim için güvenli erişim çağrısı yapan Dujarric, saldırılarda 9 hastane, sağlık çalışanları ve ambulansların da zarar gördüğünü ifade etti.

3. TUR MÜZAKERENİN ARDINDAN RUSYA HEYETİNDEN İLK AÇIKLAMA

 Rusya heyeti müzakere başkanı Vladimir Medinsky: Rusya insani koridorun yarın başlayacağını umuyor. Ukrayna tarafı bunun güvencesini verdi. 

Rusya müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna ile 3. tur müzakerelerden sonra yaptığı açıklamada "Herhangi bir pozitif sonuçtan bahsetmek için henüz erken" dedi.

Rusya müzakere heyetinden Slutski: Ukrayna'yla bir sonraki müzakere turunun nihai sonucu getireceğini düşünmek bir hata olur. Slutski, müzakerelerin 4'üncü turunun yakın bir zamanda yine Belarus'ta olacağını söyledi. 

3. TUR MÜZAKERELERLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA

Ukrayna müzakere heyeti: Rusya ile görüşmeler insani koridorlar konusunda küçük pozitif gelişmelerle sonuçlandı. Pozitif gelişmenin insani koridorların lojistiğinin geliştirilmesiyle ilgili olduğu kaydedildi.

Öte yandan Ukraynalı müzakere heyeti, "Görüşmelerden durumu önemli ölçüde geliştirecek bir sonuç çıkmadı.  Rusya ile ateşkes ve savaş konusunda istişareler devam edecek. Ancak bugüne kadar önemli bir sonuç alınamadı" açıklamalarında bulundu.

Ukrayna müzakere heyeti, Kiev'e dönmek üzere helikopterle yola çıktı.

SAVAŞTAN KAÇAN UKRAYNALILARA POLONYA'DA 18 AY KALMA İZNİ

 Polonya Dışişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Rusya'nın başlattığı savaş nedeniyle Ukrayna'yı terk etmek zorunda kalan Ukraynalılara 18 ay Polonya'da kalma hakkı verildiğini açıkladı.

Kaminski şunları kaydetti: "Bugün, savaşın kuşattığı bölgeden Polonya'ya kaçan Ukrayna vatandaşlarına yardım etmeye ilişkin yasa taslağının temel varsayımlarını sundum. 24 Şubat'tan sonra sınırı geçmenin Ukrayna vatandaşlarına 18 ay boyunca Polonya'da yasal olarak kalma hakkı verdiği ilkesini getiriyoruz."

PENTAGON'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

 Pentagon'dan üst düzey yetkili, Rusya'nın Ukrayna'da savaşmak üzere Suriye'den savaşçı topladığı haberlerinin doğru olduğunu söyledi.

3. TUR MÜZAKERELER SONA ERDİ

 Belarus Büyükelçiliği: Rus ve Ukrayna heyetlerinin Belarus'un Brest kentindeki 3. tur müzakeresi sona erdi.

KİEV'DE SİLAH VE PATLAMA SESLERİ

Kiev'de patlama ve silah sesleri duyulmaya başlandı.

UKRAYNA İÇİŞLERİ'NDE FLAŞ AÇIKLAMA

 Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi: Hala Kiev çevresinden 4 bin kişinin tahliye edilmesi gerek ancak Rusya insani koridoru engellemek için elinden geleni yapıyor.

KİEV'E SEYİR FÜZESİ ATILDI

 Ukrayna'nın başkenti Kiev'e seyir füzesi atıldı. 

MAKARİV BÖLGESİNDE SALDIRI

Kiev Acil Durumlar İdaresi tarafından paylaşılan bilgiye göre Makariv bölgesindeki Rus saldırılarında 13 sivil hayatını kaybetti. Saldırının gerçekleştiği bölgedeki enkazdan 5 kişi canlı olarak çıkarıldı.

