Sokağa çıkma yasağına uymamanın cezası ne?

Sokağa çıkma yasağına uymamanın cezası ne?

İçişleri Bakanlığı, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında 31 ilde 2 gün sürecek sokağa çıkma yasağı ilan etti. Peki sokağa çıkma yasağına uymamanın cezası ne? Kaç TL? Hapis var mı? Yasak ne zaman bitecek? İşte merak edilen soruların yanıtı...

Dünyada 100 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs, Türkiye'de 1006 can kaybına neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasına göre toplam vaka sayısı ise 47 bin 29 oldu. Koronavirüse bağlı can kaybı ve vaka sayısı artınca İçişleri Bakanlığı salgına karşı mücadelenin kapsamını genişletti ve 31 ilde 2 gün sürecek sokağa çıkma yasağı ilan etti. 

HANGİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ?

İçişleri Bakanlığı, Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak'ta 2 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan etti. İki gün sürecek sokağa çıkma yasağına uymamanın cezası ne? Kaç TL? Hapis var mı? Yasak ne zaman bitecek? gibi soruların cevapları internette aranmaya başladı. İşte merak edilen soruların yanıtı....

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ CEZASI NE? HAPİS CEZASI VAR MI?

Sokağa çıkma yasağının cezası ise İçişleri Bakanlığı'nın yayımladığı karar metnine göre şöyle:

"Belirtilen tedbirlere ilişkin Valiler/Kaymakamlar tarafından ilgili mevzuatı uyarınca gerekli kararların ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve mağduriyetlere neden olunmaması, alınan kararlara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda; Gereğini önemle arz ve rica ederim. "

İşte 195. madde;

Bakanlık sokağa çıkanlara ilk olarak Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi gereğince idari para cezası verileceğini açıkladı. Ancak aşırı durumlara göre, Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi devreye sokulacak.

"TCK Madde 195. (1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır."

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA UYMAMANIN CEZASI KAÇ TL?

İkaza rağmen kurala uymayan sokakta bulunmaya devam edenlere kabahatler kanunun 32. maddesine göre 392 Tl ceza kesiliyor. 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 282. maddesine göre alınan karara uymamakta ısrar edenlere 3 bin 150 TL idari para cezası veriliyor. 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN BİTECEK?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2 gün sürecek ve 31 ili kapsayan sokağa çıkma yasağın ilişkin açıklamalarda bulundu. Soylu, vatandaşların telaşa kapılmaması gerektiğini vurgulayarak yasağın pazar günü kalkacağını söyledi. Pazar gecesi saat 00.00'ı gösterdiğinde sokağa çıkma yasağı bitecek.

sokağa çıkma yasağı koronavirüs