Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor

Muğla Gündem haberleri son dakika

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangın devam ediyor. İçişleri Bakanı Soylu ise yangının sabotaj kaynaklı olup olmadığının araştırıldığını ifade etti. Savcılık ise soruşturma başlatıldığını duyurdu. Yangın kısmen kontrol altına alınmıştı, ancak rüzgarın şiddetlenmesiyle alevler yeniden güçlendi.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde  dün akşam saat 20.00 sıralarında başlayan orman yangınına müdahale sürüyor. Alevler öğleden sonra hızını artıran rüzgarın etkisiyle yeniden şiddetlendi.

İlerleyen alevler Hisarönü Mahallesi, Değirmenyanı mevki, Ahmediye Sokak'ta yerleşim yerlerini tehdit etmeye başladı. Tedbir amacıyla bölgedeki 20 evdeki, toplam 68 kişi ile büyük ve küçükbaş toplam 29 hayvan, 10 tavuk, 1 kedi ve 5 araç tahliye edildi.

ALEVLER KARAAĞAÇ TEPESİ'NDE YOĞUNLAŞTI

Alevler Bördübet mevki Karaağaç Tepesi bölgesinde yoğunlaştı. Havadan müdahale yoğun duman nedeniyle yarım saatlik kesintiye uğradı. Rüzgarın saatteki hızının 45 kilometreyi bulması kara ekiplerine de zor anlar yaşattı. Okluk Koyu'na doğru ilerleyen alevlerin önünün kesilmesi için ekiplerin çalışması sürüyor.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 1

20 HELİKOPTER VE 14 UÇAKLA MÜDAHALE

Yaklaşık 250 hektarlık bir alanda devam eden orman yangınına havadan 20 helikopter ve 14 uçak, karadan ise 688’i Orman personeli olmak üzere toplam Bin 480 personel katılıyor.  Uçak ve helikopterler sık sık yoğun dumanlık alanlara sorti yaparak yangının önünü kesmeye çalışıyor. Bölgeye Aydın, İzmir, Antalya, Denizli illerinden takviye ekipler sevk edilirken, bölgeye ulaşan ekipler karadan çalışmalarını sürdürüyor.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 2

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HELİKOPTERLE YANGIN BÖLGESİNDE

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemede bulundu.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 3

OGM: SONA YAKLAŞILDI

Orman Genel Müdürlüğü'nden (OGM), yapılan yazılı açıklamada, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Muğla ili Marmaris ilçesi Küfre Koyu mevkinde 20:02 saatinde ortaya çıkan orman yangınına saat 20:10 itibarı ile ilk müdahale yapıldı. İlk müdahalede 1 helikopter, 40 arazöz, 7 dozer, 160 personel yer aldı. Şu an itibariyle 688 OGM personeli olmak üzere toplam 1494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 363 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 39 iş makinesi görev yapıyor. Ayrıca sabah gün aydınlanması ile birlikte 20 helikopter ve 14 uçak yangına müdahale etmeye başladı. Bölgede rüzgar 30 kilometre/saat, sıcaklık 30 derece ve nem yüzde 42 oranındadır. 200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Orman ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı" denildi. 

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 4

BAKAN KİRİŞCİ'DEN YENİ AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'teki orman yangını ile yürütülen mücadele çalışmasını bölgeden takip etmeyi sürdürüyor. Yangında 15 saatin geride kaldığını, mücadelenin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Kirişci, şunları ifade etti:

"İnşallah bugünkü beklentimiz, tabii ki şu anda bir miktar rüzgar da var, rüzgarın mutlaka olumsuz bir etkisi olacak ama en azından rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha pozitif, olumlu durumdayız. Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Belki biraz erken olabilir, biraz ihtiyatlı olarak bunu ifade etmeliyiz ama büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz. Ama tabii bu neticede yangın ve de esintiyle bir yerden başka bir yere sıçraması, söz konusu olabilir."

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 5

SOYLU: SABOTAJ MI, YOKSA DOĞAL NEDEN Mİ BUNLAR DEĞERLENDİRİYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yangının çıkış nedeniyle ilgili olarak, "Hem emniyetimizle hem de jandarmayla Sayın Bakanımız geldikten sonra değerlendirme yaptık. Hem ormandaki arkadaşlarımız hem jandarma ve emniyetteki arkadaşlarımız değerlendirmelerini yapıyorlar. Sabotaj mı, yoksa doğal neden mi bunlar değerlendiriyor" diye konuştu.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 6

AK PARTİ SÖZCÜSÜ'NDEN PROVOKASYON UYARISI

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter'dan yaptığı paylaşımlarla provokasyonlara karşı uyardı:

"Geçmiş olsun Marmaris. Devletimiz tüm varlığıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Yangına dakikalar içinde müdahale edilmeye başlandı. Vatandaşlarımızın sadece resmi açıklamaları takip etmesi önemlidir. Yalan haber yayan ve provokasyon amaçlı açıklamaların hiçbir şekilde dikkate alınmaması gerekir. Yangına karadan ve havadan tüm imkanlarla müdahale eden ekiplerimizin fedakarca çalışmalarına teşekkür ediyoruz. Tecrübeli ekiplerimizin insanüstü gayretle çalışmaları her türlü takdiri hak etmektedir."