Rusya'nın Kiev bölgesindeki Makariv kentinde bulunan ekmek fabrikasına attığı füze sonucu hayatını kaybeden 13 sivilin cesedi enkazdan çıkarıldı.

JOHNSON VE TRUDEAU'DAN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Büyük Britanya Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'ya toplam desteklerini 400 milyon pound'a çıkarttıklarını ve Rusya'ya karşı daha fazla ülkenin kendilerine katılmasını beklediklerini söyledi. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da Ukrayna ile her alanda dayanışma için değerlendirme yaptıklarını belirtirken Rusya'dan 10 bireye yönelik yeni yaptırım kararları aldıklarını açıkladı. 

KİEV'DEN SICAK HABER!

Kiev'deki Haber Global Muhabiri Murat Karataş, sıcak gelişmeyi aktardı. Karataş, "Türk gazeteciler olarak Kiev'i terk etme kararı aldık, sahadan gelen bilgiler doğrultusunda. İrpin'de Rus askerleri merkeze kadar girdiler. Tanklar ve zırhlı araçlar orada. Sahadaki kaynaklar gazetecileri bilgilendirdiler ve sağlıklı yayın yapamayacağımız kanaatine varınca ayrılmak kararı aldık" dedi. 

TAHLİYE SAYISI AÇIKLANDI

 Bugün İrpin'den 200'ü çocuk 2000 kişinin tahliye edildiği öğrenildi. 

BLINKEN'DAN LETONYA'DA AÇIKLAMALAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Rus güçlerinin çocuk ve yaşlılara saldırılarını gördük. Ruslar da Leningrad'da bunları gördü. Putin'in 1 yaşındaki kardeşi kurbanlardan biriydi, şimdi Rusya Mariupol'u yok ediyor. Dünyanın Ukrayna'nın demokratik bir ülke olarak hakkını nasıl savunması gerektiğini anlıyorlar. NATO'nun savunma planları doğu kanadında harekete geçti. Gerektiğinde yerlerini alacaklar. Ek ekipman sağlıyoruz. Avrupa'ya birlikler gönderildi" dedi. 

"KİEV VE MARİUPOL DAHİL FÜZE SALDIRISI SÜRÜYOR"

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Kiev ve Mariupol dahil, şehirlere füze saldırıları sürüyor. Rus bombardımanı sivillerin tahliyesini ve insani yardım ulaştırılmasını engelliyor" açıklamasını yaptı. 

TÜRK GAZETECİLER KİEV'DEN TAHLİYE EDİLİYOR

 Kiev çevresine Rus birliklerinin yaklaşması üzerine Türk gazetecilerin Kiev'den tahliye edileceği öğrenildi.

MACRON'DAN PUTİN'E: ALAY ETMEKTİR

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukraynalıları Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Putin'i "siyasi ve ahlaki olarak alay etmekle" suçladı.

RUS BASINI: MÜZAKERELERİN 3. TURU BAŞLADI

 Rus basını, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasındaki 3. tur müzakere görüşmelerinin başladığını duyurdu. 

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden bugün 18:30'da Macron, Scholz ve Johnson ile telefonda görüşecek" denildi. 

AB'DEN UKRAYNA İÇİN ÜYELİK AÇIKLAMASI

AB Konseyi Başkanı Michel, "Ukrayna'nın üyelik başvurusunu önümüzdeki günlerde tartışacağız" dedi. 

RUSYA HEYETİNDEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Rusya'nın müzakere heyeti başkanı Medinskiy, "Ukrayna tarafı görüşmeyi geciktirmeyi diplomasi geleneği haline getirdi. 2. tur görüşmelerin ertesi günü Ukrayna'da insani koridorlar açmaya hazırdık ama hiçbiri tam olarak faaliyete geçmedi. Bundan üzüntü duyuyoruz. Bugün bir kez daha Ukrayna ile insani koridor açılmasını görüşmeye çalışacağız" dedi.

