Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a net mesaj: Şaka yapmıyorum, sonu felaketle bitebilir

Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Seferihisar'da gerçekleştirilen Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini izledi. Erdoğan, tatbikatın ardından konuşmasında Yunanistan'a gayriaskeri statüdeki adalarla ilgili mesaj vererek, "Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Seferihisar'da Efes-2022 Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerini izledi. 

Tatbikatı Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanının yanı sıra, MHP lideri Devlet Bahçeli ve diğer ülkelerden seçkin gözlemciler takip etti. 

Erdoğan, tatbikat sonrası açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: "Efes 2022 Tatbikatı'nın son günü vesilesiyle sizlerle birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum. 37 ülkeden 10 bin askeri personelin katılımıyla icra edilen tatbikata katkı veren herkese teşekkür ediyorum. 

Savunma sanayiinde sahip olduğumuz her türlü imkan ve kabiliyeti, dostlarımızla ve müttefiklerimizle paylaşmaktan memnuniyet duyan bir ülkeyiz. Türkiye, terör örgütleriyle ve düzensiz göçle mücadele gibi dünyanın en kritik sınamalarını başarıyla vermeye devam ediyor. Bunun yanında her yerde barışın, istikrarın tesisi konusunda kimsenin inkar edemeyeceği gayretler sarf ediyoruz. İnsani yardımlar konusunda da, burası çok çok önemli, milli gelirimize oranla dünyada ilk sırada yer alıyoruz. TSK'mız özel bir yere sahiptir. Kahraman ordumuz, sınır güvenliğimizden harekatlarımıza, terörle mücadeleden, uluslararası görevlere kadar her alanda başarılarla göğsümüzü kabartıyor. Suriye'de herkesin yol açtığı tehdide dikkat çektiği ancak sahaya girip mücadeleye yanaşmadığı DEAŞ'a karşı ilk ve tek harekatı biz gerçekleştirdik.

SURİYE'YE YENİ HAREKAT MESAJI

Sınırlarımızı koruma kararlarımızı adım adım hayata geçiriyoruz. Komşularımızın da huzuruna katkıda bulunuyor. Ülkemizin sınırları dibinde terör koridorları kurulmasına asla izin vermeyeceğimizi, bunun için güvenlik hattımızın eksik kısımlarını mutlaka tamamlayacağımızı burada bir kez daha ifade etmek istiyorum. Hiçbir dostumuzun da buna karşı çıkmayacağını umut ediyoruz. Dostlarımızdan, müttefiklerimizden bu konudaki meşru endişelerimizi anlamalarını beklemek en tabii hakkımızdır. 

ERDOĞAN'DAN YUNANİSTAN'A: ŞAKA YAPMIYORUM

Bazı Yunan siyasetçiler dünyada eşi benzeri görülmemiş bir pervasızlıkla gerçeklikten uzak, akla mantığa aykırı söz ve eylemlerle gündem olmaya çalışıyorlar. Bu konuların iç politikaya yönelik şımarıklıkları kaldırmayacak kadar hassas olduğu ve ağır sonuçlara neden olabilecek sayısız örneği önümüzde durmaktadır. Asla güçlerinin yetmeyeceği hayallerle heba edenler tarih önünde bunun hesabını verecektir. Bu vesileyle bir kez daha Yunanistan'ı gayriaskeri statüdeki adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyoruz. Şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Bu millet kararlıdır, bu millet bir şeyi söylerse ardını da takip eder.

"SONU FELAKETLE BİTEBİLECEK BİR ÇABANIN ÖTESİNDE ANLAMA SAHİP DEĞİL"

Meis Adası için 40 bin kilometrelik deniz yetki alanı talep etmenin anlamını uluslararası camianın takdirine bırakıyoruz. Gayriaskeri statüdeki adaların tatbikatlara dahil edilmesi, sonu felaketle bitebilecek bir çabanın ötesinde anlama sahip değildir. Miçotakis herhalde adalara turistik çıkarma yapıyor. Yunanistan'ı aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz, kendine gel. Türkiye, Ege'deki haklarından vazgeçmez. Türkiye yetkileri gerektiğinde kullanmaktan geri kalmayacaktır. 

