SON DAKİKA Cumhurbaşkanı Erdoğan: Küba ile ticaret hacmi hedefimiz 200 milyon dolar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Küba

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Bermudez ile ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, ikili ilişkilerin çok boyutlu ele alındığını ifade ederek, "Küba ile ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarmayı karşılıklı teyit ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz Canel Bermudez ile ortak basın toplantısında konuştu.

Erdoğan, ikili ilişkilerin çok boyutlu ele alındığını ifade ederek, "Küba ile ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarmayı karşılıklı teyit ettik" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar şu şekilde:

Son dönemlerde Küba'dan ülkemize yapılan üst düzey ziyaretlerden memnuniyet duyuyorum. İkili ilişkileri çok boyutlu ele aldık. İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altında kalmasında Küba'ya uygulanan yaptırımların etkisi aşikardır. Ticaret hacmimizi 200 milyon dolara çıkarmayı karşılıklı teyit ettik. Birçok alanda mevcut iş birliğini geliştirme imkanlarını değerlendirdik. firmalarımızın Küba'ya olan ilgisinin arttığını görüyoruz.

İstanbul ile Havana arasında haftada 3 sefer düzenleyen THY, sosyal ve ekonomik ilişkilerimize önemli katkılar yapıyor. Türk şirketlerinin Küba2ya yatırımları daha da artacaktır. Türkiye ile Küba koronavirüse karşı kendi yerli aşılarını geliştirmiş sayılı ülkeler arasındadır. Bundan sonra da ortak aşı yatırımlarına girmeyi ele aldık. güçlü alt yapılara sahip iki ülke olarak bu alandaki yatırımlarımızı da çok daha üst noktaya taşıyacağız. Afrika'da aynı anlayışla sömürülen bu insanlara yardımcı olmak için yoğun bir çaba sarf ediliyor. Küba ile ortak bir çalışma yürütmekten son derece büyük memnuniyet duyuyoruz. Bugün imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Bermudez'in açıklamalarından önemli satır başları:

Size, Türk makamlarına ve Türk halkına bu sıcak karşılama için çok teşekkür ediyoruz. burada bulunmak bizim için bir onurdur. Bu çok önemli, çünkü diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 70. yılına denk gelmesi bakımından da büyük önem taşıyor. Görüşmelerimizde çok meyve veren bir görüşme gerçekleştirdik. Her iki ülkenin ilişkileri geliştirmek konusunda karşılıklı kararlılığını gördük. Bu gelişimi Dışişleri Bakanlığımızın da çabalarıyla oluşturulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Ticari ikili ilişkileri çok daha çeşitlendirmek konusunda mutabık kaldık. İki tarafın ortak çıkarı için her alanda çalışacağımızı yeniden taahhüdümüzü ifade ettik. Hükümetler arası bir mekanizmanın ikili ilişkilerin geliştirilmesi için önemli olduğunu görüştük.

TİKA çalışmalarından dolayı da teşekkür etmek istiyorum. Halklarımız ve başka halklar için çalışmalar yapılmaya devam edecek. Afrika ulusuna yardımı birlikte sağladık. Halkımıza ABD tarafından uygulanan ekonomi ablukaya karşı destekleri çok değerli gördüğümüzü dile getirmek isterim. Fidel Castro'nun bir ziyareti oldu, çok güzel anılarımız var. Erdoğan'ın Havana ziyareti de bizde çok iyi bir hatıra bıraktı. Sizi yeniden Küba'ya bekliyoruz. Küba ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişeceğine inanıyoruz. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Erdoğan Küba Devlet Başkanı Bermudez