Mısır'dan tek yanlı Doğu Akdeniz adımı: Diplomatik kaynaklardan tepki var

Gündem haberleri Mısır Doğu Akdeniz

Mısır'ın Doğu Akdeniz'de tek taraflı olarak belirlediği Libya’yla deniz yan sınırına ilişkin diplomatik kaynaklardan tepki var.

Son Dakika Haberi...Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre Mısır’ın 11 Aralık 2022 tarihinde 9 coğrafi koordinatla tek taraflı olarak belirlediği Libya’yla deniz yan sınırı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığına girmemektedir.

Aynı kaynaklar, sözkonusu deniz yan sınırının hangi sınırlandırma metoduyla belirlendiğinin, özel/ilgili coğrafi koşulların dikkate alınıp alınmadığının ve hakkaniyet ilkesine tümüyle riayet edilip edilmediğinin belli olmadığını vurgulamıştır. Kaynaklar ayrıca sözkonusu deniz yan sınırı çizgisi iki ülke ana karaları arasındaki ortay hattın batısında çizildiği için Libya’nın kıta sahanlığı haklarını ihlal ettiğini bildirmiştir. Nitekim Libya tarafı Mısır’ın yayınladığı bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle haklarının ihlal edildiği yönünde 16 Aralık 2022 tarihinde bir açıklamada bulunmuştur.

Sözkonusu sınır çizgisinin Libya ile Mısır arasında ikili bir müzakere neticesinde belirlenmediğine vurgu yapan diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin iki ülkenin sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak tespiti için Libya ve Mısır’ın biran evvel diyalog ve müzakere başlatmasını ve bu bağlamda, karşılıklı mutabakat temelinde, BM Şartı’nın 33. Maddesinde kayıtlı, Uluslararası Adalet Divanı dahil, barışçı yöntemlere başvurulmasını teşvik ettiklerini dile getirmiştir."

Kaynak: Haber Global TV

Mısır Doğu Akdeniz Libya