DÜNYANIN GÖZÜ ANTALYA'DA OLACAK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’da gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Lavrov ve Kuleba'nın Antalya'ya geleceğini ve burada 3'lü formatta bir toplantı yapılacağını söyledi.

MİKOLAYİV VURULDU

Rusya ve Ukrayna savaşı sürerken, Rus birlikleri birçok farklı noktayı vuruyor. Mikolayiv şehrinde evlere düzenlenen saldırı kameraya yansıdı.

MACRON'DAN 'YAPTIRIMLARA DEVAM' AÇIKLAMASI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya'ya yaptırımlarla baskı yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

PUTİN'DEN AB TEMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile telefonda görüştü. Putin'in AB'yi insanları kurtarmaya gerçek bir katkıda bulunmaya ve Kiev'i hukuka uymaya zorlamaya çağırdığı belirtildi. 

"HAVAALANI GERİ ALINDI"

Mikolayiv Valisi, "Ukrayna ordusu bölgedeki havalimanını geri aldı" dedi. 

RUSYA'DAN ATEŞKES SUÇLAMASI

Rusya Savunma Bakanlığı, "13:00 itibariyle Ukrayna tarafı insani koridorların oluşturulması için gereken tek bir şartı dahi yerine getirmedi. Milliyetçiler, fiziksel şiddet tehdidi altında siviller ve yabancı vatandaşların insani koridorlardan çıkmasına izin vermiyor. Ukrayna yönetimi ülkedeki gidişat üzerindeki kontrolünü tamamen kaybetti ve radikallerin etkisi altına girdi" açıklaması yaptı. 

"BU ŞARTLAR KARŞILANIRSA OPERASYON ANINDA DURDURULUR"

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, "Taleplerimiz karşılanırsa operasyon anında durdurulur. Ukrayna Kırım'ı Rus toprağı olarak kabul etmeli, Donetsk ve Luhansk'ı bağımsız devlet olarak tanımalı. Ukrayna'nın silahlardan arındırılması sürecini tamamlayacağız" dedi. 

BORIS JOHNSON: BİZ RUS HALKINA KARŞI DEĞİLİZ

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, "Biz Rus halkına karşı değiliz, oradaki rejimin saldırılarına karşı adım atıyoruz. Yardım konusunda açık, cömert ve bonkör bir tavır sergileyeceğiz. Putin bunu Batı ile Rusya arasındaki bir mücadele gibi gösteriyor. Bizim artık müeyyidelerler ilgili yaptırımlarla ilgili daha fazla şiey yapmamız gerektiğini görüyoruz. Dünyanın yapabileceği daha fazla şey var, bankacılık ile ilgili, SWIFT ile ilgili olarak" dedi. 

UKRAYNA HEYETİ MÜZAKERE İÇİN YOLA ÇIKTI

 Rusya-Ukrayna krizinin 3. tur müzakereleri için Ukrayna heyeti Belarus'a gitmek için yola çıktı. Podolyak, görüşmelerin TSİ 17'de başlayacağını söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Podolyak
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Podolyak
"HARKOV'DAKİ ÇUGUYEV KENTİNİ GERİ ALDIK"

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı: Harkov'daki Çuguyev kentini geri aldık. 

"ZELENSKİ KESİNLİKLE KİEV'DEN AYRILMAYACAK"

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başdanışmanı Podolyak: Volodimir Zelensky Kiev'den kesinlikle ayrılmayacak. Savaştan korkmuyor.

"SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN İZİN VERİLEN YOL MAYINLI"

 Uluslararası Kızılhaç Komitesi operasyonlar direktörü Dominik Stillhart: Mariupol'den sivillerin tahliyesi için izin verilen yol mayınlı

3. TUR MÜZAKERE HEYETLERİ BELARUS'TA

Rus heyetini, taşıyan uçak Belarus'ta 3. tur müzakerelerin yapılacağı Brest kentine indi. Rusya heyetinde yine aynı isimler var.

