Sınırda hareketlilik! Helikopterler peş peşe havalandı

Suriye sınırındaki Akçakale'de helikopter hareketliliği yaşandı. Türkiye ile ABD tarafından yapılan dördüncü hava devriyesi kapsamında 4 helikopter, sınırın iki yakasında 45-50 dakika süren ortak uçuşunu tamamladıktan sonra yeniden Akçakale'ye döndü.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, Fırat'ın doğusunda dördüncü ortak hava devriyesi yapıldı. 

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde bulunan Birleşik Müşterek Harekat Merkezi'nde hava hareketliliği yaşandı. TSK'ya ait 2 helikopter ile ABD unsurlarına ait 2 helikopter saat 11.00 sıralarında ilçeden havalandı. Helikopterler, sınırın Suriye tarafına doğru hareket etti. 

4 helikopter, sınırın iki yakasında 45-50 dakika süren ortak uçuşunu tamamladıktan sonra yeniden Akçakale’ye döndü.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait helikopterler iniş yaptıktan sonra Türkiye tarafına gelen ABD helikopterleri, içlerindeki askeri personeli Akçakale İlçe Jandarma Komutanlığı’na bıraktıktan sonra yeniden Suriye tarafında bulunan üs bölgesine döndü. 

Dördüncüsü tamamlanan ortak hava devriyesinde Türk ve ABD askerlerinin Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG’nin tahkimatlarını gözlemlediği ve elde edilen bilgilerin Müşterek Harekat Merkezi’nde iki ülke askeri yetkililerince değerlendirileceği kaydedildi.

Sınırda hareketlilik! Helikopterler peş peşe havalandı - Resim : 1

Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG kontrolünde kalan Fırat'ın doğusundaki terör varlığının sınır güvenliğini tehdit etmesi nedeniyle bu alanda Türkiye ile ABD tarafından güvenli bölge oluşturulması kararlaştırıldı.

Bu doğrultuda Akçakale'de iki ülke askerleri tarafından Müşterek Harekat Merkezi kurularak güvenli bölgeye yönelik çalışma başlatıldı.

12 Ağustos'ta kurulan merkezin çalışmaları kapsamında bugüne kadar Fırat'ın doğusunda iki ülke tarafından 3 kez havadan, bir kez de karadan ortak devriye yapıldı.

ABD'nin Avrupa Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty ile Merkez Kuvvetler Komutan Yardımcısı Korgeneral Thomas Bergeson'un dün beraberindeki askeri heyetle toplantıya katıldığı Müşterek Harekat Merkezi'nin kurulu olduğu Akçakale'de incelemede bulundu. 

Şanlıurfa Suriye Akçakale