MSB'den helikopter kazasına ilişkin açıklama

Milli Savunma Bakanlığı

MSB'den Bitlis Tatvan'da meydana gelen helikopter kazasına ilişkin yapılan açıklamada, "Bulut nedeniyle bir anda görüş alanı kaybedildi, pilotlar geri dönüş kararı verdi" denildi.

Milli Savunma Bakanlığı basın bilgilendirme toplantısında Tatvan'da 11 askerin şehit olduğu helikopter kazasıyla ilgili kaza kırım ekibinin ön raporuna ilişkin ilk tespitler açıklandı.

Olay yerinde bulunan ses veri kayıt cihazının çözümlenmesinden elde edilen bilgiler ışığında, kazanın oluş şekli anlatıldı. Bu tespitlere göre 8’inci Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş tarafından, Kolordu Komutanlığı birliklerinde denetleme ve incelemelerde bulunmak üzere 4 Mart’ta Elazığ-Erciş-Tatvan-Muş-Bingöl-Elazığ güzergahında bir idari denetleme programı planlandı.

ROTA BAŞLANGICI

4 Mart sabahı yapılan uçuş brifinginde hava şartlarının uçuşa uygun olduğu tespit edildi. 1’inci pilotun kararı ile uçuşa planlandığı şekilde 07.52’de Elazığ-Erciş-Tatvan rotasında başladı.

İntikal sırasında Muş bölgesinde olumsuz hava şartları ile karşılaşılmasını müteakip uçuş rotası değiştirilerek Bingöl istikametine uçuşa devam edildi. 09.23’te helikopter Bingöl’e indi.

TATVAN'A UÇUŞ

Tatvan bölgesindeki hava şartları takip edilerek, hava şartlarının iyileşmesi beklendi. Hava şartlarının uçuşa müsait olduğunun tespit edilmesi üzerine saat 13.55’te Tatvan’a intikal etmek üzere Bingöl’den kalkış yapıldı.

Uçuşun Tatvan yakınlarına kadar olan bölümü sorunsuz gerçekleştirildi. Ancak saat 14.25’te Muş ile son görüşme yapılmasının ardından 14.30’dan itibaren ani hava değişimi ile olumsuz hava şartlarıyla karşılaşıldı ve bulut içine girildi. Bunun üzerine pilotlar tarafından geri dönüş kararı verildi. Ancak saat 14.41’de kaza kırım meydana geldi.

MSB’den yapılan açıklamada, 14.40’ta Tatvan’a inmesi beklenen helikopterin tahmin edilen zamanda iniş yapmaması üzerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer kamu kurum/kuruluşlarının da katılımları ile arama-kurtarma faaliyetlerinin derhal başlatıldığı belirtildi.

Arama-kurtarma faaliyetleri sonucunda Tatvan merkezin 7 kilometre kuzeyinde bulunan Çekmece köyünün 1 kilometre kuzeyinde helikopterin enkazına ulaşıldı. 9 şehit ile 4 yaralı hastanelere kaldırıldı. 4 yaralı askerden 2’si de hastanede şehit oldu.

"KAZA HELİKOPTER KAYNAKLI DEĞİL"

Kazayla ilgili değerlendirmede helikopterden kaynaklanan bir neden olmadığı, bakımının mevzuata uygun olarak zamanında yapıldığı belirtildi. Helikoptere hava şartları dışında herhangi bir dış etkinin olmadığına dikkat çekildi. Uçuşun son aşamasında hava koşullarının ani değişimi sonucunda ortaya çıkan olumsuz hava şartları nedeniyle helikopterin bulut içinde kaldığı ve bir anda yer görüş şartlarının kaybedilmesi sonucu kazanın meydana geldiği anlatıldı.

Bugüne kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki Cougar helikopterleri ile 4 ayrı can kayıplı kaza meydana geldiği bu kazaların hiçbirinin nedeninin helikopter kaynaklı olmadığı vurgulandı.

Kaynak: DHA

son dakika son dakika haber