"KARDEŞ AZERBAYCAN'LA İŞBİRLİĞİ İÇİNDEYİZ"

(Karabağ savaşı) Türkiye olarak iki devlet tek millet anlayışıyla her türlü desteği verdik. Azerbaycan ordusunun modernizasyonu, eğitimi, mayın arama ve imha konusunda da kardeşlerimizle yakın işbirliği içindeyiz. 

BAKAN AKAR'DAN TATBİKAT SONRASI AÇIKLAMALAR VE YUNANİSTAN'A MESAJ

Bakan Akar, tatbikatın ardından açıklamalarda bulundu. Akar'ın açıklamaları: "Kahraman ordumuz başta Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost ve kardeş ülkelerin haklı davalarında da yanlarında olmaktadır.

Bu dönemde Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanması, hububatın nakliyesi dahil, sarf ettiğiniz gayretler tüm dünyanın takdirini toplamaktadır. Yunanistan ise provokatif eylem ve söylemleriyle saldırgan politikalarına devam etmektedir. Uluslararası hukuka aykırı iddialarını maalesef tarihten ders almadan ısrarla sürdürmektedir. Yunanistan, Türkiye Cumhuriyeti'ni utanmadan yayılmacılıkla suçlamaktadır. Bu bir ikiyüzlülüktür. Yunanistan'ın silahlanma ve bazı ittifak çabaları ise beyhudedir. Biz diyalog çağrımızı sürdürüyor, barış elimizi uzatıyoruz. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok.

"TSK, MİLLETİNİN EMRİNDE, GÖREVİNİN BAŞINDADIR"

NATO bir güvenlik örgütüdür ve en büyük mücadele alanlarından biri terörizmdir. Türkiye, terörizm ile Avrupa arasındaki son engeldir. TSK, milli, manevi ve mesleki değerleri ile, aklın ve bilimin ışığında milletinin emrinde, görevinin başındadır. Bundan kimsenin şüphesi olmasın."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a net mesaj: Şaka yapmıyorum, sonu felaketle bitebilir - Resim : 1

ÖMER ÇELİK: BİR GECE ANSIZIN GELEBİLİRİZ

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in sosyal medyadan paylaşımı da dikkat çekti. Tatbikattan kareler paylaşan Çelik, "Bir gece ansızın gelebiliriz" dedi.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en büyük planlı tatbikatı olan Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı’nın gece safhası, dün gece saatlerinde başarıyla tamamlanmıştı. Bugün ise sabah saatlerinde gündüz safhası icra edilmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yunanistan'a net mesaj: Şaka yapmıyorum, sonu felaketle bitebilir - Resim : 3

GÜNDÜZ KISMI KARA BOMBARDIMANIYLA BAŞLADI

37 ülkeden bini aşkın yabancı personelin ve TSK unsurlarıyla birlikte 10 bin personelin katıldığı tatbikatın gündüz safhası, senaryo gereği Heybeliada ve Büyükada korvetlerinden yapılan kara bombardımanıyla başladı. Amfibi Harekatı Destekleyen Ateşler Çerçevesinde Topçu ve Havan Atışları yapıldı. Gece başlayan hücum harekatına devam edilirken, Top/obüs ve komuta kontrol araçları havadan taşındı. Ardından inme ve havabaşı genişletilirken, yaralı personel helikopterle seyyar sahra hastanesine tahliye edildi. Daha sonra Amfibi Hücum Harekatına yönelik yakın hava desteği verilmesiyle beraber makineli tüfek ve RPG-7 ile bölge ateş altına alındı. Amfibi Hedef Sahasındaki (AHS) muhasım denizaltının tespitinin ardından talim torpidosu atışı gerçekleştirildi. Hava Harekatında hava muharebe devriyesi görevi yapılırken, yamaç çökertmesi, mayınlı saha ve tel engeller tahrip edildi. AHS’deki muhasıp denizaltının tespiti, torpido atışının ardından denizaltının su yüzeyine çıktı. Bu sırada Amfibi Hücum Harekatını destekleyen topçu, keskin nişancı ve havan atışları ile Mayın Avlama Gemisinin tespit ettiği mayınlar, otonom sualtı aracı ve mayın harbi dalgıçları tarafından imha edildi. Senaryo çerçevesinde harekat, taarruz helikopteriyle de desteklenerek denizde arama kurtarma ve sıhhi tahliye çalışması yapıldı.

Kaynak: Haber Global TV

Efes Recep Tayyip Erdoğan Efes 2022 Tatbikatı