Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahılın seyrine ilişkin önemli açıklama: Putin ile konuştuk, yeni bir adım atıyoruz

Gündem haberleri Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tahılın gelişmemiş ülkelere seyri konusunda Putin ile görüştüğünü ve mutabık kaldıklarını söyleyerek, "Yeni bir adım atıyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan MÜSİAD EXPO'ya katıldı. Erdoğan, tahıl sevkiyatında Putin'le yaptığı son görüşmeye ilişkin bir açıklama yaparak, "Sayın Putin bana 'Biz ücretsiz olarak tahılı Somali, Cibuti, Sudan, buralara gönderelim' dedi. Hemfikir olduk, G20'de geniş çaplı görüşelim dedik, mutabık kaldık" dedi. Erdoğan, dünkü görüşmesinde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile de konuyu görüştüğünü bildirdi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Fuarın, ülkemiz, iş dünyamız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. 100 bini aşkın ziyaretçiyi ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmini hedefleyen fuarımızın başarılı geçmesini temenni ediyorum. Fuara ülkemiz içinden ve dışından ilginin gayet yoğun olduğunu öğrendim. Dünyamız son 3 yıldır salgınla başlayan, ardından sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle devam eden sancılı süreçten geçiyor. Sert tedbirlerin tedarik zincirleri ile uluslararası ticaretin işleyişinde yol açtığı tahribatın etkilerini halen hissediyoruz. Ülkeler son 50-60 yılın en yüksek enflasyon rakamlarıyla baş etmeye çalışıyor. Aşırı artan enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının ekonomiler üzerindeki baskısı bir süre daha devam edecek. Gıda ve enerji kriziyle birlikte sosyal refah kayıplarını da derinleştiren yeni gerçeklikte çoğu ülke çaresiz kalmaktadır.

TAHILIN GELİŞMEMİŞ ÜLKELERE SEYRİ G20'DE GÜNDEME GELECEK

Dünyanın geri kalanına insan hakları ve özgürlük dersi veren Batılı kurum ve ülkelerin kayıtsızlığı utanç vericidir. Dün akşam Guterres ile konuşmada da dedim ki, 'G20'de bunu gündeme getirelim ve özellikle dünyada neler yapacağız, Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte özellikle biz gelişmiş ülkelere mi bu tahılı göndereceğiz yoksa az gelişmiş, fakir, garip gureba ülkelere mi göndereceğiz' dedim. Fakir ülkelere bu desteği verelim dedim. Sayın Putin bana 'Biz ücretsiz olarak tahılı Somali, Cibuti, Sudan, buralara gönderelim' dedi. Hemfikir olduk, G20'de geniş çaplı görüşelim dedik, mutabık kaldık. Bali'de bir araya geleceğiz ve orada bu görüşmeleri yapacağız. Avrupa'yı bahçe, dünyanın geri kalanını vahşi otlar olarak tanımlayan zihniyetin bu şekilde davranmasına şaşırmıyor ama kabul de etmiyoruz. 

"YENİ BİR ADIM ATIYORUZ"

Yeni bir adım atıyoruz. Karadeniz'deki tahıl koridorundan özellikle Afrika'daki ihtiyaç sahiplerinin daha fazla istifade ettirilmesine yönelik anlayış birliğine vardık. Kıtlıkla boğuşan, Somali, Cibuti, Sudan başta olmak üzere ihtiyaç sahiplerine tahıl gemilerinin ulaşmasını temin edeceğiz. Somali halkına zor günlerinde daha fazla destek vereceğiz.

Türkiye yüksek katma değere dayalı ürün üretimi ve ihtiyacı konusunda yoğun gayret göstermekle birlikte, sanayimizin ana omurgasını hala temel ihtiyaç malzemesi oluşturuyor. Bizim pazarımız kolay kolay bitmez, küçülmez. Herhangi bir yerde, enerji gibi elimizde olmayan girdi artışı rekabetinde kaybettiğimiz avantajı bir başka yerde hızla telafi etme şansına sahip olduğumuzu söylemek istiyorum. Enerjide arayışlarımız da sürüyor. Artık Türkiye doğalgazda bir hub olacak. Rusya doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevki konusunda sayın Putin'in herhalde açıklamalarını dinlediniz, duydunuz. Karadeniz gazını sisteme verdiğimizde, elektrik üretiminde de rahatlama sağlayacağız.

"3. NÜKLEER SANTRAL İÇİN BAKANLIK ÇALIŞIYOR"

Akkuyu Nükleer Santralimizin üniteleri devreye girdikçe bu sıkıntıyı tamamen çözmüş olacağız. Ardından Sinop nükleer enerjide ikinci etabımız olacak. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız 3. etapla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. 

"FİNANSMAN TALEBİNİ KARŞILAYACAK MEKANİZMALARI OLUŞTURACAĞIZ"

Finansmana erişimde kamu bankalarımızın desteklerini artırma uyarısında bulunuyorum, bulundum. Ekonominin dengelerinde savrulmalara yol açmayacak şekilde iş dünyamızın finansman talebini karşılayacak mekanizmaları oluşturma içindeyiz. Sanayicilerimizin ve ihracatçılarımızın hepsine hitap edecek finansman araçlarını sizlerin hizmetine sunacağız. Omuz omuzai gönül gönüle vererek ülkemiz ekonomisini dünyada hak ettiğimiz seviyeye çıkartacak mücadeleyi hep beraber hedeflerine ulaştıracağız. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan