Ankara'da Erdoğan-Rama zirvesi! Arnavutluk Başbakanı Rama: Türkiye, yarının güvenliği için vazgeçilmez bir aktör

haberglobal.com.tr
Arnavutluk Türkiye Gündem haberleri
Ankara'da Erdoğan-Rama zirvesi! Arnavutluk Başbakanı Rama: Türkiye, yarının güvenliği için vazgeçilmez bir aktör

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar olarak belirlendiğini bildirdi. Rama ise küresel konularda görüştüklerini belirterek "Türkiye, yarının güvenliği için vazgeçilmez bir aktör" dedi.

Son dakika haberi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ile ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Ankara'da görüşen iki lider bölgesel ve küresel konuları değerlendirdi. Erdoğan açıklamalarında Arnavutluk ile ticaret hacmi hedefinin 2 milyara yükseltildiğini bildirdi. Rama ise Türkiye'nin, yarın geleceğinde vazgeçilmez bir aktör olduğunu söyledi. 

Erdoğan'ın açıklamaları:

-Ticaret hacmimizi 1 milyar dolara çıkardık, yeni hedefimizi de 2 milyar lira olarak belirledik. 

-Arnavutluk'un kalkınması için çalışmalarımız devam edecek. Arnavutluk'ta 3 ay içinde bir hastane inşa edeceğimizin sözünü vermiştik, hatta bu konuda Rama ile iddiaya da girmiştik, rekor bir sürede dostluk hastanemizi inşa ettik. 

-Başbakanın FETÖ ile mücadele konusundaki hassasiyetini takdirle karşılıyoruz. Arnavutluk makamlarının bu gerçeğin farkında olduğunu görüyoruz. Örgütle mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye maarif Vakfı'nın faaliyetlerine katkılarından dolayı müteşekkiriz. 

-Başbakan ile bölgemizde ve dünyada yaşananlar hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Türkiye ve Arnavutluk iki NATO müttefikidir. Arnavutluk ile Balkanlar'a ilişkin diyalogumuz sürecek: Savunma ve askeri alandaki iş birliğimizi derinleştireceğiz, az önceki imzalanan askeri anlaşma bunun en somut tezahürüdür. BM Geçici Üyeliğinden dolayı tebrik ediyoruz.

-Güneydoğu Avrupa İş Birliği sürecini de başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Filistinli kardeşlerimizin geleceklerinin güven altına alınması için uluslararası camianın sorumlulukları ortadadır. Arnavutluk'ta aralık ayında BM genel Kurulunda yapılan oylamadaki tutumuyla tarihin doğru tarafında yer almış, mazlum Filistin halkı ile sergilenen dayanışma değerlidir. 

 

Rama'nın açıklamaları:

-Aslında ben iddiaya giremem demiştim ama Arnavutlar çok iyi biliyor ama söylediğiniz söz gerçekleştiriliyor. Hastane Türkiye'nin yaptığı çok önemli bir yatırımdır, gerçekten Arnavutlara yaptığınız bu iddiayı kazandınız.

-Arnavutluk, Kosova 3 önemli şeyi unutamaz, milli hafızamızda kalacak. Öncelikle sizin sayenizde Kosova, bağımsız Cumhuriyet olarak tanındı.

-İkinci olarak Arnavutluk çok ağır sonuçları olan bir deprem tarafından sarsıldığında siz bizimle iletişime geçen ilk kişiydiniz, bana dediniz ki, 'Türkiye ayakta olduğu sürece Arnavutluk yalnız kalmayacak.'

-Arnavutluk Batı Balkanların diğer halklarıyla kendilerini sudan çıkmış balık gibi hissettiler, dünya koronavirüs tarafından sarsıldığında. Avrupa'da aşılanmalar başlamıştı, eğer Türkiye olmasaydı ve siz olmasaydınız kim bilir kaç kişi hayatını kaybetmiş olurdu. Bunlar bizim için 3 önemli andır.

-Siz hastaneden bahsettiniz ama rekor bir zamanda kuruldu. Ama bu sizin kırdığınız tek rekor değildir benim bildiğim kadarıyla. Bugün o hastane, Arnavutluk vatandaşları için öncelikli olarak tercih ediliyor. Devam eden iş birliğinin bir göstergesi. Hem Arnavut hem Türk hekimler çalışıyor. 

-Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından bize getirilen bir tecrübe var. Bizim sağlık sistemimizin yeni bir reformunu teşkil edecek, sağlık hizmetlerini yeni bir seviyeye çıkaracak bu çalışmalar. Sizin de söylediğiniz gibi Maarif Vakfı çalışmaları bizi mutlu ediyor. İTÜ'nün projesinin bir an evvel hayata geçirilmesini temenni ediyoruz. Bu sayede öğrencilere dünyaca ünlü bir üniversiteye giriş fırsatı sağlanacaktır.

-Savunma ve güvenlik alanında birçok girişimlerimiz oldu. Geçen yıl Arnavutluk 10 milyon turist tarafından ziyaret edildi ve Türkiye'den gelen turistlerin sayısı yüzde 30 artış gösterdi. Türkler turist olarak bize geldiğinde üzülmezsiniz. Türkiye bu alanda çok mükemmel bir seviyeye ulaştı. 3.7 milyar euroluk Türkiye'nin bir yatırımı var Arnavutluk'ta.

-Bizim potansiyelimiz daha yüksek. Ticaret hacmini de 1 milyarın üzerine çıkarmamız lazım. Bir iddia teklif etmek istiyorum ama yasaktır, teşekkür ederim, araç kullanım ehliyetleri tanıdığınız için. Almanya'dan sonra bunun onayını yaptınız ama anlayışla karşılaşıyorum. kosova ve Sırbistan diyaloguyla ilgili iyi davranmıştır, her zaman bölgedeki istikrarın güçlendirilmesi için istekli olmuştur. 

-Ukrayna Savaşı konusunda konuştuk, Cumhurbaşkanı Zelenski ile birlikte bir toplantı yapılacak, bununla ilgili bilgi verdim, Türkiye de davetli. Kendisine teşekkür ediyorum bu daveti kabul ettiği için. Ayrıca Gazze'de olanlar için acımızı ifade etmek isteriz, eminiz ki ateşkesin zamanı gelecektir, rehinler serbest bırakılmalı ve Orta Doğu ve Türkiye ülkeleri iş birliğiyle geliştirebiliriz.

-Türkiye vazgeçilmez bir aktördür, yarının güvenliğini sağlamak için önemli aktördür. İki devletli bir çözümü destekliyoruz ama garantileri olmalı. Arap ülkeleri Türkiye ile iş birliği yaparak güvenlik sağlama açısından bir garanti sağlayabilir. Hem İsrail'de suçsuz insanlara yapılanlar hem de meydana gelen bütün katliamlar için bir çözüm gerekiyor.