ABD'DEN UKRAYNA GÜNDEMİNE İLİŞKİN YENİ AÇIKLAMA

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken "ABD ver Litvanya Ukrayna'nın yanında olacak. NATO'nun Doğu kanadına 7 bin ek birlik konuşlandırıldı" dedi.

MARIUPOL, "KAHRAMAN ŞEHİR" UNVANINA LAYIK GÖRÜLDÜ

 Ukrayna Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Mariupol "Kahraman Şehir" unvanına layık görüldü. 

ZELENSKİ'DEN YENİ MESAJ

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Bayrağımızda kan yok. Siyah noktalar, gamalı haçlar yok ve asla olmayacak. Ukrayna bayrağı topraktır. Huzurlu, bereketli, altın ve tanksız, bu gökyüzü huzurlu, berrak, mavi ve roketsizdi ve öyle olacak. Ukrayna'nın direnişi Avrupa'nın geleceğini belirleyecek" dedi. 

Zelenski, Rusya'ya karşı yeni yaptırımla istedi. Rusya'ya ithalat ve ihracat boykotu uygulanmasını, Rus petrolü ve petrol ürünlerinin satın alınmaması çağrısında bulundu.

ALTERNATİF ROTALAR AÇIKLANDI

Ukrayna sivillerin tahliyesi için alternatif rotalar açıkladı.

- Buça, Borodyanka, İrpin Dimer ve Ivankov'dan Kiev'e, ardından demiryolu hattı ile Lviv'e hareket
- Mariupol'den - Zaporijya'ya
- Volnovaha'dan - Pokrovsk'a
- Sumı'dan- Poltava'ya;
- İzyum'dan - Lozovaya'ya;
- Balakliya'dan - Pervomayskoye kentine
- Harkov'dan - trenle Lviv ve Ivano-Frankivsk'e.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, "Halkımız uçaklarla Belarus'a oradan da Rusya'ya gitmeyecek. Umarım Fransa Cumhurbaşkanı Macron isminin ve samimi çabalarının, Rusya tarafından kullanıldığını anlar" denildi.

"DÜŞMAN AYRI BİR ÖFKEYLE YOK EDİYOR, SİVİLLERİ KASITLI ÖLDÜRÜYOR"

Kiev Belediye Başkanı Kliçko, "Kiev yakınlarında şiddetli çatışmalar devam ediyor. Düşman ayrı bir öfkeyle Buça, Gostomel, Vorzel, İrpin'i yok ediyor. Sivilleri kasıtlı olarak öldürüyor" açıklamasında bulundu. 

"RUS HEYETİ MÜZAKERE İÇİN YOLDA"

 Rus basını, Rusya heyetinin 3. müzakere için yola çıktığını duyurdu. 

RUSYA DAVASI LAHEY'DE BAŞLIYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Rusya'nın devletimize karşı işlediği suçlardan sorumlu tutulması için Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığımız davanın ilk duruşması bugün Lahey'de başlıyor

RUSYA:UKRAYNA'YA AİT 4 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK

 Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna'da toplam 2.396 askeri altyapı tesisi imha edildi. Rusya Poltava bölgesinde üç Su-27, Gostomel bölgesinde bir Su-25 ve Makarov bölgesinde iki Mi-24 helikopteri düşürdü.

ABD, FRANSA, ALMANYA, MACARİSTAN'A TEPKİ

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Podolyak: Görünüşe göre Paris, Berlin, New York veya Budapeşte'deki arkadaşlarımız için sıcacık bir kafede oturup kruvasan yiyip yavaş yavaş kahve içerken yıkılmakta olan Ukrayna'daki şehirlerin fotoğraflarına bakmak bir zevk. Ama şehirlerimiz ölüyor ve hala savaşıyor

ZELENSKİ İLE BIDEN NASIL GÖRÜŞÜYOR

New York Times: Zelenski Biden ile görüşmelerini Amerikalılar tarafından sağlanan şifre donanıma sahip güvenli hatla yapıyor.

