Danıştay, İstanbul Sözleşmesi davasını görüştü, yazılı açıklama yapılacak

Danıştay Recep Tayyip Erdoğan İstanbul

Danıştay 10. Daire Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı görüştü. Daire kararını usulen daha sonra yazılı olarak açıklayacak. Danıştay Savcılığı'nın sözleşmeden çekilme kararının iptalini istediği öğrenildi.

Türkiye, 20 Mart 2021 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldığını duyurmuştu.

Bu karar üzerine çok sayıda kadın örgütü, sivil toplum kuruluşu yürütmenin durdurulması ve kararın iptali için Danıştay’da dava açtı.

Kararının iptali istemiyle açılan dava Danıştay Konferans Salonu'nunda görüldü. Konferans salonu, kadın avukatlarla dolarken, TBB Başkanı Erinç Sağkan da avukat cübbesi giyerek davacı tarafında yer aldı. 550 kişilik salon tamamen doldu.

Davaya Yılmaz Akçil başkanlığındaki beş kişilik Danıştay 10. Daire Heyeti bakıyor. Başkan Akçil, duruşma başında “Danıştay tarihinde bir ilk. Bu kadar kalabalık bir duruşma ilk kez yapıyoruz." dedi. 

SAVCI KARARNAMENİN İPTALİNİ İSTEDİ, KARAR YAZILI AÇIKLANACAK

Danıştay 10. Daire Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çekilmesinin iptali istemiyle açılan davayı görüştü. Daire kararını usulen daha sonra yazılı olarak açıklayacak. Gelen son dakika bilgisine göre, savcı kararnamenin iptalini istedi.

Mevzuata göre, Danıştay'ın kararı 1 aya kadar açıklaması gerekiyor. Sonrasında 7 günlük itiraz süreci var.

DIŞARIDA KALAN KADINLARA MÜDAHELE 

Öte yandan kapasite yetersizliği nedeniyle duruşma salonuna alınmayan ve dışarda bekletilen kadınlara polis müdahale etti. Kadınlara müdahale haberinin salona gelmesiyle avukatlar tepki gösterdi ve kadınların salona alınmasını istedi. Mahkeme heyeti, dışarda bulunan kadınların salona alınmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda devletlere sorumluluklar yükleyen "Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi" Avrupa Konseyi'ne üye ülkeler tarafından 11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul'da imzalanmıştı. Türkiye, bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmuştu. Sözleşmeye ilişkin kanun, 24 Kasım 2011'de TBMM'de kabul edilmiş, Bakanlar Kurulu tarafından da 10 Şubat 2012 tarihinde onaylanmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Mart 2021 tarihinde imzaladığı ve bir gün sonra Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı çekilmiş oldu. 

Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle 200'ün üzerinde dava açıldı. Danıştay ilk olarak yürütmeyi durdurma talebini görüştü. 2 üyenin muhalefet şerhine karşın 3 üye, yürütmenin durdurulması talebini reddetmişti.

İtirazı değerlendiren Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu ise 5 üyenin muhalefet şerhine karşılık 8 üyenin oyuyla 10. Daire'nin kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetmişti. Kararın gerekçesinde, Anayasa'ya göre yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanı'nda olduğu, milletlerarası antlaşmaları sona erdirilmesinin de yürütme yetkisine ilişkin olduğu belirtilmişti. 

Kaynak: Haber Global TV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İstanbul Sözleşmesi Danıştay