Son dakika Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: PKK ile YPG arasında fark olmadığını ifade ettik

İbrahim Kalın

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'ye gelen İsveç ve Finlandiya heyetleriyle NATO üyelik başvuruları hakkındaki görüşmelerin sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu. Sözcü Kalın, "PKK ile YPG arasında fark olmadığını ifade ettik" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'ye gelen İsveç ve Finlandiya heyetleriyle NATO üyelik başvuruları hakkındaki görüşmelerin sona ermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Kalın'ın açıklamalarından önemli satır başları şu şekilde:

Finlandiya ve İsveç'in başvuruları önemli bir dönüm noktası. İsveç'in başvurusu önemli bir kırılma noktası.

Türkiye, ittifakın temel prensipleri içerisinde çok önemli katkılar sunmuştur. 

70 yıl boyunca üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmiştir.

Teröre karşı kararlılıkla bizim mücadele etmemiz de NATO'nun önceliklerindendir. Türkiye'nin güvenlik kaygıları, terör örgütleri PKK, YPG ve PYD gibi terör örgütlerinin şu andaki üyelik başvurusunda bulunan ülkelerdeki mevcudiyetindedir. Hiçbiri bizim için ayrı değildir. Terör örgütleriyle mücadele etmeyi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ettik.

İsveç ve Finlandiya'dan toplam 40 iade talebimiz oldu. 

ABD yöneticilerinin Obama döneminden beri PKK ve YPG'nin ayrı örgüt olduğu ifadesi ve argümanları da bizim açımızdan hükümsüz olduğunu ifade ettik.

Savunma Sanayii yaptırımlarının kaldırılmasını istedik. YPG ve PYD'yi aklamak için raporların hasır altı edilmesinin bizim için kabul edilemez olduğunu ifade ettik.

Türkiye'nin güvenlik kaygıları somut adımlarla belirli bir takvimle karşılanmadığı takdirde sürecin işlenmeyeceğini söyledik.

Bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunun altını çizdik.

1999 senesinde NATO üyelik sürecinde bir temel kurallar manzumesi açıklamıştı. Bu yıldan beri de üye olan üyelerin tamamı bu prosedüre tabii olmak kaydıyla üye oldular. 

Bir konu üzerinde odaklanmak yerine temel çerçevenin oturtulmasına odaklandık. 

Bu toplantıdan bir müzakere metni çıkmadı.

Biz bir kere çerçevenin açık ve net anlaşılması için bu mesajın verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bize yapacakları dönüşe göre nasıl ilerleyeceğimizi kararlaştıracağız. 

NATO liderler zirvesi yapılacak. 

Müttefiklerin birbirlerine ambargo uygulamasını doğru bulmuyoruz. 

Savunma Sanayii yaptırımlarına dair olumlu bir işaret gördük. 

Öncelikle NATO bir güvenlik ittifakıdır. Merkezinde temelinde güvenliğin olduğu bir ittifaktır. Bunun en temel konusu üye olacak ülkelerin  güvenlik kaygılarını eşit ve adil bir şekilde karşılanmasıdır. 

Bu ilk toplantı olduğu için temel çerçevenin doğru oturtulması üzerine odaklandık. Önümüzdeki günlerde görüşmeler ve istişareler devam edecek. NATO zirvesine kadar 'şu  konuyu yetiştirelim' gibi zaman baskısı altında olmadığımızı ifade etmeliyim.

Beklentimiz kural ve prosedürlerin uygulanmasıdır. Oldu bittiyle aceleye getirerek özellikle Türkiye'nin güvenlik endişelerinin giderilmediği taktirde sürecin ilerleyemeyeceğini ifade ettik. Muhataplarımız süreçle ilgili notlarını aldılar. Liderlerine arz edecekler. Bizim temaslarımız devam edecek. Önümüzdeki günlerde kendilerinin bu taleplerimize karşı nasıl cevap vereceklerini gördükten sonra bunu sürdürmeye devam edeceğiz.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

cumhurbaşkanlığı Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın Finlandiya İsveç NATO haberleri