11 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun kayıplarını bildirerek "11 bin personel, 290 tank, 999 zırhlı savaş aracı, 46 uçak, 68 helikopter" ifadelerini kullandı.

"RUSYA'YA GİDENLER KULLANILMIŞ OLACAK"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Arestoviç: İnsani koridorlar konusunda Rusya ile müzakerelerin yapıldığını, ancak Rus kuvvetleri ilerlemeye çalışırken koridorların kurulmasının pek mümkün olmadığını söyledi. Arestoviç: Her Ukraynalı istediği yere gitme hakkına sahiptir, ancak Rusya'nın Kiev ve Harkov'dan açılan insani koridorları Rusya ve Belarus'a yönlendirmesi tamamen ahlak dışı. Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmalarına izin verilmeli. Bu insanlar televizyonda yayımlanmak üzere kullanılıyor" dedi.

TÜRKİYE'DEN ATEŞKES AÇIKLAMASI

 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Büyükelçi İbrahim Kalın Rusya-Ukrayna arasındaki geçici ateşkese ilişkin "Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

"ODESA AÇIKLARINDA RUS SAVAŞ GEMİSİ İMHA EDİLDİ"

Ukrayna, Karadeniz’de bir Rus savaş gemisini etkisiz hale getirdiklerini iddia etti.

Odessa Bölgesel Askeri İdaresi Basın Servisi Başkanı Sergey Bratçuk, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odessa’nın yakınında bir Rus savaş gemisinin vurulduğunu bildirdi.

Bratçuk, “Bir düşman gemisi daha eksildi.” ifadesini kullandı.

ATEŞKES SAATİ BAŞLADI, İLK AÇIKLAMA

Saat 10:00 itibarıyla ateşkes süreci başladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamada, "Mariupol'de insani yardım koridorlarını açmak için mümkün olan her şeyi yapıyoruz" denildi. 

"RUSYA'YA SÜRPRİZ"

Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov, ülkeye silah ve mühimmat tedariki konusunda önemli ilerleme kaydedildiğini söyleyerek Rusya'ya "sürpriz" sözü verdi.

MÜZAKERE AÇIKLAMASI

 Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi danışmanı Mihail Podolyak, "Heyet üyelerimiz Rusya ile müzakerelerde "ortak pozisyonlar/tutumlar" üzerinde anlaşmaya varılana kadar teklif sunmayacak" dedi. 

HARKOV'DA TAHLİYEYİ BEKLEYENLER

 harkov

SUMI BÖLGE YÖNETİMİ: TAHLİYE KONUSUNDA ANLAŞMADIK

 Sumı bölge yönetimi tahliye konusunda anlaşmaya varılmadığını belirterek, halkı hiçbir otobüse binmemeleri konusunda uyardı.

POLONYA: 24 SAATTE 142 BİN GÖÇMEN GİRİŞ YAPTI

Polonya İçişleri Bakanlığı son 24 Saatte 142 bin göçmen Polonya’ya giriş yaptığını ve savaşın başladığı günden bu yana en yüksek rakam olduğunu açıkladı

3. TUR MÜZAKERELERİ YİNE BELARUS'TA

 Rus Basınında yer alan haberlere göre  Rusya-Ukrayna müzakerelerinin yeni turu bugün Belarus'ta yapılacak.  Brest’in Belovejsk Ormanı bölgesinde tekrar bir araya gelecek olan heyetlerin görüşmeye öğleden sonra başlamayı planlıyorlar.

