Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Malezya ile ilişkilerde yeni dönem

Gündem haberleri Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan, "Sayın Başbakanın teklifi üzerine ilişkileri stratejik ortaklıktan, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldık" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile ortak basın toplantısında konuştu. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

Ziyaretlerinin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bugünkü görüşmelerde ekonomi, yatırımlar, savunma sanayii, teknoloji, sağlık, iletişim gibi kapsamlı konuları ele aldık. Sayın Başbakanın teklifi üzerine ilişkileri stratejik ortaklıktan, kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldık. 

Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene 3.5 milyar dolar seviyesini açmıştır. Bu yılın ilk 6 ay rakamları da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Kıymetli kardeşimle yatırım projelerine ilişkin fikir teatisinde bulunduk. Gıda güvenliği, çevre, iklim değişikliği gibi günümüzün meydan okumaları karşısında dayanışmamızı artırma konusunda mutabık kaldık. TURKOVAC'ın Malezya'da kullanılması dahil, aşı geliştirme gibi konularda müşterek çalışmalar planlıyoruz. 

Yaklaşan Kurban Bayramı'nın tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını rabbimden niyaz ediyorum. 

Yakub'un açıklamaları: 

Sayın Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin hızlı gelişiminden çok etkilendim. Görüşmeler yaptık ve cesaret verici sonuçlar elde ettik. Bu yıl Malezya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 58. yıl dönümü. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ve ben Malezya-Türkiye işbirliğini daha kapsamlı düzeye çıkarılması konusunda mutabık kaldık. Pandeminin sonucundaki gıda güvenliği sorununun şiddetlendiği konusunda hemfikiriz. Malezya ve Türkiye gıda üretim kapasitesini artıracaktır. 

208 Türkiye üniversitesinden alınan derecelerin tanınması kabul edildi. Bu ilişkileri geliştiren olumlu bir gelişmedir. Bu haber Malezyalı öğrencilerin beklediği bir haberdir. 

Birkaç savunma sanayii şirketiyle buluştum. İki ülkenin iki tarafları arasındaki savunma işbirliğini kapsayacak şekilde geliştirilmesi gerektiğini kabul ediyoruz.

FİLİSTİN MESAJLARI

Biz uluslararası konuda da konuştuk. Filistinlilere devamlı olarak yardımcı olacağız. Türkiye, Filistinlilere çok yardım etti. Biz Filistin'deki sorunları çözeceğiz ve her iki ülkenin de bağımsız bir devlet olan Filistin'le ilgili çabalarının devam edeceğine eminim.

Biz barış arabulucuğu teklif eden ilk ülke olarak teşekkür etmek istiyorum Türkiye'yi. Henüz bu sorunu halledemedik ama en kısa sürede inşallah halledeceğiz. Söz veriyorum ikimizin arasındaki ilişkilerde hiçbir sıkıntı olmayacak. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub