MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlamadan acı haber

Ankara

Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda patlama meydana geldi. MSB, patlama sonucunda 5 işçinin şehit olduğunu duyurdu. Ankara Valisi Vasip Şahin, patlamanın nedeninin ilk izlenime göre kimyasal tepkime olduğunu söyledi.

Ankara Elmadağ'daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda sabah saatlerinde çıkan yangının ardından patlama meydana geldi. 

MSB ACI HABERİ DUYURDU

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,  "Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." denildi. 

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, "10 Haziran 2023 günü saat 08.50 sıralarında Elmadağ ilçemizde faaliyet gösteren MKE Barutsan fabrikası içerisinde meydana gelen patlama ve 5 işçinin ölmesine ilişkin olayla ilgili olarak Elmadağ CBS tarafından derhal iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilmiş olup bizzat olay yerinde inceleme ve tespitlere başlamışlardır. Olayın adli boyutu tüm yönleriyle araştırılmakla, soruşturma titizlikle sürdürülmektedir" denildi. 

BAKAN GÜLER: PATLAMA MEYDANA GELENE KADAR KAMERA KAYITLARI MEVCUT

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlamaya ilişkin, "Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sınır hattında inceleme ve denetlemelerde bulunmak üzere beraberindeki Türk Silahlı Kuvvetleri komuta kademesiyle Hatay'a giden Bakan Güler, Elmadağ'daki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlama nedeniyle programını yarıda keserek Ankara'ya döndü.

Bakan Güler, patlamayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Bu sabah 08.37'de MKE A.Ş Elmadağ Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bir patlama meydana geldi. Maalesef 5 işçi kardeşimizi kaybettik. Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi. İşçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine başsağlığı diliyorum. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun."

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ: TEYAKKUZA GEÇİLDİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki elim patlamada şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Olayın gerçekleştiği ilk anından itibaren tüm kurumlarımız teyakkuza geçmiştir. İlk belirlemelere göre patlama kimyasal tepkimeden kaynaklanmıştır. Olayla ilgili adli ve idari soruşturmalar derhal başlatılmıştır" dedi. 

"PATLAMANIN NEDENİ İLK İZLENİME GÖRE KİMYASAL TEPKİME"

Ankara Valisi Vasip Şahin, "Saat 08:45 sıralarında MKE'ye bağlı Elmadağ fabrikamızda dinamik lokumu hazırlama bölümünde kimyasal tepkimeden bağlı olduğu ilk izlenime göre değerlendirilen bir patlama meydana geldi. Orada çalışan 5 işçimiz vefat etmiştir. Allah'tan rahmet diliyorum. Şu anda savcılarımız konuyu inceliyorlar. Gerek otopsi gerekse diğer teknik çalışmalar yürütülüyor. Detaylı açıklamayı daha teknik ve net bilgiler geldikten sonra paylaşacağız. Çalışanların tamamına ulaşıldı. 5 işçimiz göçük altındaydı" dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’nın Elmadağ ilçesinde faaliyet gösteren MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’ndaki patlama ile ilgili Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’i telefonla arayarak bilgi aldı. Görüşmede Cumhurbaşkanımız, patlamada şehit olan 5 işçinin yakınlarına başsağlığı diledi. Erdoğan, meydana gelen olaya ilişkin ilgili kurumlara tahkikat başlatılması talimatını da verdi.

BAKAN YERLİKAYA'DAN BAŞ SAĞLIĞI MESAJI

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Ankara Elmadağ’da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada maalesef 5 işçimiz şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Makamları âli olsun" dedi. 

ADALET BAKANI TUNÇ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikasında meydana gelen Patlamada şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Olayın aydınlatılması ile ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır" dedi. 

MHP LİDERİ BAHÇELİ: ACIMIZ, GERÇEKTEN DE BÜYÜKTÜR

MHP lideri Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından, "Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Kurumuna bağlı olan ve Ankara Elmadağ’da kurulu bulunan Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nın dinamit lokumu hazırlama bölümünde bugün meydana gelen müessif ve şiddetli patlamada maalesef beş işçimiz şehit düşmüştür. Acımız gerçekten de büyüktür.

Konuyla ilgili adli ve idari tahkikatın başlatılmasının yanı sıra, ilk etapta patlamanın kimyasal tepkimeden kaynaklandığı da açıklanmıştır. Bu vesileyle hayatlarını kaybeden işçilerimize Cenab-ı Allah’tan rahmetler niyaz ediyor, kederli ailelerine, mesai arkadaşlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum. Mekânları cennet olsun diyorum." ifadelerini paylaştı.

Kaynak: AA

MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası