Bakan Çavuşoğlu'dan Suriye'ye operasyon açıklaması

Gündem haberleri Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye'ye operasyon için, "Tehdit artarak devam ederken elimiz kolumuz bağlı kalacak değiliz" dedi. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için somut adım çağrısını yineledi. Çavuşoğlu, "Finlandiya'ya görece olarak daha sıcak bakabiliriz" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'nda gündeme açıklamalarda bulunuyor, soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda, "Terör örgütünün paçavraları ile gösteri yapılması bizim kanunumuza göre serbest diyor, o zaman kanunu değiştireceksiniz. Türkiye'nin pozisyonu değişmez her şeyi yazılı istiyoruz. NATO'nun tam bir dayanışma içinde olmasını istiyoruz, sonuç odaklı bir sürecin olması gerekiyor. Finlandiya'ya görece olarak daha sıcak bakabiliriz" dedi. 

Çavuşoğlu, Suriye'ye operasyon sorusuna, "Bu tehdit artarak devam ederken biz elimiz kolumuz bağlı kalacak değiliz. Terör tehdidini Irak'ta da Suriye'de de temizlemek bizim görevimiz. Bu ulusal güvenlik meselesi. Adana Mutabakatı olmasa da BM'den kaynaklanan hakkımız var" diye konuştu. 

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 8 Haziran'da bir askeri heyetle Türkiye'ye geleceklerini duyurdu. 

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamaları: 

Bizim iade talebinde bulunduklarımızın bize iadesi, terör örgütleri o ülkelerde açıkça faaliyet gösteriyorlar. Bu müzakere zamanında bile paçavralarla Türkiye aleyhine gösterilerde bulunuyorlar. DEAŞ ve diğer örgütler faaliyetlerde bulunsa kesinlikle izin verilmez. Neden Avrupa'nın, NATO'nun listesinde olan terör örgütüne izin veriliyor. Terör örgütünün paçavraları ile gösteri yapılması bizim kanunumuza göre serbest diyor, o zaman kanunu değiştireceksiniz. Finlandiya'ya görece olarak daha sıcak bakabiliriz

ALMANYA VE FRANSA'YA NOTA VERİLDİ

Almanya ve Fransa'daki PKK gösterileriyle ilgili olarak iki ülkenin büyükelçileri çağrıldı ve nota verildi. 

TURKEY YERİNE TÜRKİYE

BM ve diğer uluslararası örgütlere mektup gönderiyoruz. Turkey yerine Türkiye kullanılacak. Resmen ingilizce ismini değiştirmiş olacağız. 

SURİYE'YE OPERASYON

Bu operasyonlar bugüne kadar niye yapıldı? DEAŞ ve PKK/YPG'ye yönelik. Terör örgütleri o ülke için de tehdit bizim için de tehdit oluşturdu. Suriye içinden Türkiye'ye yönelik çok sayıda saldırılar oldu. Bu bölgeleri terörden temizlememiz gerekiyordu. 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlattık. Sonuçta bu bölgede önemli bir bölgeyi Suriye içinde terörden temizledik. Bölgede hala teröristler var. Münbiç'te var, Tel Rifat'ta var, Fırat'ın kuzeydoğusunda var. Biz ABD ve Rusya ile mutabakata vardık. Bu ülkeler teröristleri tamamen temizleyeceklerdi. Bugüne kadar olmadı. Son zamanlarda bu bölgede var olan teröristler hem operasyon bölgelerimize saldırıları artırdı sivillere yönelik hem de güvenlik güçlerimize yönelik. Bu tehdit artarak devam ederken biz elimiz kolumuz bağlı kalacak değiliz. Terör tehdidini Irak'ta da Suriye'de de temizlemek bizim görevimiz. Bu ulusal güvenlik meselesi. Adana Mutabakatı olmasa da BM'den kaynaklanan hakkımız var. 

Hem yükümlülüğünü yerine getirmiyorsun, hem PKK/YPG'ye eğitim, silah desteği, binlerce tır, on binler oldu getiriyorsun, koruyorsun, o da bize saldırıyor. 2019'daki mutabakatın gereğini de yerine getirmiyorsun. Bunu yapmasanız, bölgenin istikrarı vs diyorlar. İstikrara en büyük tehdit PKK/YPG. Suriye'yi bölmek istiyor. Bölmek isteyince kimse burası senin demez. Suriye rejimi de demez, biz de demeyiz. 

Rusya'nın iki önemli üssü var. Oradaki mevcudiyeti duruyor. İçeride bazı bölgelerden başka bölgelere kaydırma olduğunu da görüyoruz. Son görüştüğümüz bölge ülkeleri, Rus güçlerinin Suriye - Ürdün sınır bölgesinden içeriye çekildiğini de söylüyor. Belki değişim oluyor, Ukrayna'da savaş var ama sayı olarak çok ciddi bir değişiklik olmadığını görüyoruz. 

EGE'DEKİ ADALAR

Adı geçen adalar 1923 Lozan Anlaşması ve 1947 Paris Anlaşması ile Yunanistan'a verilen adalar. Her iki anlaşmada da bir şart var. Bu adalar silahlandırılmayacak. Şartı verilmiş. Yunanistan 60'lı yıllardan itibaren adaları silahlandırmaya başlıyor. Önce inkar ediyor sonra 74'te kabul ediyor bu kez ortaya gerekçeler koyuyor. Türkiye'den tehdit var, buraları silahlandırıyoruz diye. Türkiye olarak biz gerekli uyarıları yaptık. BM'ye iki mektup gönderdik. Birincisinde Yunanistan'ın bu adaları silahlandırdığını ve bunun iki anlaşmaya aykırı olduğunu söyledik, ikincisinde daha ayrıntılı şekilde hukuki olarak dile getirdik. Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekiyor. 

(Yunan siyasetçiler) Her gün Türkiye'ye 5-10 kez saldırmazlarsa kendi halklarını tatmin edemeyeceklerini düşünüyorlar.

 

Kaynak: Haber Global TV

Mevlüt Çavuşoğlu Anadolu Ajansı