Son dakika! Malatya'da 5.2 büyüklüğünde deprem

Gündem haberleri Son depremler

AFAD'ın verilerine göre, Malatya'da merkez üssü Pütürge ilçesi olan 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Saat 18.37'de 4,1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi.

Son dakika haberi... AFAD, saat 17.02'de merkez üssü Malatya'nın Pütürge ilçesi olan 5,2 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Deprem yerin 6.72 kilometre derinliğinde kaydedildi. Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğünü 5.2 olarak açıkladı. Deprem, Pütürge’nin yanı sıra çevre ilçelerle kent merkezinde de hissedildi. Bu depremin ardından saat 17:22'de 3 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi. Yine aynı yerde, saat 18.37'de 4,1 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. 

BAKAN KURUM'DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen depreme ilişkin Twitter'daki hesabından açıklama yaptı. Bakan Kurum, "Malatya'nın Pütürge ilçesinde meydana gelen 5,2 büyüklüğünde deprem nedeniyle vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İl Müdürlüğü ekiplerimizi incelemelerini yapmak üzere bölgeye sevk ettik. Süreci yakından takip ediyoruz. Malatya'mıza ve ülkemize geçmiş olsun" dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, "Çok şükür şu ana kadar herhangi bir can kaybı veya yaralanma yönünde bir duyum almadık. Sadece bir mahallemizden bir evde hasar oluştuğuna yönelik jandarmadan bilgi geldi" dedi. 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, "Bölgeden aldığımız bilgilerden şu ana kadar bize intikal eden olumsuzluk olmadığı şeklinde. İlgili arkadaşlarımız, bölge ile temas halindeler. Şu ana kadar can ve mal kaybı noktasında bize herhangi bir bilgi ulaşmamıştır" dedi. 

"ÜÇYAKA'DA HASARLI EVLER VAR"

Pütürge Üçyaka Muhtarı Selahattin Sevim, bölgede hasarlı evleri olduğunu söyledi. Sevim, "Can kaybımız yok ama, daha önceki depremlerde ağır hasarlı evlerimiz vardı. O evlerde yeni yıkımlar olmuş ama çok şükür can kaybımız yok" dedi. 

"ORADA KIRILMAMIŞ FAYLAR VAR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depreme ilişkin değerlendirmesinde, "Deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşti. Elazığ depreminin oluştuğu fayla ilgili bir deprem. O açıdan bir anlam ifade edebilir. Orada zamanı gelen kırılmamış faylar var, o anlamda jeolojik anlamda önemli bir deprem" dedi. 

Prof. Dr. Okan Tüysüz, depreme ilişkin Haber Global'deki değerlendirmelerinde şunları söyledi:

"Türkiye'de 500 diri fay var. Diri fay demek, deprem üretme potansiyeli olan fay anlamına geliyor. 2020'de Elazığ'da önemli bir deprem meydana geldi. Ciddi hasar yarattı. Diri fay üzerindeki il ve ilçelerde tehlike olduğunu, bir kısmının potansiyeli olduğunu belirten raporlar hazırladık. Bunları ilgili kurumlara gönderdik ama maalesef bizim deprem politikamızda yara sarma vardır. Bu konuda da çok iyi olduğumuzu söyleyebilirim ancak önemli olan deprem öncesinde tedbirleri almaktır. Hasarlı yapıları bir an önce ya boşatmak, ya düşürmek, yapılara girmemek gerekir."

PROF. ŞERİF BARIŞ: RİSK VAR, ÖNLEM ALMAMIZ GEREKİYOR

Prof. Dr. Şerif Barış, Malatya'daki depreme ilişkin, Haber Global'de değerlendirmelerde bulundu. Barış, "5.2'de bile insanlar dışarı çıkıyor. Bu depremleri, doğru davranışla, panik olmadan atlatmaları gerekiyor. Bu bir kültür, bir bilinç. Herkesin yapması gerekenler var" dedi. 

Barış, "Depremlerin bir önceki Elazığ'dan sonra belirli bir gerilme, kuzeydoğu, güneybatı uçlarına aktarılıyor ama yer kabuğundaki gerilmeleri doğrudan ölçemiyoruz, riski artırıyor ama kesin hesaplamak mümkün değil. Ben riskin olduğunu söylüyorum. Bizim hazırlık yapmamız lazım" ifadelerini kullandı. 

SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: Haber Global TV

AFAD Kandilli son depremler