MARMARİS BELEDİYE BAŞKANI MEHMET OKTAY: YERLEŞİM YERLERİYLE İLGİLİ TEHDİT YOK

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay Haber Global ekranlarında yangına ilişkin şunları söyledi:

Zor bir gece geçirdik. Sabah saat 6'ya doğru havadan müdahale başladı. 4 helikopter ve 1 yangın söndürme uçağı havadan müdahale ediyor. Karadan da müdahalemiz sürüyor. Gün içinde kontrol altına alınacağını düşünüyoruz. Yerleşim yerleriyle ilgili bir tehdit yok. Tedbir amaçlı tahliye etmiştik. Sevindirici olan ise yangında can ve mal kaybı olmadığı.

YANGIN NEDEN KAYNAKLANDI?

Yangının çıkışıyla ilgili şüpheler elbette var. Çıkış noktası Yedi Adalar mevkiinde karadan müdahalenin oldukça zor olduğu bir nokta.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 7

YANGINA SORUŞTURMA

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Nadir Yağcı, Marmaris ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Başsavcı Yağcı'nın yaptığı yazılı açıklamada, Marmaris ilçesi Amazon Koyu Bördübet mevkiindeki ormanlık alanda 21 Haziran tarihinde saat 20.00 sıralarında başlayan ve yaklaşık 300-400 hektarlık kızılçam ormanının zarar gördüğü yangınla ilgili olarak mülhakatımız Marmaris Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal soruşturma başlatılmış olup soruşturma tüm yönleriyle titizlikle yürütülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

YANGINDA ÖLÜ VE YARALI VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Yangınla mücadele sırasında, şu ana dek herhangi bir yaralanma olayı, belirgin sağlık problemi yaşanmadı. 115 sağlık personelimiz; 17 ambulans, 15 UMKE timi, 1 Motorize Ambulans ve 1 Mobil Komuta Aracı ile görev başında. Hepimiz, yüreklere su serpecek haberi bekliyoruz." ifadelerin kullandı.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 9

CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU BÖLGEDE

Kılıçdaroğlu, Marmaris'te orman yangınının etkili olduğu bölgeye geçerek yangına yakın konumda bulunan ve geçen yılki yangının yaşandığı Armutalan Mahallesi'nde Muğla Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı yetkililerinden bilgi aldı.

Burada gazetecilere açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Akdeniz havzasının orman yangını konusunda iklim değişikliği nedeniyle duyarlı bir bölge olduğunu, burada yangın olacağının bilindiğini belirterek, geçen yıl yaşanan yangınlar sonrası hükümete tedbir alınması çağrısında bulunduklarını kaydetti.

Önlem alınacağının, ihale açıldığının söylendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"İhale açacaksanız zamanında açın. Efendim ne olacakmış, 2 Temmuz'dan sonra uçaklar gelecekmiş. Gece görüşü olan helikopter 2 Temmuz'dan sonra. Yani 2 Temmuz'a kadar biz ormanların yanmasını seyredecek miyiz ? Nasıl bir yönetimdir, nasıl bir anlayıştır, nasıl bir öngörüdür anlamış değilim. Buraya özellikle geldim. Bir yönetimin beceriksizliğini bütün dünya görsün diye geldim. Yahu ağaca da mı acımıyorsunuz, oradaki kurda, kuşa, kaplumbağalara, karıncalara da mı acımıyorsunuz? Neden önlem almadınız?"

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 10

İhalenin hangi gerekçeyle bitirilmediğini sorguladıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"5'li çeteye gelince 10 dakikada ihale biter. Dünyanın parasını verirler, 'ihale bitmiştir' derler. Yahu kardeşim bu ihale hangi gerekçeyle bitmiyor. Gece görüş sistemi yok. Kardeşim paranız yoksa çıkın deyin. Verin görevi bize, biz yapalım. Açarız bir kampanya, gece görüşü olan uçağı da helikopteri de getiririz buraya. Ne yaptığını bilmeyen bir yönetim var. Milletin başına bela oldular. Bir an önce gitsinler. Keyif çatıyorlar. Üzülüyorum. Getirsinler sandığı 'biz yönetemiyoruz, beceremiyoruz' desinler. Bu ülke insan gibi yönetilsin, kendi çıkarları, ormanları, ağaçları, insanları korunsun artık ya. Yeter artık yani. Bıçak kemiğe dayandı. Yazık, günahtır. Şu manzarayı görüyorsunuz. Emin olun bir süre sonra bunlar kabahati rüzgarda bulacaklar. Kendilerinde bile değil. 'Efendim biz söndürecektik rüzgar esti' diyecekler. Bu konuda da maharetliler."

