Meteoroloji uyardı! "Afrika tozu" geliyor, dışarı çıkmayın!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava durumu İstanbul
Meteoroloji uyardı! "Afrika tozu" geliyor, dışarı çıkmayın!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezi tarafından yapılan uyarıya göre yurdun birçok bölgesi, Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozunun etkisi altına girecek. Uzmanlar, astım ve KOAH hastalarını her zamankinden daha dikkatli olmaları ve dışarıda mutlaka maske takmaları konusunda uyarıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Analiz ve Tahmin Merkezi tarafından birçok kenti etkisi altına alması beklenen "Afrika tozu" ile ilgili uyarı şu şekilde:

Yapılan son değerlendirmelere göre 31 Mart 2022 Perşembe ve Cuma günleri Marmara, Ege, İç Anadolu'nun batısı ve Batı Karadeniz'de Kuzey Afrika kaynaklı toz taşınımı beklenmektedir. Halen Kuzey Afrika üzerinde bulunan alçak basınç merkezinin Avrupa üzerine hareketi ile birlikte ülkemizin batı kesimlerinde özellikle yüksek seviyelerde toz taşınımı görüleceği tahmin ediliyor.

31 Mart 2022 Perşembe ve 01.04.2022 Cuma günleri Doğu Anadolu'nun güney ve batısı ile Güneydoğu Anadolu'da hafif kuvvette, Suriye sınırına yakın kesimlerde orta kuvvette yüzey toz taşınımı beklenmektedir.

Toz taşınımı sebebiyle meydana gelebilecek görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimali olan yerlerde ise çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yayınlayacağı uyarı ve hava tahmin raporlarının dikkatle takip edilmesi önem arz etmektedir.

ANTALYA, MUĞLA, BURDUR, ISPARTA

Meteorolojiden yapılan açıklamaya göre, Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta’da 2 gün boyunca Kuzey Afrika’dan gelen ‘toz taşınımı’ etkili olacak.

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Antalya, Muğla, Burdur ve Isparta’da Kuzey Afrika’dan gelen ‘toz taşınımının’ 31 Mart Perşembe ile 1 Nisan Cuma gününe kadar etkili olacağını bildirdi. 

Meteoroloji vatandaşları, toz taşınımı nedeni ile oluşabilecek görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimalinin az olduğu yerlerde çamur yağışı gibi olabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.

MARDİN

Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi, Mardin’e toz taşınımı uyarısı yaptı.

Meteoroloji 15. Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezinden yapılan açıklamaya göre, “Yapılan son değerlendirmelere göre, bugün bölgemizin güneyinde Suriye sınırına yakın kesimlerde orta kuvvette yüzey toz taşınımı beklenmektedir. Toz taşınımı sebebiyle meydana gelebilecek görüş mesafesinde azalma, hava kalitesinde düşme, yağış ihtimali olan yerlerde ise çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınlayacağı uyarı ve hava tahmin raporlarının dikkatle takip edilmesi önem arz etmektedir” denildi.

UZMANLARDAN UYARI

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, bugün ve yarın gerçekleşeceği belirtilen çöl fırtınasına karşı vatandaşları uyardı.

Özellikle yurdun Batı kesimlerinde daha etkili hissedilmesi beklenen çöl tozlarına kronik rahatsızlığı olanların daha duyarlı olmasını isteyen Dr. Eren,

“Fırtına süresince astım ve KOAH gibi kronik solunum hastalığı olan kişilerin her zamankinden daha dikkatli olmalarını ve dışarı çıktıklarında mutlaka maske takmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

MASKE TAKMADAN DIŞARI ÇIKMAYIN

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyardığı ‘Kuzey Afrika’dan gelecek çöl tozu’ fırtınasının bugün başlayıp etkisinin 3 gün devam edeceğini kaydeden Bodrum Acıbadem Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Eren, “Ülkemizin özellikle Batı kesimlerini etkisi altına alması beklenen bu toz fırtınası nedeniyle başta astım ve KOAH gibi kronik solunum hastaları olan vatandaşlarımızın önümüzdeki 3 gün boyunca daha dikkatli olmalarını öneriyoruz. Zorunlu olmadıkça dışarıda fazla vakit geçirmesinler. Dışarı çıkanlar da mutlaka maskelerini taksınlar. Havada toz yoğunluğunda artış olması, özellikle astım ve KOAH gibi kronik hava yolu hastalığı olan ve çeşitli nedenlerle solunum sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkileyebilir” diyerek dikkatli olunmasını istedi.

 

Kaynak: İHA

meteoroloji haberleri son dakika hava durumu Meteoroloji son dakika haberleri İstanbul hava durumu Afrika tozu çöl tozu