RUSYA: SAAT 10 İTİBARİYLE ATEŞKES İLAN EDİLDİ

Rusya Genelkurmay Başkanlığı: Macron'un Putin'e talebi üzerine Rus birlikleri saat 10.00'dan itibaren sessizlik rejimi (ateşkes) ilan ediyor ve Kiev, Harkov, Mariupol ve Sumi'den insani koridorlar açıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'nın ateşkes ve tahliye koşullarına uymasının garantörlüğünü üstleniyor. Ukrayna'nın tahliyeyi aksatmaması için tüm tahliye süreci dronla kayda alınacak

Nüfusun geri çekilmesi dört yönde gerçekleştirilecek:

* Kiev'den: Kiev - Gostomel - Rakovka - Sosnovka - İvankov - Oranoe - Çernobil - Gden (Belarus) - Gomel (Belarus). Oradan - hava taşımacılığı

*Mariupol'dan:

1 numaralı rota: Mariupol - Novoazovsk - Taganrog - Rostov. Buradan seçilen varış noktalarına veya geçici konaklama noktalarına hava, demiryolu ve karayolu taşımacılığı;

2 numaralı rota: Mariupol - Portovskoye - Manguş- Rozovka - Bilmak - Pologi - Orehov - Zaporijya

*Harkov'dan: Harkov - Nehoteyevka - Belgorod.

Buradan - seçilen varış noktalarına veya geçici konaklama noktalarına hava, demiryolu ve karayolu taşımacılığı;

*Sumi'den:

1 numaralı rota: Sumı - Sudzha - Belgorod. Oradan - seçilen varış noktalarına veya geçici konaklama noktalarına hava, demiryolu ve karayolu taşımacılığı;

2 numaralı rota:: Sumı - Golubovka - Romnı - Lohvitsa - Lubnı - Poltava.

GÜNEY KORE'DEN RUSYA VE BELARUS'A SEYAHAT YASAĞI

 Güney Kore hükümeti, vatandaşlarının Rusya ve Belarus'un Ukrayna sınırındaki bölgelerine seyahat etmesini yasaklama kararı aldığını ve kararın yarın itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

JAPONYA'DAN VATANDAŞLARINA ÇAĞRI

 Japonya, vatandaşlarını Rusya'ya seyahatlerden kaçınmaya çağırdı.

UKRAYNA, GIDA KITLIĞI RİSKİNE KARŞI BAZI ÜRÜNLERİN İHRACATINI ASKIYA ALDI

 Ukrayna hükümeti, Rusya ile devam eden savaşın ardından ülkede gıda kıtlığı riski nedeniyle, aralarında et, yulaf ve şeker dahil olmak üzere bazı gıda ürünlerinin ihracatını askıya alma kararı aldığını duyurdu.

DANİMARKA'DAN RUS GAZI KARARI

Danimarka Başbakanı Matt Frederiksen, ülkenin önde gelen partilerinin Ukrayna'nın işgaline yanıt olarak Rus doğalgazını almama konusunda anlaştıklarını söyledi. Frederiksen "Tarihi zamanlar, tarihi kararlar gerektirir" dedi.

"HİÇBİR ŞEYİ AFFETMEYECEĞİZ"

 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın kendi topraklarına saldırılarının 11. gününde yine Ukrayna halkına seslendi. Rusya’nın ülkesinde insanlık suçu işlediğini ve Lahey’de yargılanması için başvuru yaptıklarını hatırlatan Zelenskiy, "Henüz hiçbir dünya liderinden, hiçbir Batılı politikacıdan bu duyuruya bir tepki duymadım. Saldırıyı kimin planladığını en yukarıdan aşağıya kadar biliyoruz. Her şeyi biliyoruz ve hiçbir şeyi affetmeyeceğiz. Mahkeme seni bekliyor" ifadelerini kaydetti.

ZELENSKİ ÖLDÜRÜLÜRSE NE OLACAK?

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin öldürülmesi halinde Ukraynalıların hükümetin sürekliliği konusunda planı olduğunu ifade etti.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya ukrayna Rusya Ukrayna savaşı İngiltere türkiye ABD ukraynada son durum ukraynada neler oluyor Kiev Putin zelenski