Şiddete büyük tepki, suça teşvik ediyor

Yaşam Haberleri Sosyal Medya YouTube Çocuk Sağlığı
Şiddete büyük tepki, suça teşvik ediyor

'Youtuberlar'ın birbirlerine meydan okuyarak sokak düellosuna tutuşmaları büyük tepki çekti. Uzmanlar, ortaya çıkan görüntülerin şiddeti özendirdiğini belirtirken, birbirini yaralayan kişilerin, bu suçtan dolayı 1-3 yıl arasında ceza almaları gerektiği uyarısında bulundu.

Sosyal medya üzerinden birbirlerine meydan okuyan MMA dövüşçüsü Kaan Kazgan ve Youtuber Savaş Cebeci, Tuzla’da boş bir alanda kavga ederek, bunu sosyal medya hesaplarından paylaşmaları tepki doğurdu. Sosyal medyada spor üzerine yayınlar yapan Cebeci, bir videosunda, “İsterse dünya şampiyonu olsun 70 kilo kimse beni dövemez” demişti. Bunun üzerine dövüşçü Kaan Kazgan, Savaş Cebeci’ye meydan okumuş ve ikili kavga etmek üzere sözleşmişti. Bu görüntülerin ardından uzmanlar özellikle çocuk ve gençleri takip ettiği bu kişilere karşı dikkatli olunması gerektiği uyarısı geldi.  

"DİKKAT ETMEK ZORUNDALAR"

Uzman Psikolog Aynur Sayım, sosyal medya fenomeni kişileri gençlerin yakından takip ettiğini, kendilerine rol model olarak aldıklarını belirterek, "Her hareketlerini düşünerek atmaları gerekiyor, paylaşımlarına dikkat etmeliler. Nasıl bir uzmanın yanlış bir şey demeye hakkı yoksa onlar da sürekli göz önünde bulundukları için hareketlerine dikkat etmeleri zorunlu" dedi.

Şiddete büyük tepki, suça teşvik ediyor - Resim : 1
Söz konusu kavgadan bir görüntü.

"TRAVMATİK SONUÇLARI OLABİLİR"

"Bu kişilerin aralarındaki bir problemi, sanal hayatta birbirlerine meydan okuyarak çözmeleri yerine özelden konuşarak çözmeleri gerekiyor" diyen Sayım, açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Türkiye'de şiddet içeren davranışların olduğu yayınlarda 18 yaşından küçükler izleyemez ibaresi nasıl varsa, bu tarz kanallarda da olmalı. Özellikle çocuklar, bu kanallara çok rahat erişebiliyor ve bunun travmatik sonuçları olabilir. Bu durumda ailelere büyük görev düşüyor. Bu kanallarda denetimin mutlaka olmalı." 

"MEYDAN OKUMAK SUÇ DEĞİL"

Avukat Hadi Dündar, sosyal medyada birbirine meydan okumanın suç olmadığını ancak  düelloya davet sonrasında bir suç işlenmiş ise cezalarda indirime gidilmeyeceğini, meşru savunma hükümleri uygulanmayacağını ve tahrikten dolayı bir indirim almayacaklarını belirtiyor. 

ŞİDDET VARSA SUÇ VARDIR

Youtuberların halka açık alanda bu şiddet olaylarını sergilemesinin suçu etkileyip etkilemeyeceğini sorduğumuz Dündar, şu bilgileri paylaştı: "Açık alan ya da kapalı alan fark etmez. Şiddet varsa suç vardır ve suç varsa da ceza vardır. Kim kime nasıl bir eylemde bulunmuşsa ona göre de ceza alır. Fakat son günlerde medyayı meşgul eden lisanslı bir sporcunun normal bir vatandaş ile olan kavgasında birbirlerini darp ettiklerinden dolayı, her iki tarafta yaralama suçundan ceza alır, şikayete bağlı bir suçtur, taraflar birbirinden şikayetçi değilse ceza verilmez."

Dündar, sözlerinin devamında kavga edenlerden birinin vücudunda kemik kırığı varsa bu durumun kamu davasına dönüşeceğinin altını çizerken, "Bir taraf lisanslı bir sporcu ise ve karşısındaki sporcu değilse o zaman lisanslı sporcunun yumruğu silah sayılabilir" ifadelerini kullandı.

Şiddete büyük tepki, suça teşvik ediyor - Resim : 2
Fenomenler, halka açık alanda kavga etti.

"ŞİDDET ÖVÜLEMEZ"

Kavganın görüntülerinin paylaşılmasını değerlendiren Dündar, şu saptamaları gündeme getirdi: "Sosyal medyada tanınan birinin kavgasının haber değeri vardır. Haber yapma amacıyla çekilip paylaşılmış ise suç değildir. Ya da iki kişi kavga ediyor savcılığa intikal edecek haklı ve haksız olan taraf belirlenmesi için delil amacıyla çekilmişse yine suç sayılmaz ancak sokaktaki şiddet olaylarını övmek ve özendirmek için çekilmiş ve paylaşılmış ise o zaman suç işlenmiştir ve cezasının verilmesi gerekir" 

Dündar, son olarak, herkese açık olan bir alanda çekildiği için bunun özel hayatın gizliliği kapsamında değerlendirilemeyeceğinin altını çizerken, "Birbirini yaralayan kişiler, TCK madde 86 da düzenlenen kasten yaralama suçunu işlemiş olurlar, 1 yıldan 3 yıla kadar cezası vardır" dedi.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri Kaan Kazgan Savaş Cebeci Youtuber sosyal medya fenomeni