Sınavlar okulda mı olacak? Milli Eğitim Bakanı Selçuk açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk
Sınavlar okulda mı olacak? Milli Eğitim Bakanı Selçuk açıkladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sınavların okulda belirli saatlerde yapılacağını açıkladı. Selçuk, 2020 yılında yeni öğretmen ataması yapılmayacağını belirterek ek ders ücretlerinin kesinlikle ödeneceğini de duyurdu.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk canlı yayınında Hande Fırat'ın sorularını yanıtladı.

ATAMA YAPILACAK MI? 

Bakan Selçuk, atama bekleyen öğretmenlerle ilgili soruya "İmkanlar ölçüsünde daha fazla nasıl yapabiliriz derdindeyiz. Bu yıl 40 bin öğretmen ataması yapıldı. 2020 yılı içinde yeni bir atamamız yok. 2021 için çalışmalarımız var." dedi.

EK DERS ÜCRETLERİ

Bakan ayrıca öğretmenlerin 4 gözle beklediği ek ders ücretleriyle ilgili de, "Ek ders ücretleri kesinlikle ödenecek, çok rahat olsunlar. Her gün öğretmenler odasına bağlanıyorum Türkiye'nin her yerinde. Zor şartlarda çalışıyorlar. Uzaktan eğitim daha zor, çok daha farklı hazırlık gerektiriyor. Öğretmenlerimiz ücretlerini alacaklar." ifadelerini kullandı.

SINAVLAR OKULDA MI YAPILACAK? 

"Sınavlar okulda mı olacak?" sorusuna yanıt veren Selçuk "Okulun içinde belli saatlerde çocuklarımız sınavlara girecek. Uzaktan eğitimde sınav yüz yüze. Biz burada en alt limiti kullanacağız.  Öğrenciler EBA TV’yi kaçırmasınlar." dedi.

EBA SİSTEMİNE YAPILAN SİBER SALDIRI

EBA TV'ye yapılan siber saldırının sebebini tespit ettiklerini kaydeden Selçuk, salı günü yüzbinlerce kişinin aynı anda sisteme girmesi ve saldırılar neticesinde çökmenin meydana geldiğini söyledi. 

'Her şeyin olumsuz olarak algılanmasının ruh sağlığı açısından doğru olmadığını düşünüyorum' diyen Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"EBA'da bir problem oluştu. Buna niye sevinilir, bundan niye mutlu olunur? Onu anlamıyorum. Alanım psikoloji ama anlamıyorum. Biz bunu çözeriz merak etmeyin, birkaç saat içinde kalmaz. İleride bir problem olur mu? Olabilir ama biz bunu çözeriz, bunun peşindeyiz, geliştirmeye çalışıyoruz. İnternet mimarisi açısından dünyanın çeşitli ülkelerindeki uzmanların farklı önerileri de oluyor. Onları da yaptıkça iş daha kolaylaşacak." 

Bakan Selçuk, EBA'ya saldırının nereden geldiği sorusu üzerine ise "Dünyanın çok farklı yerlerinden, çok teknik bir ayrıntı içerisinde açıklanması gereken bir konu. Önemli olan bizim kendimizi korumaya çalışmamız ve ilgili kuruluşlarla da görüşmeler, toplantılar yaptık. Tedbirlerimizi daha da artırmak anlamında. Çocuklarımızın bilgilerinin güvenli bir şekilde tutulması ve bizim sistemimizin kesintiye uğramaması için. Elbette birçok bölgede bazen internet yavaşlayabilir veya başka sorunlar olabilir. Bekleme zamanı diyelim 3 saniye olmaz da 10- 15 saniye olur bazen. Bu birinci sınıfların başladığı, yeni uygulamanın ilk başladığı salı günü birden bire yüz binlerce kişi aynı anda girdi. Yoksa tedrici olarak belirli saat aralıklarında belirli sınıfların girmesini tabii kendi programımıza göre bekliyoruz. Ama bu programın dışında da bir yüklenme oldu. Tabii bir taraftan saldırılar, DDoS ataklar vesaire. Hepsi bir araya geldi ve böyle bir şey oldu. Kısa sürede öğleden sonra bunu çözmüştük." diye cevap verdi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk sınav atama