Kılıçdaroğlu'na CHP genel başkan yardımcıları Seyit Torun, Ali Öztunç, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve partililer eşlik etti.

 

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 11

ALEVLERİN TEHDİT ETTİĞİ YANGI  KRİZ MERKEZİ BOŞALTILIYOR

Dün akşam saatlerinde Bördübet mevkiinde başlayan orman yangını rüzgarın da etkisi ile ilerlemeye devam ediyor. Havadan ve karadan tüm ekiplerin müdahalesine rağmen bölgedeki şiddetli rüzgar söndürme çalışmalarını olumsuz etkiliyor. Marmaris yangınının yönetildiği kriz merkezini, yaklaşan alevler nedeniyle tedbir amacıyla boşaltma işlemi başlatıldı. Kriz merkezi alanında bulunan iş makineleri, araçlar ve helikopter başka bölgelere kaydırılmaya başlandı.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 12

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Emniyet Genel Müdürlüğü, Marmaris'teki yangına ilişkin suç unsuru taşıyan paylaşımlar yapan kişiler hakkında işlem başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada, "Muğla'nın Marmaris ilçesinde meydana gelen orman yangını ile ilgili sosyal medya platformlarında, suç unsuru içerikli paylaşımda bulunan hesapların yöneticisi/kullanıcısı tespit edilerek işlemlere başlanılmıştır." ifadelerine yer verildi.

 "VATANDAŞLARIN MADDİ ZAİYATI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangının yerleşim yerlerini tehdit ettiği Değirmenyanı mevkiindeki çalışmaları takip etti. Alevlerin arasından kurtarılan 'Tarçın' isimli köpeği kucağına alıp seven Bakan Kirişci, bölge hakıyla da sohbet edip taleplerini dinledi.

Yangınla alakalı son durumu da aktaran Kirişci, "Yangının dünkü seyrini ifade etmiştik. Bugün gün içerisinde oldukça iyi gidiyordu, ancak belli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak olumsuzluklar var, inşallah oralar da kontrol altına alınacak. Hem hava hem de kara araçlarmız çok şükür iyi düzeyde, tek bir ağacımız tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz. Şu ana kadar vatandaşımızın herhangi bir maddi zaiyatı yok, tahliye konusunda zamanında alınan önlemlerimiz vardı" dedi. 

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 13

ALEVLER DEĞİRMENYANI'NA ULAŞTI

Geçen yıl 27 Temmuz’da çıkan orman yangınında bir kısmı alevlerden etkilenen Değirmenyanı Mahallesi'nin bu defa tam tersi bölgesinde alevler yükselmeye başladı. 

Tedbir amaçlı boşaltılan kriz merkezi ile yanan saha arasında çok az bir mesafe kalırken, alevlerin mahalleye tehdidi devam ediyor. Yangın kriz merkezindeki araç ve iş makineleri tamamen boşaltılırken, alevlerin alt bölümlere ilerlemesi durumunda Marmaris-Datça karayolu da ulaşıma kapatılması bekleniyor.

Marmaris alev alev! Yangın rüzgarın şiddetiyle yayılıyor - Resim : 14

 AYDIN'DAN DESTEK EKİP SİRENLER EŞLİĞİNDE YOLA ÇIKTI

Muğla’nın Marmaris ilçesinde başlayan ve rüzgarın şiddeti ile büyüyen orman yangınında söndürme çalışmaları aralıksız devam ederken Aydın Büyükşehir Belediyesi de itfaiye ekiplerini desteğe gönderdi. Rüzgarın hızı yangını olumsuz yönde etkilerken, büyüyen yangına müdahale için Aydın Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na ait 4 adet arazöz, 3 adet iş makinesi ve 1 adet öncü araç sirenler eşliğinde Aydın’dan Muğla’ya doğru hareket etti.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Marmaris'te çıkan orman yangınıyla mücadele eden itfaiye ekiplerimize destek olmak amacıyla bugün de 4 arazöz, 3 iş makinesi ve 1 öncü aracımız yola çıktı. Marmaris halkının yanındayız, geçmiş olsun” ifadeleri yer aldı.

EMNİYET TEŞKİLATINDAN YANGINA TOMALI DESTEK

Emniyet Genel Müdürlüğü, Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangını söndürme çalışmalarına, toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ile destek veriyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre, Marmaris'in Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisindeki ormanlık alanda çıkan yangın sonrası emniyet teşkilatına ait TOMA'lar da devreye girdi.

Muğla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yangına müdahale etmesi için, 5 TOMA,103 araç ve 280 kişilik personel görevlendirildi.

Ayrıca, çalışmalara, Afyon ve Denizli'den 1, İzmir'den 5, Manisa'dan 2, Aydın'dan 3 olmak üzere toplam 12 TOMA ile 24 kişilik personel destek veriyor.

 

 

Kaynak: İHA

muğla Marmaris orman yangını son dakika