Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te yangın bölgesinde: Caydırıcı olacaksa cezası idam olmalı

Gündem haberleri Marmaris Orman Yangını son dakika

Marmaris'te yangın için kurulan kriz merkezinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Büyük oranda bu iş kontrol altına alınmış vaziyette" dedi. Erdoğan, yangın çıkaranlarla ilgili cezaların tartışılması gerektiğini belirterek, "Caydırıcı olacaksa cezası idam olmalı" dedi.

Muğla Marmaris'te Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda 21 Haziran'da başlayan yangın devam ediyor. Bölgedeki kriz merkezinde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ardından açıklamalarda bulundu, son durumu aktardı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, SON DURUMU AÇIKLADI

Erdoğan, "21 Haziran'da Muğla Marmaris'te başlayan yangın afetinde ilk müdahaleleri 20:10'da teşkilatımız gerçekleştirdi. İlk müdahale 3 helikopter, 2 uçak ile gerçekleşti. Ben size yukarıya baktırmayacağım. Siz bana bakın. Yapılması gereken neyse bunların hepsi anında gerçekleşti. 3 helikopter, 2 uçakla başlayan süreci, toplamda 95 araç, 576 personelle gerçekleştirdik. İlk müdahale ile yangının çok daha büyük boyutlara ulaşması engellendi" dedi. 

Erdoğan, "1204'ü orman olmak üzere toplam 4 bin 587 personel görev yapmıştır, görev yapmaya devam etmektedir. Toplam 1169 araç yangın süreci içinde görev yapmışlardır. 15'i uçak 46'sı helikopter, 61 hava aracı ile arkadaşlarımız yangında görev aldılar. Muğla iline 22 farklı ilden toplam 261 araç görevlendirmesi yapılmıştır. Ayrıca Avrupa Sivil Koruma Mekanizması ile İsrail ve Romanya'dan yardım teklifi gelmiş, ihtiyacımız olmaması sebebiyle kendimiz bunları sürdürüyoruz. Azerbaycan'dan bir teklif yapıldı, 1 uçak, şu anda çalışmalarda yerini aldı. Bu arada Katar 3 helikopterle bu çalışmalara iştirak etti. Jandarma 14 helikopterle çalışmalar içinde yerini aldı. MSB, 6 helikopterle burada. Çalışmalarımız devam ediyor. AFAD'ın koordinesinde bölgeye toplam 393 personel ve 47 araç gelmiştir. Müdahale çalışmalarında 15 afet grubu görev almaktadır. Sevincimiz, herhangi bir can kaybı ve kayıp vatandaşımız yoktur. Toplam 47 hastaya müdahale edilmiştir. 19'u taburcu edilmişlerdir" bilgisini verdi.

"BÜYÜK ORANDA KONTROL ALTINDA"

Erdoğan, şöyle devam etti: 

131 hane, 435 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmişlerdir. Güvenli bölgelere geri dönüş yapmışlardır, büyük bir bölümü. Toplam 344 kişiye barınma hizmeti sağlanmıştır. Karadan ve havadan çalışmalarımız devam etmektedir. Gerek Vahit Bey, Gerek Süleyman Bey, Bakan Yardımcılarımız, hep birlikte süreci kontrol altında tutmuşlardır. Burada Cumhur İttifakı olarak, AK Parti ve MHP yerlerini aldılar, buradaki süreci sonuna kadar devam ettirdiler. Vatandaşlarımızı bu konulardan bilgi sahibi yapan medyamıza da ayrıca teşekkür ediyorum. Büyük oranda bu iş kontrol altına alınmış vaziyette. Son anda 4 bin hektarı buldu, fakat şu an itibarıyla 4 bin hektarın kontrol altına alınmasıyla, soğutmayla vs. bunları bir an önce küçültüp ekime başlayacağız. 

"CAYDIRICI OLACAKSA CEZASI İDAM OLMALI"

Caydırıcı bir ceza... Diyorum ki ucu nereye dayanıyor, idama mı, idam olmalı. Bu tartışılmalı ve bunun üzerinde etraflıca durmalıyız. Bu iş o kadar önemli. Canım canım bütün ormanları yakıyor, ormanlarla beraber hayvanlar da yanıyor. 

PAYLAŞIMLARA YÖNELİK İŞLEM BAŞLATILDI

Öte yandan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığınca, Muğla'nın Marmaris ve Köyceğiz ilçelerinde meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili sosyal medya platformlarında paylaşımda bulunan hesapların incelendiği belirtildi.

Açıklamada, ekiplerce incelenen 2 bin 733 hesaptan 130'unda suç işlendiği tespit edilerek, 23 hesap kullanıcısı ve yöneticisi hakkında işlem yapıldığı kaydedildi.

GECE BOYU MÜDAHALE EDİLDİ

Dün gece boyunca alevlere karadan çok sayıda ekip ile müdahale edildi. Yangının Muğla Büyükşehir Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yakınlarına kadar gelmesi üzerine orman ve itfaiye ekipleri, alevlerin önüne geçmek için güvenlik koridoru açtı. Alevlere, sabahın ilk saatlerinden itibaren havadan da müdahale edilmeye başlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te yangın bölgesinde: Caydırıcı olacaksa cezası idam olmalı - Resim : 1

YANGINI ÇIKARAN KİŞİ TUTUKLANDI

Hisarönü Mahallesi Bördübet ve Yedi Adalar bölgesinde 21 Haziran'da 20.00 sıralarında çıkan yangınla ilgili Muğla İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışma kapsamında yakalanan 34 yaşındaki S.A, Muğla İl Jandarma Komutanlığındaki işlemlerinin ardından Marmaris Adliyesine sevk edildi. Şüpheli daha sonra tutuklandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te yangın bölgesinde: Caydırıcı olacaksa cezası idam olmalı - Resim : 2

Yangının çıkış sebebiyle ilgili araştırma kapsamında çok sayıda kamera kaydını, fotokapanları ve plaka tanıma sistemlerini inceleyen ekipler, şüpheli görülen S.A'nın yakalanması için çalışma başlatmış ve zanlı, dün saat 16.30'da Bördübet Saklıkoy mevkisinde ormanlık alanda bulunmuştu. Alkollü olduğu belirlen S.A, gözaltına alınırken saklandığı yerdeki ağaçlık alanda, 2 benzin bidonu ele geçirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Marmaris'te yangın bölgesinde: Caydırıcı olacaksa cezası idam olmalı - Resim : 3

Şüpheli S.A'nın ilk sorgusunda, ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını, babası tarafından dışlandığını ve bu nedenle yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangın çıkardığını itiraf ettiği, ayrıca şüphelinin ateşin içine girerek intihar etmek istediğini söylediği belirtilmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

muğla Marmaris son dakika Gündem haberleri yangın orman yangını Marmaris yangın son durum