Macaristan Cumhurbaşkanı Novak, Türkiye'de! Cumhurbaşkanı Erdoğan: TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda her türlü desteğe hazırız

Gündem haberleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Macaristan

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Novak ile ortak basın açıklaması yaptı. "TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda Azerbaycan ile her türlü desteğe hazırız" açıklamasında bulunan Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacmi hedefinin 6 milyar dolar olduğunu da bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak ile ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, "TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda Azerbaycan ile her türlü desteğe hazırız" dedi.

Öte yandan, Erdoğan, basın açıklamasında, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın sonlandırılabilmesi için diyalogların devam ettiğini de belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan ile ticaret hacmi hedefinin 6 milyar dolar olduğunu da belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

-Macar arama kurtarma ekipleri depremin hemen ardından ülkemize intikal etti, özverili çalışmalarında 35 vatandaşımızı enkazdan yaralı olarak kurtardılar. Depremdeki destek ve yardımları için teşekkür ediyorum.

-Macaristan Cumhurbaşkanı ve heyetini Ankara'da misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı stratejik ortağımız ve Macaristan'ın deprem felaketinin ardından dayanışmasını göstermek ve ikili iş birliğimizi ele almak üzere bu ziyareti gerçekleştirdiler.

-Macaristan hükümetiyle dost Macar halkına destekleri ve yardımları için teşekkür ediyorum. 35 vatandaşımızı enkazdan yaralı olarak kurtardılar. Macar dostlarımız 99 Gölcük depreminde de yardımımıza koştu.

-Bu zorlu mücadelemizde bizlere omuz veren tüm Macar dostlarımıza şükranlarımı bildiriyorum. Ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene 3 buçuk milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolarlık müşterek hedefimizi yakalamak amacıyla atılacak adımları değerlendirdik. Rusya - Ukrayna savaşı şüphesiz gündemimizdeki yerini aldı. Diyaloğun tesis edilmesi için büyük çaba sarf ediyor diplomatik girişimlerimizi kararlılıkla yürütüyoruz.

-Şu an itibarıyla TANAP'tan Macaristan'a doğal gaz verilmesi konusunda Azerbaycan ile her türlü desteğe vermeye hazırız.  Bu konuda da biz kararlılıkla hedefimize yürüyoruz. Macaristan'ın Türkiye-AB ilişkilerindeki olumlu gündemin ilerletilmesine matuf desteğini artırarak sürdürmesini bekliyoruz.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

-İlk defa Cumhurbaşkanı olarak görüşüyorum. Bugünkü görüşmemizde çok derinden sarsıcı depremle ilgili video izledik. Kalbimiz sarsılmış olarak izledik. Biz dostlarımızın yanındaydık. Çok acı ve bundan sonra da Türkiye'ye yardımcı olmak için elimizden geleni yapacağız. Ne kadar büyük bir yıkım olduğunu anlayabiliriz. Buraya gelen Macar ekipleriyle gurur duyuyoruz. Onlardan bazıları bizimle beraber geldi. Kendi hayatlarını riske ederek çalıştılar. Bir yılı aşkın süredir Ukrayna'dan gelen mültecilere yardımcı oluyoruz. Bundan sonra da bizlere güvenebileceğinizi ifade etmek istiyorum.

-Bizim için savaşın konusu çok önemli. Zira komşu ülkeyiz Ukrayna ile doğrudan etkileniyoruz. Putin'in saldırganlığını kınıyoruz. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Bir an evvel ateşkes yapılmasını istiyoruz.

-Sayın Cumhurbaşkanı'nın arabulucu çalışmalarını takdir ediyoruz. Tahıl koridoru konusunda olsun. Tarafların bir an evvel masaya oturmalarını arzu ediyoruz. Barışın yanındayız. Rusya'nın Ukrayna alanından birliklerini çekmesini ve barış anlaşması yapılmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin rolünü takdirle karşılıyoruz, anahtar konumda. Finlandiya'nın katılımını onayladım. Enerji konusunda iş birliğinden bahsettik.

-Türkiye, Macaristan'a enerji güvenliği konusunda yardımcı olmaktadır. Türk Akım'ına ihtiyacımız var. Desteğiniz için teşekkür etmek istiyoruz.

SORU-CEVAP: UKRAYNA RUSYA SAVAŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan:

-Ukrayna - Rusya arasındaki maalesef bu arzu edilmeyen savaşta bizler her iki tarafla da konuşmalarımızı hassasiyetle sürdürdük. Görüşmeleri sürekli sürdürdük. Son olarak malum tahıl koridoru konusundaki verdiğimiz mücadelede bazı hassasiyetler dikkate alınmıyor.

-Örneğin, Karadeniz tahıl koridorundan gelen tahılların yüzde 44'ü Avrupa'ya gidiyor, bu, tabii  Putin'i rahatsız ediyor. Sayın Putin'in arzusu en az gelişmiş ülkeler Afrika ülkelerine gönderelim. Afrika ülkelerine biz bu tahıl koridorundan gelenleri una çevirmek suretiyle onun planlamasını ilgili bakanlığımız yapar gönderelim. Bu mutabakatımız devam ediyor.

-Ukrayna - Rusya arasında bir önce masada barışı getirelim. Görüşmelerimiz yine devam ediyor. İstanbul Sözleşmesi vardı onu ikinci defa tekrar açalım istiyoruz.

Novak-Erdoğan

Novak-Erdoğan

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanı erdoğan