Bakan Dönmez: Termik santralde zararlı emisyon tespit edilmedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kemerköy Termik Santrali çevresindeki yangınla ilgili incelemeler hakkında, "Standartlara aykırı zararlı emisyon tespiti yapılmadı" dedi. Dönmez, kömür deposunda da bir tehlike olmadığını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kemerköy Termik Santrali'nde açıklamalarda bulundu. Bölgede yapılan incelemelerde zararlı bir emisyon tespit edilmediğini belirten Bakan Dönmez, santral dışındaki bir alanda depolanan kömürlerle ilgili bir riskin de şu an bulunmadığını aktardı. 

Dönmez'in açıklamaları:

Bölgemizi, Muğla Milas'ı etkisi altına alan orman yangınları, Kemerköy Termik Santrali'nin sınırlarına dayanmıştı. Dün sabah itibarıyla kontrol altına alınan yangın öğleden sonra tekrar alevlendi. Rüzgarın şiddetinin artması ve yön değiştirmesinden dolayı santral bölgesine sıçramalar oldu. Geçici bir tahliye kararı alındı. Dün burada diğer iki bakanımız da, İçişleri ve Tarım Orman Bakanımız ile birlikte koordine ettik. Öncü acil müdahale ekiplerimizi santral sahasına yönlendirdik. Ana ünitelere dönük etkisi olmadığı değerlendirmesi yapılmıştı sabah detaylı inceleme başlatıldı. Santraldeki ana ünitelerde, kazan dairesi, türbin, jeneratörde ciddi sorun yok. İşletmeye alınmasıyla ilgili teknik prosedürler devam ediyor. Hem uçaklarla hem helikopterle yangına dönük mücadele ve soğutma işlemi yapıldı. Şu anda santrali tehdit eden yangın söz konusu değil. Kontrol altında diyebiliriz. 

Bazı mecralarda santralin infilak ettiği, çevreye zarar verdiği iddia edilen birtakım emisyonlardan bahsedildi. Gerek tesiste yerleşik sensörler gerekse mobil istasyonlarla standartlara aykırı zararlı emisyon tespiti yapılmadı. Bir başka sevindirici durum da santral kömürü stok sahasıdır. Orada da olumsuzluk söz konusu değil. Kömürlerde yanma söz konusu olmadı. 

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber